Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CHEMIA PRAKTYCZNA DLA WSZYSTKICH 2000 receptur

02-06-2012, 18:25
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24.50 zł     
Użytkownik nietylkodlamoli
numer aukcji: 2330402966
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 38   
Koniec: 17-05-2012 20:05:47

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 1956
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

NASZE AUKCJE KOMENTARZE STRONA O MNIE KONTAKT
 

 

 

 CHEMIA PRAKTYCZNA DLA WSZYSTKICH
zbiorowa
 


 
PWT 1956 , str 476, stan db (podniszczona okładka, pożółkła, zakurzona)
 
W książce podano około 2000 przepisów wykonania różnego rodzaju artykułów codziennego użytku (kleje, kity, farby, kosmetyki, atramenty, mydło, artykuły spożywcze i inne) oraz metody postępowania przy szs-regu czynnościach wykonywanych w domu bądź w warsztacie (farbowanie, pranie, czyszczenie, garbowanie, ochrona sprzętu domowego, konserwowanie artykułów spożywczych, walka ze szkodnikami w ogrodzie, na polu i w domu). Książka przeznaczona jest dla jak najszerszego ogółu czytelników  zarówno  mieszkańców  wsi,  jak  i miast.

SPIS TREŚCI
Przedmowa
Cząść pierwsza
ATRAMENTY, TUSZE
Rozdział I.  Atramenty
1.   Atramenty do pisania
a.  Atramenty do pisania dokumentów
b.  Atramenty do wiecznych piór
c.  Atramenty zwykle (szkolne i biurowe)
d.  Atramenty anilinowe (na barwnikach syntetycznych)
e.  Atramenty kampeszowe
f.  Atramenty w proszku
2.   Atramenty do kopiowania i hektografów
a.  Atramenty kopiowe
b.  Atramenty do hektografów
c.  Masy do hektografów
d.  Papier do hektografów
e.  Atramenty do autografów i litografów
3.   Atramenty do znakowania i stemplowania
a.  Atramenty do stempli kauczukowych
b.  Atramenty do stempli metalowych
c.  Atramenty do znakowania bielizny 
4.   Atramenty do pisma maszynowego
5.   Atramenty specjalne
a.  Atramenty do pisania na szkle
b.  Atramenty do celuloidu
c.  Atramenty do pisania na porcelanie
d.  Atramenty do czernienia skóry (dla szewców)
e.  Atramenty do pisania na metalach
f.  Atrament dc pisania na fotografii
g.  Atrament do znakowania jaj
Rozdział II.   Tusze do kreśleń
1.   Tusze czarne
2.   Tusze białe
3.   Tusze niebieskie
4.   Tusz czerwony
5.   Tusz zielony
6.   Tusze  fioletowe
7.   Tusz do znakowania naczyń i worków
Część druga
BUDOWLANE I IZOLACYJNE MATERIAŁY
Rozdział I.  Gaszenie wapna .
Rozdział II.  Zaprawy budowlane
1.   Zaprawy gliniano-piaskowe
2.   Zaprawa gliniano-wapienna z dodatkiem sieczki lub cienkiej słomy
3.   Zaprawa wapienna
4.   Zaprawa z wapnem hydratyzowanym
5.   Zaprawa wapienna z dodatkiem gipsu
6.   Zaprawa gipsowa
7.   Zaprawa cementowa
8.   Zaprawa cemenfowo-wapienna 
9.   Zaprawy z domieszkami przyśpieszającymi
10.   Zaprawy  wodoszczelne
11.   Zaprawy ciepłochronne
12.   Zaprawy ogniotrwałe
13.   Zaprawy asfaltowe
Rozdział III.  Materiały izolacyjne półgęste i gęste
1.   Materiały półgęste
2.   Materiały gęste
3.   Lepiki bitumiczne do papy stosowane na zimno
4.   Lepiki do posadzki deszczułkowej
5.   Materiały stosowane na gorąco
Rozdział IV.  Betony
1.   Betony z lekkich żużli wielkopiecowych
2.   Gruzobeton
3. Pianobetoh
4.   Pianobeton  cementowy-celolit
5.   Pianobetony   wapienne
6.   Gazobeton
Cząść trzecia
DREWNO
Rozdział I.   Wiadomości ogólne
Rozdział II. Środki zapobiegawcze przeciwko niszczeniu się drewna
Rozdział III.  Imitacje i barwienie drewna
1.   Imitacje  drewna  szlachetnego
2.   Trwałe zabarwianie drewna
3.   Odświeżanie  mebli
Część czwarta
FARBY I LAKIERY
Rozdział I.   Farby
1.   Surowce i półprodukty do wyrobu farb
a.  Oleje
b.  Suszki (sykatywy)
c.   Pokosty
d.   Pigmenty
2.   Opis przygotowania farby lub emalii
3.   Przepisy
Rozdział II.   Lakiery
1.   Surowce do wyrobu lakierów
a.  Olej rycynowy
b.  Terpentyna
c.  Olej terpentynowy
d.  Żywice naturalne  
e.   Terpentyna wenecka (modrzewiowa)
f.  Rozpuszczalniki
2.   Metoda wytwarzania lakieru spirytusowego
3.   Przepisy
Część piąta
FOTOGRAFIA
Rozdział I.   Wywoływacze
1.   Surowce
a.   Substancje wywołujące — reduktory
b.  Substancje   alkalizujące
c.  Substancje konserwujące
d.  Substancje klarujące  
2.   Sprzęt      
3.   Przepisy
a.  Wywoływacze uniwersalne
b.  Wywoływacze kontrastowe
c.  Wywoływacze drobnoziarniste — wyrównawcze
d.  Wywoływacze  drobnoziarniste
e.  Wywoływacze do błon i płyt wielkoformatowych
f.  Wywoływacze do papierów   
g.  Wywoływacze stężone
h. Wywoływacze do papierów wywołujące obraz w różnych odcieniach
i. Wywoływanie filmów barwnych
Rozdział II.   Utrwalacze
1.   Surowce
2.   Sprzęt 
3.   Przepisy
Rozdział III.   Wzmacniacze
1.   Surowce
2.   Przepisy
Rozdział IV.   Oslabiacze
1.   Surowce
2.   Przepisy
Rozdział V.   Barwienie odbitek
1.   Surowce
2.   Przepisy
Rozdział VI.   Środki oświetleniowe — proszki błyskowe
1.   Surowce
2.   Przepisy
Rozdział VII. Różne przepisy fotograficzne
Część szósta
KLEJE, KITY, LAKI
Rozdział I.   Kleje
1.   Wiadomości ogólne
a.  Kleje zwierzęce
b.   Kleje roślinne
c.   Kleje syntetyczne
2.   Przepisy
a.  Kleje introligatorskie do papieru
b.  Różne kleje do papieru
c.  Różne  kleje
Rozdział  II.   Kity
1.   Wiadomości ogólne
2.   Przepisy
Rozdział III.   Laki
1.   Wiadomości ogólne
2.   Przepisy
Część siódma
KOSMETYKA I PERFUMERIA
Rozdział I.   Kosmetyki
1.   Środki do mycia włosów
2.   Wody do pielęgnowania włosów
3.   Olejki do włosów
4.   Olejki do twarzy i do rąk
5.   Kremy  do  twarzy
6.   Pasty do zębów   
7.   Proszki do  zębów
8.   Wody do płukania ust
9.   Pomady  do  włosów 
10.   Brylantyny
11.   Kremy do golenia
12.   Pudry   
13.   Ałuny do golenia
14.   Mleczka i wody do zmywania twarzy
15.   Wody do zmywania twarzy po goleniu
16.   Wazeliny kosmetyczne
17.   Płyny (wody) do trwałej ondulacji
18.   Pielęgnacja paznokci
a.  Woda do wybielania paznokci
b.  Woda do wzmacniania miękkich (słabych) paznokci
c.  Woda do zmiękczania zbyt twardych paznokci
d.  Usuwanie nalotu nikotyny z paznokci
e.  Roztwory stosowane przy usuwaniu naskórka wokół paznokci
f.    Roztwory stosowane do zmywania lakieru z paznokci
Rozdział  II.   Perfumy
1.   Olejki eteryczne
2.   Esencje kwiatowe
3.   Esencje z olejków
4.   Perfumy
5.   Wody kolońskie i wody kwiatowe
Część ósma
MYDŁA, ŚRODKI PIORĄCE I BIELĄCE
Rozdział I. Surowce
Rozdział II.   Oczyszczanie tłuszczów
1.   Oczyszczanie wstępne
2.   Bielenie
3.   Odkwaszanie tłuszczów
Rozdział III. Mydła
1.   Uwagi ogólne 
2.   Mydło  ziarniste
a.  Metoda otrzymywania
b.  Przepisy
3.   Mydła klejowe
a.  Uwagi ogólne
b.  Przepisy
4.   Mydła toaletowe
a.  Metoda otrzymywania
b.  Przepisy
5.   Mydła toaletowe wykonane na zimno
6.   Mydła  specjalne
7.   Mydło przezroczyste glicerynowe
8.   Mydła szare
9.   Mydła do golenia
a.  Mydło do golenia w kawałkach
b.  Mydła do golenia w proszku
c.  Ciekła mydła do golenia
d. Kremy do golenia nie pieniące się
10.  Mydła do usuwania plam
Rozdział IV.  Środki piorące i bielące
1.   Uwagi ogólne
2.   Proszki mydlane (proszki zawierające kwasy tłuszczowe)
3.   Substancje piorące i bielące nie zawierające kwasów tłuszczowych
a.  Soda bieląca
b.  Podchloryny
4.   Błyszcze
a.  Błyszcze w proszku (do wykańczania bielizny)
b.  Ciekłe błyszcze do prania
c.  Wosk do prasowania, w kawałkach
5.   Farbki do prania
Część dziewiąta
NAWOŻENIE GLEBY I HODOWLA ROŚLIN
Wstęp
Rozdział I.  Nawozy naturalne
1.   Obornik
2.   Gnojownica i obornik sztuczny
3.   Gnojówka
4.   Odchody ludzkie
5.   Kompost
6.   Nawozy zielone
Rozdział II.  Nawozy sztuczne
1.   Nawozy azotowe
2.   Nawozy fosforowe
3.   Nawozy potasowe
4.   Nawozy wapniowe
5.  Mieszanie nawozów mineralnych
Rozdział III.  Przechowywanie nasion 
Rozdział IV.  Uprawa roślin doniczkowych
1.   Wiadomości ogólne
a.  Sprzęt
b.  Ziemie używane w kwiaciarstwie
2.   Nawożenie roślin doniczkowych
3.   Podlewanie roślin doniczkowych
4.   Rozmnażanie roślin doniczkowych
5.   Przesadzanie roślin  doniczkowych
6.   Ochrona roślin
Rozdział V.  Uprawa warzyw
1.  Wiadomości ogólne
a.  Wybór miejsca na ogródek warzywny
b.  Uprawa gleby pod warzywa
c.  Nawożenie gleby pod warzywa
d.  Wysiew nasion
2.   Warzywa uprawiane w pierwszym roku po oborniku
a.  Kalafior
b.  Kalarepa
c.  Kapusta
d.  Ogórki   
e.  Pomidory
f.   Selery   
3.   Warzywa uprawiane w drugim roku po odbiorniku
a.  Buraki ćwikłowe
b.  Cebula  
c.  Czosnek
Marchew
e. Rzodkiewka
4.   Warzywa uprawiane w trzecim roku po oborniku
a.  Bób
b.  Fasola
c.  Groch
5.   Walka ze szkodnikami i chorobami warzyw
Rozdział VI. Uprawa krzewów jagodowych
1.   Agrest
2.   Porzeczki
3.   Malina
4.   Truskawka
Rozdział VII.  Wiadomości ogólne dotyczące zakładania sadów
1.   Wybór miejsca pod sad 
2.   Odległości między drzewami
3.   Sadzenie drzewek
Część dziesiąta
PAPIER
Rozdział I. Uwagi ogólne
Rozdział II.   Ręczne barwienie papieru
1.   Barwienie zafarbowanym krochmalem
a.  Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu
b.  Przygotowanie półproduktów
c.  Opis metody .
2.   Barwienie farbami olejnymi puszczanymi na wodę
a.  Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu
b.  Przygotowanie półproduktów
c.  Opis metody
3.   Barwienie farbą olejną na jeden kolor
a.  Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu
b.  Przygotowanie półproduktów
c.  Opis metody
Rozdział III. Papier niebieski do wyświetlania rysunków
1.   Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu
2.   Linie białe
a.  Przygotowanie półproduktów
b.  Opis metody
3.   Linie niebieskie
a.  Przygotowanie półproduktów
b.  Opis metody
4.   Linie czarne
a.  Przygotowanie półproduktów
b.  Opis metody   
Rozdział IV.  Papiery reakcyjne
1.   Papierki lakmusowe 
a.  Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu  
b.  Przygotowanie półproduktów
c.  Opis metody
2.   Papierki Kongo
3.   Papierki fenoloftaleinowe
4.   Papierki wskaźnikowe do określania biegunów prądu
Rozdział V.   Papiery różne
1.   Papier pakowy nieprzepuszczający wody
a.  Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu 
b.  Przygotowanie półproduktów
c.  Opis metody
2.   Papier bezdrzewny nieprzepuszczający wody
a. Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu
b.  Przygotowanie półproduktów
c.  Opis metody
3.   Papier nieprzepuszczający tłuszczu (met. nasycania)
a.  Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu 
b.  Przygotowanie półproduktów
c.  Opis metody
4.   Papier nieprzepuszczający tłuszczu (powlekanie powierzchniowe)
a.  Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu
b.  Przygotowanie półproduktów
c.  Opis metody
5.   Papier ogniotrwały
a.  Wykaz surowców, półproduktów i sprzętu
b.  Przygotowanie półproduktów
c.  Opis metody
6.   Papiery przeświecające
Część jedenasta
SKÓRA
Rozdział I.  Natłuszczanie,  impregnowanie i konserwacja  skór   oraz wyrobów
ze skóry   
1.   Wiadomości ogólne
2.   Surowce służące do sporządzania mieszanek natłuszczających
3.   Metody natłuszczania, impregnowania i konserwacji
a.  Natłuszczanie
b.  Impregnowanie
c.  Konserwacja
Rozdział II. Czyszczenie i farbowanie (odnawianie) wyrobów ze skóry
1.   Uwagi ogólne
2.   Czyszczenie
a.  Pranie rękawiczek
b.  Usuwanie plam z rękawiczek, odzieży, obuwia i innych przedmiotów
skórzanych    
3.   Pokrywanie farbami kryjącymi
a.  Usuwanie starej powłoki farby kryjącej
b.  Farby kryjące
c.  Technika nakładania farby kryjącej
4.  Barwienie obuwia welurowego
Rozdział III.  Wyprawianie skórek futerkowych
1.   Przygotowanie skóry futerkowej do garbowania
a.  Uwagi ogólne
b.  Moczenie
c.  Mizdrowanie
d.  Pranie
2.   Garbowanie skórek futerkowych
a.  Uwagi ogólne
b.  Piklowanie, czyli wyprawa lipska
c.  Garbowanie zakwasowe
d.  Garbowanie  chromowe
e.  Garbowanie formalinowe .
3.   Wykańczanie skór futerkowych
a.  Natłuszczanie
b.  Suszenie
c.  Mechaniczne wykańczanie skóry wygarbowanej
4.   Barwienie skór futerkowych
a.  Uwagi ogólne 
b.  Umartwianie włosa
c.  Zaprawianie włosa
d.  Barwienie włosa
Część dwunasta
SPOŻYWCZE ARTYKUŁY
Rozdział I. Przetwory mleczne
1.   Pełna charakterystyka surowca
a.  Składniki i zanieczyszczenia mleka
b.  Warunki otrzymania dobrego mleka
c.  Wady mleka i ich unikanie
2.   Mleko spożywcze
a.  Mleko zwykłe  
b.  Mleko wyborowe
c.  Mleko   owcze
d.  Mleko kozie
e.  Mleko podwójne
3.   Odtłuszczanie mleka
a.  Podstój    .
b.  Wirowanie mleka
c.  Normalizowanie mleka
4.   Śmietanki i śmietany
a.  Śmietanka deserowa
b.  Smitanka kawowa
c.  Śmietanka sterylizowana 
d.  Śmietanka kremowa
e.  Bita śmietanka
f.  Śmietana ukwaszona o zawartości co najmniej 22% tłuszczu
g.  Sos śmietanowy do sałatki
h. Sos z chrzanem
i.   Sos  tatarski
k. Zafałszowanie śmietany
5.   Masło  
a.  Wyrób masła
b.  Zakwas .
c.  Barwienie  masła
d.  Solenie masła  
e.  Trudności przy wyrobie masła
f.   Unikanie wad masła
*       g. Masło trwałe
h. Masło topione — zawartość tłuszczu 98%
i.  Masło serwatkowe
k. Masło z przyprawami
6.   Twarogi i twarożki
a.  Uwagi ogólne  
b.  Wyrób  twarogów
c.  Przepisy
7.   Sery dojrzewające
a.  Uwagi ogólne   
b.  Wyrób serów  
c.  Przepisy
8.   Napoje mleczne niefermentowane
a.  Wyrób napojów niefermentowanych
b.  Przepisy
9.   Napoje mleczne fermentowane
a.  Wyrób napojów fermentowanych
b.  Przepisy
10.   Napoje z maślanki
a.  Uwagi ogólne  
b.  Przepisy
11.   Napoje z serwatki
a.  Wyrób napojów z serwatki
b.  Przepisy
12.   Lody   
a. Ogólne zasady wyrobu lodów
b.  Wady lodów
c.  Mieszanki podstawowe
d.  Lody deserowe
e.  Lody śmietankowe
f.   Lody mleczne
g.  Lody owocowe
h. Lody serwatkowe
i.  Sorbety
k. Lody kremowe (ice cream)
1.  Plombiry
m. Torty  lodowe
13. Kremy, galaretki, musy i kisiele
Rozdział II. Przetwory owocowe
1.   Galaretki, dżemy i konfitury
a.  Galaretki owocowe
b.  Dżemy
c.  Konfitury
2.  Marmolady, powidła i serki owocowe
a.  Marmolady    
b.  Powidła
c.  Serki  owocowe
3.   Kompoty
4.   Soki  owocowe
a.  Soki  surowe (moszcze)
b.  Pitne soki owocowe (płynny owoc)
c.  Pitne soki owocowe parowane
d.  Soki galaretujące
e.  Syropy owocowe
f.   Soki i syropy witaminizowane
Rozdział III. Przetwory warzyw i grzybów
1.   Suszenie warzyw
2.   Przetwory z grzybów
a.  Grzyby marynowane  
b.  Grzyby konserwowane
c.  Grzyby osmażane w occie
d.  Grzyby kiszone
e.  Grzyby  solone
3.   Suszenie grzybów
4.   Przetwory z ogórków
a.  Ogórki  kiszone
b.  Ogórki marynowane
5.. Kapusta  kiszona 
"8". Przetwory z pomidorów
a.  Przeciery i marynaty
b.   Sosy  pomidorowe
7.  Soki z jarzyn
Rozdział IV. Zastępcze artykuły spożywcze
1.   Miód  sztuczny
2.   Namiastki kawy i herbaty
a.  Namiastki kawy
b.  Namiastki  herbaty
3.   Koncentraty zup jarzynowych 
Rozdział V. Przyprawy smakowe (w płynie)
Rozdział VI. Musztardy i octy
1.   Musztardy
2.   Octy
Rozdział VII. Proszki do pieczenia
Rozdział VIII. Napoje bezalkoholowe
1.   Napoje owocowo-jagodowe  
2.   Kwasy
Rozdział IX. Napoje alkoholowe
1.   Wina
a.  Ogólny opis metody
b.  Produkcja ciężkich win południowych (Sherry)
c.  Wino z jabłek
d.  Wino z porzeczek
e.  Wino z agrestu
f.   Wino z truskawek
g.  Wino z czarnych jagód
h. Wino z wiśni
i.  Wino z rabarbaru
k. Wino z głogu
1.   Wino  z  malin
m. Wino   ziołowe
n. Wino  musujące
o. Wino  owocowo-miodowe
2.   Miody pitne
a.  Miody niesycone
b.  Miody sycone-warzone
c.  Miody owocowe
3.   Piwa
4.   Nalewki owocowe na spirytusie
5.   Likiery
Rozdział X. Przechowywanie artykułów spożywczych
1.   Podstawowe warunki przechowywania artykułów spożywczych
2.   Przechowywanie artykułów żywnościowych pochodzenia roślinnego
a.  Przechowywanie warzyw, owoców i ich przetworów
b.  Przechowywanie artykułów mącznych
c.   Przechowywanie pieczywa
3.   Przechowywanie artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
a.  Przechowywanie jaj do domowego użytku
b.  Przechowywanie artykułów mięsnych
c.  Przechowywanie artykułów mleczarskich
d.  Przechowywanie ryb i przetworów rybnych
4.   Przechowywanie tłuszczów jadalnych
a.  Uwagi ogólne
b.  Przechowywanie tłuszczów roślinnych
c. Przechowywanie tłuszczów zwierzęcych
Część trzynasta
ŚRODKI CZYSZCZĄCE
Rozdział I. Środki do oczyszczania przedmiotów drewnianych
1.   Pasty do podłóg, bezbarwne
a.  Metoda przyrządzania
b.  Przepisy
2.   Pasty kolorowe
3.   Pasty suche
4.   Różne środki używane do czyszczenia drewna
Rozdział II. Środki do czyszczenia i konserwacji przedmiotów skórzanych
1.   Uwagi ogólne
2.   Pasty  terpentynowe
a.  Metoda przyrządzania
b.  Przepisy
3.   Pasty kolorowe
4.   Kremy wodne
a.  Metoda przygotowywania
b.  Przepisy
5.   Środki do czyszczenia rękawiczek i garderoby skórzanej
Rozdział III. Środki do czyszczenia metali
1.   Uwagi ogólne
2.   Ciekłe środki czyszczące
Str.
3.   Pasty do czyszczenia metali
4.   Proszki do czyszczenia metali
5.   Kamienie do czyszczenia metali
6.   Mydła do czyszczenia metali
Rozdział IV. Środki do czyszczenia szklą
1.   Uwagi ogólne
2.   Przepisy
Rozdział V. Środki do czyszczenia tapet, ścian i dywanów
Rozdział VI. Środki do wywabiania plam i sposób ich użycia
Część czternasta
Rozdział I. Proste preparaty farmaceutyczne
1.   Uwagi  ogólne
2.   Sposób przygotowania proszków, roztworów i maści
a.  Proszki
b.  Roztwory
c.  Maści
3.   Przepisy
a.  Środki przeciwko poceniu się skóry pod pachami
b.  Środki przeciwko poceniu się rąk
c.  Środki przeciwko poceniu się nóg
d.  Pudry — zasypki (stosowane przy poceniu się)
e.  Środki przeciwko odmrożeniu
f.   Środki przeciwko oparzeniom
g.  Środki przeciwko łupieżowi i wypadaniu włosów
h. Środki przeciwko zaczerwienieniu nosa
i.   Środki przeciwko oparzeniom słonecznym
k. Środki przeciwko piegom
1.  Środki przeciwko popękanej skórze rąk
m. Środki przeciwko popękanym wargom
n. Różne
Rozdział II. Leki roślinne
1.   Uwagi  ogólne
2.   Przygotowanie różnych form leków roślinnych
3.   Przepisy
a.  Leki nasercowe
b.  Leki stosowane przy cukrzycy
c.  Leki stosowane przy kamicy żółciowej i żółtaczce
d.  Leki stosowane przy biegunkach
e.  Leki stosowane przy złym trawieniu
f.   Leki stosowane przy leczeniu odleżyn, ran ropiejących i wrzodów
g.  Leki stosowane przy reumatyzmie i artretyzrnie
h. Leki stosowane przy stanach gorączkowych
i.  Leki stosowane przy bólach przewodu pokarmowego i zaparciach
k. Leki stosowane przy chrypkach, kaszlu, nieżytach oskrzeli i katarze
1.  Leki stosowane przy kamicy nerkowej, stanach nieżytu dróg moczowych i jako środki moczopędne
m. Leki stosowane przy bólach nerwowych — migrenie
n. Leki stosowane przy nadmiernym ciśnieniu i dusznicy
o. Leki stosowane przy zaburzeniach nerwowych, nadmiernej pobudliwości i bezsenności
p. Różne
Część piętnasta
ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN ORAZ ŚRODKI DO WALKI Z INSEKTAMI
Rozdział I.   Środki   chemiczne   stosowane do  zwalczania szkodników i chorób
roślin
1.  Wykaz środków chemicznych
a.  Ciecz bordoska
b.  Roztwór mydła szarego
c.  Siarka
d.  Ciecz siarkowo-wapienna (ciecz kalifornijska)
e.  Nikotan
f.   Emulsja naftowo~mydlana
g.  Azotox  (DDT)
h. HCH — gameksan (gerazol)
i.  Lep sadowniczy
k. Zieleń paryska
1.  Arsenian wapniowy
m. Arsenin sodowy
n. Karbolina sadownicza (kreolina)
0.  Sublimat
p. Opaski betanaftolowe
r. Siarczan nikotyny
s. Siarczan miedziowy
t.   Siarczan żelazowy
u. Bezwodny węglan sodowy (soda kalcynowana)
2.  Własności trujące środków   chemicznych   grzybobójczych i owadobój-
czych, oraz pierwsza pomoc udzielana zatrutym
a. Związki  arsenu
' b. Azotox, HCH, DDT
c.  Związki miedziowe — ciecz bordoska
d.  Sublimat
e.  Związki nikotynowe
Rozdział II. Zwalczanie szkodników i chorób roślin zbożowych
1.   Zwalczanie szkodników
a.  Przeciw szarańczowatym
b.  Przeciw myszom polnym
c.  Przeciw rolnicy zbożowce
d.  Przeciw żółwinkowi azjatyckiemu i skrzypionce zbożowej
2.   Zwalczanie chorób
Przeciw śnieci cuchnącej pszenicy, śnieci żyta, głowni źdźbłowej żyta
lub pszenicy, głowni zwartej jęczmienia lub owsa i przeciw głowni pyłkowej owsa
Rozdział III. Zwalczanie szkodników i chorób roślin warzywnych
1.   Zwalczanie szkodników
a.  Przeciw pchełkom ziemnym
b.  Przeciw bielinkowi-kapustnikowi, bielinkowi-rzepnikowi i piętnówce
kapustnicy
c.  Przeciw śmietce kapuścianej
d.  Przeciw śmietce cebulówce
e.  Przeciw ślimakom
f.   Przeciw mszycom
g.  Przeciw drutowcom
h. Przeciw przędziorkowi chmielowcowi   (atakuje głównie ogórki inspektowe)
i.  Przeciw słodyszkowi rzepakowemu
k. Przeciw warzywnicy
1.   Przeciw turkuciowi podjadkowi
m. Przeciw tarczykowi mgławemu
n. Przeciw śmietce ćwiklance
0.  Przeciw oprzędnikowi (atakuje warzywa strączkowe)
2.   Zwalczanie chorób
a.  Przeciw kile kapuścianej
b.  Przeciw zgorzeli korzeniowej siewek kapusty (czarnej nóżce)
c.  Przeciw mączniakowi rzekomemu rozsady kapusty
d.  Przeciw mączniakowi na ogórkach w inspektach
e.  Przeciw plamistości brunatnej ogórków
f.   Przeciw głowni cebuli
g.  Przeciw plamistości zgorzelowej roślin dyniowatych
h. Przeciw zgorzeli podstawy łodyg pomidorów
i.  Przpciw rakowi pomidorów
k. Przeciw brunatnej plamistości liści pomidorów
1.   Przfeciw białej plamistości liści pomidorów
m. Przeciw zarazie ziemniaczanej na pomidorach
n. Przeciw plamistości grochu i bobu
o. Przeciw bakteriozie obwódkowej fasoli i zarazie bakteryjnej
p. Przeciw rdzy grochowej
r. Przeciw mączniakowi właściwemu grochu
Rozdział IV. Zwalczanie szkodników i chorób drzew owacowych
1.   Zwalczanie szkodników
a.  Przeciw tutkarzowi ogonkowemu i kwieciakowi jabłkowemu
b.  Przeciw kuprówce, .rudnicy, brudnicy, nieparce, prządce pierścienicy
i  namiotnikowi1. .jabłoniowemu
c.  Przeciw owocówce jabłkóweczce, owocówce śliwkóweczce
d.  Przeciw   mszycy   jabłoniowej,   miodówce   jabłoniowej   i   miodówce
gruszowej
e.  Przeciwko miernikowcowi morwawemu
f.   Przeciw czerwcom i tarcznikom (na jabłoniach i gruszach)
2.   Zwalczanie chorób
a.  Przeciw parchowi jabłoniowemu i gruszowemu
b.   Przeciw białej  plamistości  gruszy
c.  Przeciw torbieli na śliwkach
d.  Przeciw szarej  pleśni na wiśni
Rozdział V. Zwalczanie szkodników i chorób krzewów jagodowych
1.   Zwalczanie szkodników
a.  Przeciw krzywikowi porzeczkowiaczkowi i krzywikowi malinowiaczkowi
b.  Przeciw bręczakowi porzeczkowemu (na porzeczkach i agreście)
c.  Przeciw mszycom
d.  Przeciw oćmkowi na agreście i porzeczkach
e.  Przeciw  kistniakowi  maliniakowi
2.   Zwalczanie  chorób
a.  Przeciw amerykańskiemu mączniakowi agrestowemu
b.  Przeciw mchom i porostom
c.  Przeciw rdzy agrestowej
d.  Przeciw  rdzy  porzeczkowej
e.  Przeciw białej  plamistości  liści porzeczki
f.   Przeciw  rdzy  na  malinach
Rozdział VI. Zwalczanie szkodników i chorób winorośli
1.   Zwalczanie szkodników
a.  Przeciw arakinozie i roztoczu
b.  Przeciw zwojkówkom
2.   Zwalczanie  chorób
a.  Przeciw mączniakowi winorośli
b.  Przeciw mączniakowi rzekomemu winorośli
c.  Przeciw czarnej zgniliźnie — arakinozie winorośli
Rozdział VII.  Zwalczanie insektów i innych szkodników w pomieszczeniach
zamkniętych
1.   Zwalczanie much
2.   Zwalczanie pluskiew
3.   Zwalczanie wszy
4.   Zwalczanie myszy i szczurów
Część szesnasta
TEKSTYLIA
Rozdział I. Wiadomości ogólne
Rozdział II. Surowce włókiennicze
Rozdział III. Rozpoznawanie surowców włókienniczych
Rozdział IV. Odróżnianie tkanin
1.   Odróżnianie wełnianej  tkaniny czesankowej  od zgrzebnej
2.   Odróżnianie tkaniny wełnianej   od  bawełnianej
3.   Odróżnianie tkaniny bawełnianej  od lnianej
4.   Odróżnianie jedwabiu naturalnego od sztucznego
Rozdział V. Barwienie tkanin
1.   Barwienie tkaniny bawełnianej
2.   Barwienie jedwabiu sztucznego
3.   Barwienie wełny
4.   Barwienie tkanin  półwełnianych
5.   Barwienie jedwabiu naturalnego
6.   Barwienie  tkanin z włókien syntetycznych
Rozdział VI. Badanie trwałości wybarwień
Rozdział   VII. Pranie   domowe
Rozdział  VIII. Impregnowanie  tkanin
Rozdział IX.   Wywabianie plam na tkaninach
Część siedemnasta
ZBIÓR ROŻNYCH PRZEPISÓW