Produkt ekologiczny
Nasiona Chia
Zawartość opakowania
250g Nasiona Chia (Salvia hispanica)
Sposób użycia:
Swoje posiłki można wzbogacić dodając nasiona szałwii hiszpańskiej do sałatek, müsli, jogurtu lub jako dodatek do chleba. Można też zastosować żel Chia. W tym celu należy zastosować 1 część nasion Chia i 7 części wody. Mieszankę pozostawić do spęcznienia przynajmniej na 10 - 20 minut przed spożyciem. Tak otrzymany żel proszę zmieszać (ok. 2 łyżki stołowe) z posiłkami lub sokami owocowymi. Resztę można przechowywać do ok. 5 dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Nasiona Chia
Szałwia indyjska jest obecnie uprawiana komercyjnie w wielu krajach Ameryki Południowej. Wynika to przede wszystkim z wyjątkowo dużej zawartości kwasów Omega-3 kwasów w jej nasionach. Kwasy typu Omega 3 są bardzo ważne dla ludzi, ponieważ są one niezbędne do życia, a sam organizm nie może ich wyprodukować. Podobnie jak nasiona lnu, które również zawierają dużo kwasów Omega 3, ułatwiają trawienie.
Uwaga:
Europejski Urząd ds. Bezpiecznej Żywności dopuścił w listopadzie 2009 nasiona Chia jako składnik wyrobów piekarniczych na maksymalnym poziomie 5% (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej Nr L 294 z dnia 11 listopada 2009, s. 12 i 14). Według opinii Urzędu, jest mało prawdopodobne, by stosowanie nasion Chia i mielonych nasion Chia w pieczywie mogło mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 524 kcal (2194 kJ)
Całkowita zawartość tłuszczu: 31,4 g
Tłuszcze nasycone: 3,1 g
Kwasy tłuszczowe Omega-6: 5,9 g
Kwasy tłuszczowe Omega-3: 20,36 g
Zważone nienasycone kwasy tłuszczowe: 2,1 g
Cholesterol: 0g
Węglowodany: 37,5 g
Błonnik, całkowity: 33,7 g
Błonnik rozpuszczalny: 4g
Błonnik nierozpuszczalny, 29,7 g
Proteiny: 21,2 g
|