|
CHEMIA PRAKTYCZNA DLA WSZYSTKICH zbiorowa
PWT 1956 , str 476, stan db (podniszczona okładka, pożółkła, zakurzona) W książce podano około 2000 przepisów wykonania różnego rodzaju artykułów codziennego użytku (kleje, kity, farby, kosmetyki, atramenty, mydło, artykuły spożywcze i inne) oraz metody postępowania przy szs-regu czynnościach wykonywanych w domu bądź w warsztacie (farbowanie, pranie, czyszczenie, garbowanie, ochrona sprzętu domowego, konserwowanie artykułów spożywczych, walka ze szkodnikami w ogrodzie, na polu i w domu). Książka przeznaczona jest dla jak najszerszego ogółu czytelników zarówno mieszkańców wsi, jak i miast.
SPIS TREŚCI Przedmowa Cząść pierwsza ATRAMENTY, TUSZE Rozdział I. Atramenty 1. Atramenty do pisania a. Atramenty do pisania dokumentów b. Atramenty do wiecznych piór c. Atramenty zwykle (szkolne i biurowe) d. Atramenty anilinowe (na barwnikach syntetycznych) e. Atramenty kampeszowe f. Atramenty w proszku 2. Atramenty do kopiowania i hektografów a. Atramenty kopiowe b. Atramenty do hektografów c. Masy do hektografów d. Papier do hektografów e. Atramenty do autografów i litografów 3. Atramenty do znakowania i stemplowania a. Atramenty do stempli kauczukowych b. Atramenty do stempli metalowych c. Atramenty do znakowania bielizny 4. Atramenty do pisma maszynowego 5. Atramenty specjalne a. Atramenty do pisania na szkle b. Atramenty do celuloidu c. Atramenty do pisania na porcelanie d. Atramenty do czernienia skóry (dla szewców) e. Atramenty do pisania na metalach f. Atrament dc pisania na fotografii g. Atrament do znakowania jaj Rozdział II. Tusze do kreśleń 1. Tusze czarne 2. Tusze białe 3. Tusze niebieskie 4. Tusz czerwony 5. Tusz zielony 6. Tusze fioletowe 7. Tusz do znakowania naczyń i worków Część druga BUDOWLANE I IZOLACYJNE MATERIAŁY Rozdział I. Gaszenie wapna . Rozdział II. Zaprawy budowlane 1. Zaprawy gliniano-piaskowe 2. Zaprawa gliniano-wapienna z dodatkiem sieczki lub cienkiej słomy 3. Zaprawa wapienna 4. Zaprawa z wapnem hydratyzowanym 5. Zaprawa wapienna z dodatkiem gipsu 6. Zaprawa gipsowa 7. Zaprawa cementowa 8. Zaprawa cemenfowo-wapienna 9. Zaprawy z domieszkami przyśpieszającymi 10. Zaprawy wodoszczelne 11. Zaprawy ciepłochronne 12. Zaprawy ogniotrwałe 13. Zaprawy asfaltowe Rozdział III. Materiały izolacyjne półgęste i gęste 1. Materiały półgęste 2. Materiały gęste 3. Lepiki bitumiczne do papy stosowane na zimno 4. Lepiki do posadzki deszczułkowej 5. Materiały stosowane na gorąco Rozdział IV. Betony 1. Betony z lekkich żużli wielkopiecowych 2. Gruzobeton 3. Pianobetoh 4. Pianobeton cementowy-celolit 5. Pianobetony wapienne 6. Gazobeton Cząść trzecia DREWNO Rozdział I. Wiadomości ogólne Rozdział II. Środki zapobiegawcze przeciwko niszczeniu się drewna Rozdział III. Imitacje i barwienie drewna 1. Imitacje drewna szlachetnego 2. Trwałe zabarwianie drewna 3. Odświeżanie mebli Część czwarta FARBY I LAKIERY Rozdział I. Farby 1. Surowce i półprodukty do wyrobu farb a. Oleje b. Suszki (sykatywy) c. Pokosty d. Pigmenty 2. Opis przygotowania farby lub emalii 3. Przepisy Rozdział II. Lakiery 1. Surowce do wyrobu lakierów a. Olej rycynowy b. Terpentyna c. Olej terpentynowy d. Żywice naturalne e. Terpentyna wenecka (modrzewiowa) f. Rozpuszczalniki 2. Metoda wytwarzania lakieru spirytusowego 3. Przepisy Część piąta FOTOGRAFIA Rozdział I. Wywoływacze 1. Surowce a. Substancje wywołujące — reduktory b. Substancje alkalizujące c. Substancje konserwujące d. Substancje klarujące 2. Sprzęt 3. Przepisy a. Wywoływacze uniwersalne b. Wywoływacze kontrastowe c. Wywoływacze drobnoziarniste — wyrównawcze d. Wywoływacze drobnoziarniste e. Wywoływacze do błon i płyt wielkoformatowych f. Wywoływacze do papierów g. Wywoływacze stężone h. Wywoływacze do papierów wywołujące obraz w różnych odcieniach i. Wywoływanie filmów barwnych Rozdział II. Utrwalacze 1. Surowce 2. Sprzęt 3. Przepisy Rozdział III. Wzmacniacze 1. Surowce 2. Przepisy Rozdział IV. Oslabiacze 1. Surowce 2. Przepisy Rozdział V. Barwienie odbitek 1. Surowce 2. Przepisy Rozdział VI. Środki oświetleniowe — proszki błyskowe 1. Surowce 2. Przepisy Rozdział VII. Różne przepisy fotograficzne Część szósta KLEJE, KITY, LAKI Rozdział I. Kleje 1. Wiadomości ogólne a. Kleje zwierzęce b. Kleje roślinne c. Kleje syntetyczne 2. Przepisy a. Kleje introligatorskie do papieru b. Różne kleje do papieru c. Różne kleje Rozdział II. Kity 1. Wiadomości ogólne 2. Przepisy Rozdział III. Laki 1. Wiadomości ogólne 2. Przepisy Część siódma KOSMETYKA I PERFUMERIA Rozdział I. Kosmetyki 1. Środki do mycia włosów 2. Wody do pielęgnowania włosów 3. Olejki do włosów 4. Olejki do twarzy i do rąk 5. Kremy do twarzy 6. Pasty do zębów 7. Proszki do zębów 8. Wody do płukania ust 9. Pomady do włosów 10. Brylantyny 11. Kremy do golenia 12. Pudry 13. Ałuny do golenia 14. Mleczka i wody do zmywania twarzy 15. Wody do zmywania twarzy po goleniu 16. Wazeliny kosmetyczne 17. Płyny (wody) do trwałej ondulacji 18. Pielęgnacja paznokci a. Woda do wybielania paznokci b. Woda do wzmacniania miękkich (słabych) paznokci c. Woda do zmiękczania zbyt twardych paznokci d. Usuwanie nalotu nikotyny z paznokci e. Roztwory stosowane przy usuwaniu naskórka wokół paznokci f. Roztwory stosowane do zmywania lakieru z paznokci Rozdział II. Perfumy 1. Olejki eteryczne 2. Esencje kwiatowe 3. Esencje z olejków 4. Perfumy 5. Wody kolońskie i wody kwiatowe Część ósma MYDŁA, ŚRODKI PIORĄCE I BIELĄCE Rozdział I. Surowce Rozdział II. Oczyszczanie tłuszczów 1. Oczyszczanie wstępne 2. Bielenie 3. Odkwaszanie tłuszczów Rozdział III. Mydła 1. Uwagi ogólne 2. Mydło ziarniste a. Metoda otrzymywania b. Przepisy 3. Mydła klejowe a. Uwagi ogólne b. Przepisy 4. Mydła toaletowe a. Metoda otrzymywania b. Przepisy 5. Mydła toaletowe wykonane na zimno 6. Mydła specjalne 7. Mydło przezroczyste glicerynowe 8. Mydła szare 9. Mydła do golenia a. Mydło do golenia w kawałkach b. Mydła do golenia w proszku c. Ciekła mydła do golenia d. Kremy do golenia nie pieniące się 10. Mydła do usuwania plam Rozdział IV. Środki piorące i bielące 1. Uwagi ogólne 2. Proszki mydlane (proszki zawierające kwasy tłuszczowe) 3. Substancje piorące i bielące nie zawierające kwasów tłuszczowych a. Soda bieląca b. Podchloryny 4. Błyszcze a. Błyszcze w proszku (do wykańczania bielizny) b. Ciekłe błyszcze do prania c. Wosk do prasowania, w kawałkach 5. Farbki do prania Część dziewiąta NAWOŻENIE GLEBY I HODOWLA ROŚLIN Wstęp Rozdział I. Nawozy naturalne 1. Obornik 2. Gnojownica i obornik sztuczny 3. Gnojówka 4. Odchody ludzkie 5. Kompost 6. Nawozy zielone Rozdział II. Nawozy sztuczne 1. Nawozy azotowe 2. Nawozy fosforowe 3. Nawozy potasowe 4. Nawozy wapniowe 5. Mieszanie nawozów mineralnych Rozdział III. Przechowywanie nasion Rozdział IV. Uprawa roślin doniczkowych 1. Wiadomości ogólne a. Sprzęt b. Ziemie używane w kwiaciarstwie 2. Nawożenie roślin doniczkowych 3. Podlewanie roślin doniczkowych 4. Rozmnażanie roślin doniczkowych 5. Przesadzanie roślin doniczkowych 6. Ochrona roślin Rozdział V. Uprawa warzyw 1. Wiadomości ogólne a. Wybór miejsca na ogródek warzywny b. Uprawa gleby pod warzywa c. Nawożenie gleby pod warzywa d. Wysiew nasion 2. Warzywa uprawiane w pierwszym roku po oborniku a. Kalafior b. Kalarepa c. Kapusta d. Ogórki e. Pomidory f. Selery 3. Warzywa uprawiane w drugim roku po odbiorniku a. Buraki ćwikłowe b. Cebula c. Czosnek Marchew e. Rzodkiewka 4. Warzywa uprawiane w trzecim roku po oborniku a. Bób b. Fasola c. Groch 5. Walka ze szkodnikami i chorobami warzyw Rozdział VI. Uprawa krzewów jagodowych 1. Agrest 2. Porzeczki 3. Malina 4. Truskawka Rozdział VII. Wiadomości ogólne dotyczące zakładania sadów 1. Wybór miejsca pod sad 2. Odległości między drzewami 3. Sadzenie drzewek Część dziesiąta PAPIER Rozdział I. Uwagi ogólne Rozdział II. Ręczne barwienie papieru 1. Barwienie zafarbowanym krochmalem a. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu b. Przygotowanie półproduktów c. Opis metody . 2. Barwienie farbami olejnymi puszczanymi na wodę a. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu b. Przygotowanie półproduktów c. Opis metody 3. Barwienie farbą olejną na jeden kolor a. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu b. Przygotowanie półproduktów c. Opis metody Rozdział III. Papier niebieski do wyświetlania rysunków 1. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu 2. Linie białe a. Przygotowanie półproduktów b. Opis metody 3. Linie niebieskie a. Przygotowanie półproduktów b. Opis metody 4. Linie czarne a. Przygotowanie półproduktów b. Opis metody Rozdział IV. Papiery reakcyjne 1. Papierki lakmusowe a. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu b. Przygotowanie półproduktów c. Opis metody 2. Papierki Kongo 3. Papierki fenoloftaleinowe 4. Papierki wskaźnikowe do określania biegunów prądu Rozdział V. Papiery różne 1. Papier pakowy nieprzepuszczający wody a. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu b. Przygotowanie półproduktów c. Opis metody 2. Papier bezdrzewny nieprzepuszczający wody a. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu b. Przygotowanie półproduktów c. Opis metody 3. Papier nieprzepuszczający tłuszczu (met. nasycania) a. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu b. Przygotowanie półproduktów c. Opis metody 4. Papier nieprzepuszczający tłuszczu (powlekanie powierzchniowe) a. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu b. Przygotowanie półproduktów c. Opis metody 5. Papier ogniotrwały a. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu b. Przygotowanie półproduktów c. Opis metody 6. Papiery przeświecające Część jedenasta SKÓRA Rozdział I. Natłuszczanie, impregnowanie i konserwacja skór oraz wyrobów ze skóry 1. Wiadomości ogólne 2. Surowce służące do sporządzania mieszanek natłuszczających 3. Metody natłuszczania, impregnowania i konserwacji a. Natłuszczanie b. Impregnowanie c. Konserwacja Rozdział II. Czyszczenie i farbowanie (odnawianie) wyrobów ze skóry 1. Uwagi ogólne 2. Czyszczenie a. Pranie rękawiczek b. Usuwanie plam z rękawiczek, odzieży, obuwia i innych przedmiotów skórzanych 3. Pokrywanie farbami kryjącymi a. Usuwanie starej powłoki farby kryjącej b. Farby kryjące c. Technika nakładania farby kryjącej 4. Barwienie obuwia welurowego Rozdział III. Wyprawianie skórek futerkowych 1. Przygotowanie skóry futerkowej do garbowania a. Uwagi ogólne b. Moczenie c. Mizdrowanie d. Pranie 2. Garbowanie skórek futerkowych a. Uwagi ogólne b. Piklowanie, czyli wyprawa lipska c. Garbowanie zakwasowe d. Garbowanie chromowe e. Garbowanie formalinowe . 3. Wykańczanie skór futerkowych a. Natłuszczanie b. Suszenie c. Mechaniczne wykańczanie skóry wygarbowanej 4. Barwienie skór futerkowych a. Uwagi ogólne b. Umartwianie włosa c. Zaprawianie włosa d. Barwienie włosa Część dwunasta SPOŻYWCZE ARTYKUŁY Rozdział I. Przetwory mleczne 1. Pełna charakterystyka surowca a. Składniki i zanieczyszczenia mleka b. Warunki otrzymania dobrego mleka c. Wady mleka i ich unikanie 2. Mleko spożywcze a. Mleko zwykłe b. Mleko wyborowe c. Mleko owcze d. Mleko kozie e. Mleko podwójne 3. Odtłuszczanie mleka a. Podstój . b. Wirowanie mleka c. Normalizowanie mleka 4. Śmietanki i śmietany a. Śmietanka deserowa b. Smitanka kawowa c. Śmietanka sterylizowana d. Śmietanka kremowa e. Bita śmietanka f. Śmietana ukwaszona o zawartości co najmniej 22% tłuszczu g. Sos śmietanowy do sałatki h. Sos z chrzanem i. Sos tatarski k. Zafałszowanie śmietany 5. Masło a. Wyrób masła b. Zakwas . c. Barwienie masła d. Solenie masła e. Trudności przy wyrobie masła f. Unikanie wad masła * g. Masło trwałe h. Masło topione — zawartość tłuszczu 98% i. Masło serwatkowe k. Masło z przyprawami 6. Twarogi i twarożki a. Uwagi ogólne b. Wyrób twarogów c. Przepisy 7. Sery dojrzewające a. Uwagi ogólne b. Wyrób serów c. Przepisy 8. Napoje mleczne niefermentowane a. Wyrób napojów niefermentowanych b. Przepisy 9. Napoje mleczne fermentowane a. Wyrób napojów fermentowanych b. Przepisy 10. Napoje z maślanki a. Uwagi ogólne b. Przepisy 11. Napoje z serwatki a. Wyrób napojów z serwatki b. Przepisy 12. Lody a. Ogólne zasady wyrobu lodów b. Wady lodów c. Mieszanki podstawowe d. Lody deserowe e. Lody śmietankowe f. Lody mleczne g. Lody owocowe h. Lody serwatkowe i. Sorbety k. Lody kremowe (ice cream) 1. Plombiry m. Torty lodowe 13. Kremy, galaretki, musy i kisiele Rozdział II. Przetwory owocowe 1. Galaretki, dżemy i konfitury a. Galaretki owocowe b. Dżemy c. Konfitury 2. Marmolady, powidła i serki owocowe a. Marmolady b. Powidła c. Serki owocowe 3. Kompoty 4. Soki owocowe a. Soki surowe (moszcze) b. Pitne soki owocowe (płynny owoc) c. Pitne soki owocowe parowane d. Soki galaretujące e. Syropy owocowe f. Soki i syropy witaminizowane Rozdział III. Przetwory warzyw i grzybów 1. Suszenie warzyw 2. Przetwory z grzybów a. Grzyby marynowane b. Grzyby konserwowane c. Grzyby osmażane w occie d. Grzyby kiszone e. Grzyby solone 3. Suszenie grzybów 4. Przetwory z ogórków a. Ogórki kiszone b. Ogórki marynowane 5.. Kapusta kiszona "8". Przetwory z pomidorów a. Przeciery i marynaty b. Sosy pomidorowe 7. Soki z jarzyn Rozdział IV. Zastępcze artykuły spożywcze 1. Miód sztuczny 2. Namiastki kawy i herbaty a. Namiastki kawy b. Namiastki herbaty 3. Koncentraty zup jarzynowych Rozdział V. Przyprawy smakowe (w płynie) Rozdział VI. Musztardy i octy 1. Musztardy 2. Octy Rozdział VII. Proszki do pieczenia Rozdział VIII. Napoje bezalkoholowe 1. Napoje owocowo-jagodowe 2. Kwasy Rozdział IX. Napoje alkoholowe 1. Wina a. Ogólny opis metody b. Produkcja ciężkich win południowych (Sherry) c. Wino z jabłek d. Wino z porzeczek e. Wino z agrestu f. Wino z truskawek g. Wino z czarnych jagód h. Wino z wiśni i. Wino z rabarbaru k. Wino z głogu 1. Wino z malin m. Wino ziołowe n. Wino musujące o. Wino owocowo-miodowe 2. Miody pitne a. Miody niesycone b. Miody sycone-warzone c. Miody owocowe 3. Piwa 4. Nalewki owocowe na spirytusie 5. Likiery Rozdział X. Przechowywanie artykułów spożywczych 1. Podstawowe warunki przechowywania artykułów spożywczych 2. Przechowywanie artykułów żywnościowych pochodzenia roślinnego a. Przechowywanie warzyw, owoców i ich przetworów b. Przechowywanie artykułów mącznych c. Przechowywanie pieczywa 3. Przechowywanie artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego a. Przechowywanie jaj do domowego użytku b. Przechowywanie artykułów mięsnych c. Przechowywanie artykułów mleczarskich d. Przechowywanie ryb i przetworów rybnych 4. Przechowywanie tłuszczów jadalnych a. Uwagi ogólne b. Przechowywanie tłuszczów roślinnych c. Przechowywanie tłuszczów zwierzęcych Część trzynasta ŚRODKI CZYSZCZĄCE Rozdział I. Środki do oczyszczania przedmiotów drewnianych 1. Pasty do podłóg, bezbarwne a. Metoda przyrządzania b. Przepisy 2. Pasty kolorowe 3. Pasty suche 4. Różne środki używane do czyszczenia drewna Rozdział II. Środki do czyszczenia i konserwacji przedmiotów skórzanych 1. Uwagi ogólne 2. Pasty terpentynowe a. Metoda przyrządzania b. Przepisy 3. Pasty kolorowe 4. Kremy wodne a. Metoda przygotowywania b. Przepisy 5. Środki do czyszczenia rękawiczek i garderoby skórzanej Rozdział III. Środki do czyszczenia metali 1. Uwagi ogólne 2. Ciekłe środki czyszczące Str. 3. Pasty do czyszczenia metali 4. Proszki do czyszczenia metali 5. Kamienie do czyszczenia metali 6. Mydła do czyszczenia metali Rozdział IV. Środki do czyszczenia szklą 1. Uwagi ogólne 2. Przepisy Rozdział V. Środki do czyszczenia tapet, ścian i dywanów Rozdział VI. Środki do wywabiania plam i sposób ich użycia Część czternasta Rozdział I. Proste preparaty farmaceutyczne 1. Uwagi ogólne 2. Sposób przygotowania proszków, roztworów i maści a. Proszki b. Roztwory c. Maści 3. Przepisy a. Środki przeciwko poceniu się skóry pod pachami b. Środki przeciwko poceniu się rąk c. Środki przeciwko poceniu się nóg d. Pudry — zasypki (stosowane przy poceniu się) e. Środki przeciwko odmrożeniu f. Środki przeciwko oparzeniom g. Środki przeciwko łupieżowi i wypadaniu włosów h. Środki przeciwko zaczerwienieniu nosa i. Środki przeciwko oparzeniom słonecznym k. Środki przeciwko piegom 1. Środki przeciwko popękanej skórze rąk m. Środki przeciwko popękanym wargom n. Różne Rozdział II. Leki roślinne 1. Uwagi ogólne 2. Przygotowanie różnych form leków roślinnych 3. Przepisy a. Leki nasercowe b. Leki stosowane przy cukrzycy c. Leki stosowane przy kamicy żółciowej i żółtaczce d. Leki stosowane przy biegunkach e. Leki stosowane przy złym trawieniu f. Leki stosowane przy leczeniu odleżyn, ran ropiejących i wrzodów g. Leki stosowane przy reumatyzmie i artretyzrnie h. Leki stosowane przy stanach gorączkowych i. Leki stosowane przy bólach przewodu pokarmowego i zaparciach k. Leki stosowane przy chrypkach, kaszlu, nieżytach oskrzeli i katarze 1. Leki stosowane przy kamicy nerkowej, stanach nieżytu dróg moczowych i jako środki moczopędne m. Leki stosowane przy bólach nerwowych — migrenie n. Leki stosowane przy nadmiernym ciśnieniu i dusznicy o. Leki stosowane przy zaburzeniach nerwowych, nadmiernej pobudliwości i bezsenności p. Różne Część piętnasta ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN ORAZ ŚRODKI DO WALKI Z INSEKTAMI Rozdział I. Środki chemiczne stosowane do zwalczania szkodników i chorób roślin 1. Wykaz środków chemicznych a. Ciecz bordoska b. Roztwór mydła szarego c. Siarka d. Ciecz siarkowo-wapienna (ciecz kalifornijska) e. Nikotan f. Emulsja naftowo~mydlana g. Azotox (DDT) h. HCH — gameksan (gerazol) i. Lep sadowniczy k. Zieleń paryska 1. Arsenian wapniowy m. Arsenin sodowy n. Karbolina sadownicza (kreolina) 0. Sublimat p. Opaski betanaftolowe r. Siarczan nikotyny s. Siarczan miedziowy t. Siarczan żelazowy u. Bezwodny węglan sodowy (soda kalcynowana) 2. Własności trujące środków chemicznych grzybobójczych i owadobój- czych, oraz pierwsza pomoc udzielana zatrutym a. Związki arsenu ' b. Azotox, HCH, DDT c. Związki miedziowe — ciecz bordoska d. Sublimat e. Związki nikotynowe Rozdział II. Zwalczanie szkodników i chorób roślin zbożowych 1. Zwalczanie szkodników a. Przeciw szarańczowatym b. Przeciw myszom polnym c. Przeciw rolnicy zbożowce d. Przeciw żółwinkowi azjatyckiemu i skrzypionce zbożowej 2. Zwalczanie chorób Przeciw śnieci cuchnącej pszenicy, śnieci żyta, głowni źdźbłowej żyta lub pszenicy, głowni zwartej jęczmienia lub owsa i przeciw głowni pyłkowej owsa Rozdział III. Zwalczanie szkodników i chorób roślin warzywnych 1. Zwalczanie szkodników a. Przeciw pchełkom ziemnym b. Przeciw bielinkowi-kapustnikowi, bielinkowi-rzepnikowi i piętnówce kapustnicy c. Przeciw śmietce kapuścianej d. Przeciw śmietce cebulówce e. Przeciw ślimakom f. Przeciw mszycom g. Przeciw drutowcom h. Przeciw przędziorkowi chmielowcowi (atakuje głównie ogórki inspektowe) i. Przeciw słodyszkowi rzepakowemu k. Przeciw warzywnicy 1. Przeciw turkuciowi podjadkowi m. Przeciw tarczykowi mgławemu n. Przeciw śmietce ćwiklance 0. Przeciw oprzędnikowi (atakuje warzywa strączkowe) 2. Zwalczanie chorób a. Przeciw kile kapuścianej b. Przeciw zgorzeli korzeniowej siewek kapusty (czarnej nóżce) c. Przeciw mączniakowi rzekomemu rozsady kapusty d. Przeciw mączniakowi na ogórkach w inspektach e. Przeciw plamistości brunatnej ogórków f. Przeciw głowni cebuli g. Przeciw plamistości zgorzelowej roślin dyniowatych h. Przeciw zgorzeli podstawy łodyg pomidorów i. Przpciw rakowi pomidorów k. Przeciw brunatnej plamistości liści pomidorów 1. Przfeciw białej plamistości liści pomidorów m. Przeciw zarazie ziemniaczanej na pomidorach n. Przeciw plamistości grochu i bobu o. Przeciw bakteriozie obwódkowej fasoli i zarazie bakteryjnej p. Przeciw rdzy grochowej r. Przeciw mączniakowi właściwemu grochu Rozdział IV. Zwalczanie szkodników i chorób drzew owacowych 1. Zwalczanie szkodników a. Przeciw tutkarzowi ogonkowemu i kwieciakowi jabłkowemu b. Przeciw kuprówce, .rudnicy, brudnicy, nieparce, prządce pierścienicy i namiotnikowi1. .jabłoniowemu c. Przeciw owocówce jabłkóweczce, owocówce śliwkóweczce d. Przeciw mszycy jabłoniowej, miodówce jabłoniowej i miodówce gruszowej e. Przeciwko miernikowcowi morwawemu f. Przeciw czerwcom i tarcznikom (na jabłoniach i gruszach) 2. Zwalczanie chorób a. Przeciw parchowi jabłoniowemu i gruszowemu b. Przeciw białej plamistości gruszy c. Przeciw torbieli na śliwkach d. Przeciw szarej pleśni na wiśni Rozdział V. Zwalczanie szkodników i chorób krzewów jagodowych 1. Zwalczanie szkodników a. Przeciw krzywikowi porzeczkowiaczkowi i krzywikowi malinowiaczkowi b. Przeciw bręczakowi porzeczkowemu (na porzeczkach i agreście) c. Przeciw mszycom d. Przeciw oćmkowi na agreście i porzeczkach e. Przeciw kistniakowi maliniakowi 2. Zwalczanie chorób a. Przeciw amerykańskiemu mączniakowi agrestowemu b. Przeciw mchom i porostom c. Przeciw rdzy agrestowej d. Przeciw rdzy porzeczkowej e. Przeciw białej plamistości liści porzeczki f. Przeciw rdzy na malinach Rozdział VI. Zwalczanie szkodników i chorób winorośli 1. Zwalczanie szkodników a. Przeciw arakinozie i roztoczu b. Przeciw zwojkówkom 2. Zwalczanie chorób a. Przeciw mączniakowi winorośli b. Przeciw mączniakowi rzekomemu winorośli c. Przeciw czarnej zgniliźnie — arakinozie winorośli Rozdział VII. Zwalczanie insektów i innych szkodników w pomieszczeniach zamkniętych 1. Zwalczanie much 2. Zwalczanie pluskiew 3. Zwalczanie wszy 4. Zwalczanie myszy i szczurów Część szesnasta TEKSTYLIA Rozdział I. Wiadomości ogólne Rozdział II. Surowce włókiennicze Rozdział III. Rozpoznawanie surowców włókienniczych Rozdział IV. Odróżnianie tkanin 1. Odróżnianie wełnianej tkaniny czesankowej od zgrzebnej 2. Odróżnianie tkaniny wełnianej od bawełnianej 3. Odróżnianie tkaniny bawełnianej od lnianej 4. Odróżnianie jedwabiu naturalnego od sztucznego Rozdział V. Barwienie tkanin 1. Barwienie tkaniny bawełnianej 2. Barwienie jedwabiu sztucznego 3. Barwienie wełny 4. Barwienie tkanin półwełnianych 5. Barwienie jedwabiu naturalnego 6. Barwienie tkanin z włókien syntetycznych Rozdział VI. Badanie trwałości wybarwień Rozdział VII. Pranie domowe Rozdział VIII. Impregnowanie tkanin Rozdział IX. Wywabianie plam na tkaninach Część siedemnasta ZBIÓR ROŻNYCH PRZEPISÓW
|