Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CHEMIA ROLNA - TEORIA I PRAKTYKA - NOWA opis ____

04-01-2015, 16:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 33 zł     
Użytkownik Ksiazki_Bielsko
numer aukcji: 4869708844
Miejscowość Bielsko-Biała
Wyświetleń: 10   
Koniec: 04-01-2015 15:39:52

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

CHEMIA ROLNA

PODSTAWY TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE


pod redakcją STANISŁAWA MERCIKA

INFORMACJE:




Wydawnictwo - SGGW
Rok - 2004
Stron - 287
Oprawa - MIĘKKA LAKIEROWANA
Format - B5

STAN - NOWA




Chemia rolna jest odrębną dyscypliną nauki utworzoną w połowie XIX w., która ukształtowała się wraz z opublikowaniem pierwszych podręczników z zakresu nawożenia oraz rozpoczęciem eksploatacji i produkcji nawozów mineralnych. Dyscyplina ta zajmuje się poznawaniem i kształtowaniem oddziaływania nawozów na roślinę za pośrednictwem środowiska glebowego. Głównym celem chemii rolnej jest optymalizacja nawożenia, prowadząca do wzrostu plonów roślin, z zachowaniem ich dobrych cech jakościowych, wysokiej efektywności, a więc i opłacalności, oraz bez ujemnego wpływu na środowisko. Dobór optymalnej dawki nawozów przy wysokiej efektywności ich działania ma wpływ na wzrost opłacalności produkcji roślinnej, a jednocześnie eliminuje ujemne skutki nawożenia w środowisku naturalnym. Centralną i specyficzną treścią tej dyscypliny jest określenie potrzeb pokarmowych i nawozowych roślin oraz doradztwo w tym zakresie. Tak rozumiana optymalizacja nawożenia może być realizowana przez chemika rolnego, jeżeli uwzględnione zostaną wiadomości z dyscyplin pokrewnych, takich jak: gleboznawstwo i mikrobiologia gleby, botanika, fizjologia roślin i biochemia, chemia, ekologia. Równocześnie chemia rolna stwarza podstawy do dobrego opanowania ogólnej i szczegółowej uprawy roli i roślin, przemysłu rolno-spożywczego, żywienia ludzi i zwierząt, ochrony środowiska, przemysłu nawozowego i innych gałęzi gospodarki.

ZASADY:

Dane do przelewu:



* wszelkie pytania proszę kierować PRZED podjęciem decyzji o kupnie

* NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM

* wysyłka odbywa się w ciągu 2 dni roboczych od momentu zaksięgowania wpłaty na koncie

* wszystkie książki wysyłamy w kopertach ochronnych - LISTEM POLECONYM LUB PACZKĄ (istnieje możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym umówieniu się


Więcej informacji na stronieO MNIE

REAL FOTO- wszystkie fotografie przedstawiają rzeczywisty stan książek

WYSTAWIAMY
NA ŻYCZENIE FAKTURY VAT


Opis:
Przedmowa 7

WIADOMOŚCI WSTĘPNE 9

1. Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium chemicznym i postępowanie w nagłych wypadkach - Stanisław Mercik n

2. Zasady dobrej praktyki laboratoryjnej - Mariusz Fotyma 14

2.1. Wiadomości wprowadzające 14
2.2. Standardowe operacyjne procedury (SOP) 15
2.3. Kontrola jakości prac analitycznych (sterowanie jakością) 15

3. Przygotowywanie próbek nawozów, gleb i roślin do analiz - Wojciech Stępień 24

3.1. Wiadomości wprowadzające 24
3.2. Pobieranie i przygotowywanie próbek nawozów do analiz 24
3.3. Pobieranie i przygotowywanie próbek gleby 26
3.4. Pobieranie i przygotowywanie próbek roślin 27
3.5. Spalanie materiału organicznego 28

4. Podstawy metod analitycznych stosowanych w chemii rolnej - Jan Łabętowicz 32

4.1. Metody wagowe 32
4.2. Metody objętościowe 33
4.3. Metody fizykochemiczne 33

5. Wegetacyjne metody badania potrzeb nawozowych roślin - Marian Korc 49

5.1. Wiadomości wprowadzające 49
5.2. Doświadczenia wazonikowe, wazonowe i hydroponiki 51
5.3. Doświadczenia polowe 54
5.4. Doświadczenia łanowe 57
-ieratura uzupełniająca 58

NAWOZY ORGANICZNE I MINERALNE 59

6. Nawozy organiczne- Jan Łabętowicz 61

6.1. Wiadomości wprowadzające 61
6.2. Rodzaje nawozów organicznych i ich charakterystyka 63
6.3. Procesy zachodzące podczas przechowywania i stosowania nawozów organicznych 68
6.4. Oszacowanie wielkości rocznej produkcji nawozów organicznych 73
6.5. Oszacowanie wartości nawozowej nawozów organicznych 75
6.6. Wyznaczanie dawek nawozów organicznych 77

7. Nawozy mineralne - produkcja, zużycie - Stanisław Merrik 82

7.1. Wiadomości wprowadzające 82
7.2. Poziom zużycia nawozów mineralnych w Polsce 82
7.3. Surowce i produkcja nawozów mineralnych 85

8. Nawozy azotowe - Stanisław Mercik 86

8.1. Produkcja i właściwości 86
8.2. Przemiany nawozów azotowych w glebie 88
8.3. Ogólne zasady stosowania nawozów azotowych 91
8.4. Analiza jakościowa 92
8.5. Analiza ilościowa 94

9. Nawozy fosforowe - Stanisław Mercik 97

9.1. Produkcja i właściwości 97
9.2. Przemiany nawozów fosforowych w glebie "
9.3. Ogólne zasady stosowania nawozów fosforowych 100
9.4. Analiza jakościowa 101
9.5. Analiza ilościowa '^

10. Nawozy potasowe - Stanisław Mercik 105

10.1. Surowce, produkcja i właściwości 105
10.2. Przemiany nawozów potasowych w glebie 108
10.3. Ogólne zasady stosowania nawozów potasowych 108
10.5. Analiza jakościowa 109
10.6. Analiza ilościowa 111

11. Nawozy wieloskładnikowe i zasady mieszania nawozów - Wojciech Stąpień 113

11.1. Wiadomości wprowadzające 113
11.2. Nawozy wieloskładnikowe stałe H3
11.3. Nawozy wieloskładnikowe płynne 117
11.4. Nawozy wieloskładnikowe zawiesinowe (suspensyjne) 118
11.5. Identyfikacja nawozów, sporządzenie tabeli mieszania nawozów 118

12. Nawozy wapniowe, wapniowo-magnezowe i magnezowe - Marian Korc 120

12.1. Potrzeby wapnowania, produkcja i charakterystyka nawozów oraz ich przemiany
wglebie 120
12.2. Przemiany nawozów wapniowych w glebie 122
12.3. Oznaczanie ogólnej alkaliczności nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych 127
12.4. Analiza jakościowa 12°

13. Nawozy mikroelementowe - Beata Rutkowska 13°

13.1. Wiadomości wprowadzające I30
13.2. Charakterystyka nawozów mikroelementowych 131

Literatura uzupełniająca136

CHEMICZNOROLNICZE WŁAŚCIWOŚCI GLEB 137

14. Sktad granulometryczny gleb - Wiesław Szulc 139

14.1. Gleba jako układ fazowy 139
14.2. Frakcje i grupy granulometryczne 145
14.3. Oznaczenie składu granulometrycznego gleb 148
14.4. Wartość rolnicza grup granulometrycznych 151

15. Materia organiczna w glebach - Beata Rutkowska 155

15.1. Mineralizacja i humifikacja materii organicznej, frakcje 155
15.2. Próchnica -jej podział i znaczenie dla żyzności gleb 157
15.3. Metody oznaczania zawartości próchnicy (węgla organicznego) w glebie 163
15.4. Oznaczanie próchnicy metodąTiurina 164

16. Właściwości fizykochemiczne gleb - Wiesław Szulc 167

16.1. Odczyn pH gleby 167
16.2. Kwasowość gleb 172
16.3. Właściwości buforowe gleb 174
16.4. Pojemność sorpcyjna 176

17. Zasobność gleb w fosfor i potas - Ewa Turemka 179

17.1. Zawartość i przemiany fosforu i potasu w glebie, liczby graniczne 179
17.2. Oznaczanie przyswajalnych form fosforu i potasu w glebie 183

18. Zawartość azotu w glebach -Tomasz Sosulski 187

18.1. Ilość, formy i przemiany związków azotowych w glebie 187
18.2. Metody badania potrzeb nawożenia azotem 192
18.3. Testy azotu mineralnego w glebie 193

19. Mikroelementy w glebie - Beata Rutkowska 198

19.1. Ilość i formy mikroelementów w glebie 198
19.2. Ocena zasobności gleb Polski w przyswajalne formy mikroelementów 201
19.3. Oznaczanie mikroelementów w glebie 202
Literatura uzupełniająca 205

SKŁAD CHEMICZNY ROŚLIN 207

20. Składniki pokarmowe roślin - Tomasz Sosulski 209

21. Azot w roślinie - Tomasz Sosulski 212

21.1. Pobranie, formy oraz skutki niedoboru lub nadmiaru azotu w roślinie 212
21.2. Oznaczenie azotu ogólnego w roślinach i nawozach organicznych (naturalnych) 215

22. Fosfor w roślinie - Ewa Turemka 219
22.1. Pobieranie, zawartość i formy fosforu w roślinie 219
22.2. Oznaczanie fosforu ogólnego w roślinie i nawozach naturalnych 222

23. Potas, magnez, wapń i mikroelementy w roślinie - Wojciech Stępień 225

23.1. Wiadomości wprowadzające 225
23.2. Oznaczanie potasu, magnezu i wapnia w roślinach i w nawozach organicznych 230
23.3. Oznaczanie mikroelementów w roślinie 231
Literatura uzupełniająca 233

METODY BADANIA POTRZEB I EFEKTYWNOŚCI NAWOŻENIA 235

24. Efektywności opłacalność nawożenia - Ewa Fotyma 237

24.1. Wiadomości wprowadzające 237
24.2. Przykłady obliczeń i ćwiczenia 241

25. System doradztwa nawozowego - Tamara Jadczyszyn 246

25.1. Wiadomości wprowadzające 246
25.2. Obliczanie dawek nawozów mineralnych 247

26. Metody sporządzania bilansów składników pokarmowych - Mariusz Fotyma 256

26.1. Wiadomości wprowadzające 256
26.2. Bilans składników „na powierzchni pola" 257
26.3. Bilans składników „u wrót gospodarstwa" 261

27. Opracowanie planu nawozowego w gospodarstwie rolniczym - Jan Łabętowicz 264

27.1. Wiadomości wprowadzające 264
27.2. Opracowanie planu nawozowego dla gospodarstwa 266
Literatura uzupełniająca 280

ANEKS 281
CHEMIA ROLNA - TEORIA I PRAKTYKA - NOWA opis ____




PRZED PODJĘCIEM DECYZJI PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE STRONĄ ,,O MNIE"


ZAPRASZAM NA INNE MOJE AUKCJE

POZDRAWIAM