Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej

23-02-2014, 8:08
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 45 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 3972183574
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 1   
Koniec: 23-02-2014 08:11:21

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2011
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Tytuł Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej
Autor pod red. E.R. Greli
Wydawca PWRiL
Rok wydania 2011
Liczba stron 260
Wymiary 165 x 235 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-83-01067-8

W optymalizacji produkcji zwierzęcej, oprócz wykorzystania zdobyczy współczesnej genetyki, technologii produkcji, w tym i żywienia, stosuje się powszechnie rożnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne, mikroorganizmy i ich metabolity, pozyskiwane bądź to na drodze syntezy chemicznej, bądź wskutek wykorzystania często dość skomplikowanych procesów biotechnologicznych.

Do tej grupy składników należy więc zaliczyć związki i preparaty, których zastosowanie w chowie i hodowli zwierząt zwiększa produkcyjność, zdrowotność, umożliwia przedłużenie albo poprawę użyteczności pokarmowej pasz, szczególnie pod względem wyglądu, zapachu, smaku, konsystencji i trwałości, stosowanych metod technologicznych, a także przeznaczenia żywieniowo-fizjologicznego lub dietetycznego.

W tej publikacji przedstawiono bogactwo związków chemicznych i preparatów biotechnologicznych, które rozważnie i umiejętnie stosowane, mogą być bardzo przydatne w efektywnej produkcji zwierzęcej, zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności. Poruszono także zagadnienia dotyczące konserwacji pasz, modyfikacji genetycznej roślin i pasz oraz wykorzystania nanotechnologii w produkcji zwierzęcej.

Spis treści

Przedmowa 9

1.Aminokwasy 11

1.1. Budowa i właściwości aminokwasów 11

1.2. Metabolizm aminokwasów 13

1.3. Podział aminokwasów 15

1.4. Zapotrzebowanie zwierząt domowych na aminokwasy 17

1.4.1. Świnie 17

1.4.2. Drób 22

1.4.3. Przeżuwacze 25

1.5. Produkcja aminokwasów 29

1.5.1. Metody chemiczne 30

1.5.2. Metody biotechnologiczne 31

1.5.3. Przemysłowe otrzymywanie lizyny 32

1.5.4. Otrzymywanie innych aminokwasów 34

1.6. Preparaty aminokwasowi 35

2. Składniki mineralne 40

2.1. Makroelementy 43

2.2. Mikroelementy i pierwiastki śladowe 52

2.3. Suplementacja dawek pokarmowych składnikami mineralnymi 67

3.Witaminy 71

3.1. Charakterystyka i znaczenie fizjologiczne poszczególnych witamin 73

3.1.1. Witaminy lipofilne 73

3.1.2. Witaminy hydrofilne 80

3.1.3. Substancje witaminopodobne 89

3.2. Produkcja witamin 90

4. Hormony 93

4.1. Definicja i podział 93

4.2. Zastosowanie w produkcji zwierzęcej 98

5. Promotory wzrostu i inne dodatki paszowe 103

5.1. Antybiotykowe stymulatory wzrostu 103

5.2. Probiotyki 106

5.3. Prebiotyki 113

5.4. Enzymy 119

5.5. Kokcydiostatyki 122

5.6. Barwniki i aromaty 123

5.7. Przeciwutleniacze 126

5.8. Emulgatory i lepiszcza 128

6. Zioła i wyciągi ziołowe 131

6.1. Substancje biologicznie czynne ziół 131

6.2. Preferencje zwierząt oraz postaci ziół stosowane w żywieniu różnych gatunków 133

6.3. Zioła i preparaty ziołowe w badaniach na zwierzętach 136

7. Kwasy tłuszczowe krótko-, średnio- i długołańcuchowe 140

7.1. Kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe 140

7.2. Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe 144

7.3. Kwasy tłuszczowe długołańcuchowe 145

8. Mikotoksyny i detoksykanty 150

8.1. Mikotoksykozy fuzaryjne- szkodliwość i sposoby zaradcze 151

8.1.1. Metody fizyczne 153

8.1.2. Metody biologiczne 154

8.1.3. Metody chemiczne 157

8.1.4. Metody detoksykacji 158

8.2. Obróbka technologiczna a skuteczność zmniejszenia zanieczyszczeń grzybowych... 159

9. Ksenobiotyki i inne substancje niepożądane 102

9.1. Zanieczyszczenia chemiczne 163

9.1.1. Metale ciężkie 163

9.1.2. Pestycydy 166

9.1.3. Azotany III i V 167

9.1.4. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) 170

9.1.5. Dioksyny 170

9.1.6. Polichlorowane bifenyle (PCB) 172

9.2. Substancje przeciwodżywcze (ANF) 173

9.2.1. Polisacharydy nieskrobiowe (NSP) 174

9.2.2. Związki fitynowe 174

9.2.3. Inhibitoryproteaz 174

9.2.4. Lektyny 175

9.2.5. Pektyny 175

9.2.6. Związki fenolowe 176

9.2.7. Rezocynole l77

9.2.8. Gossypol l77

9.2.9. Saponiny l77

9.2.10. Alkaloidy 178

9.2.11.Glikoalkaloidy 179

9.2.12. Glukozynolany 180

9.2.13. Glikozydy 181

9.2.14. Pochodne kumaryny 182

9.2.15. Estrogeny roślinne (fitoestrogeny) 182

9.2.16. Związki Iatyrogenne 182

10. Preparaty i substancje biobójcze 185

10.1. Dezynfekcja 188

10.1.1. Środki chemiczne 190

10.2. Dezynsekcja 200

10.3. Środki deratyzacyjne 203

11. Nanotechnologia w produkcji zwierzęcej 207

11.1. Istota i cel nanobiotechnologii 207

11.2. Zastosowanie nanotechnologii w technologii produkcji zwierzęcej 209

11.3. Tworzenie superczystych lub samooczyszczających się powierzchni 209

11.4. Nanofiltracja 210

11.5. Diagnostyka i analityka na poziomie nano 210

11.6. System dostarczania leków 211

11.7. Nanocząstkijako czynnik antybakteryjny 211

11.8. Nanokompleksy stosowane jako dodatki do żywności i pasz 212

12. Genetyczne modyfikacje w produkcji zwierzęcej 214

12.1. GMO - istota transgenezy i cel modyfikacji 214

12.2. Charakterystyka transgenezy, metody tworzenia GMO 215

12.3. Cechy GMO - stan obecny i perspektywy wykorzystania 216

12.3.1. Genetycznie modyfikowane rośliny, przykłady modyfikacji i zastosowań ...216

12.3.2. Genetycznie modyfikowane zwierzęta, przykłady modyfikacji i zastoso­wań 219

12.3.3. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy, przykłady zastosowań 221

12.4. Potencjalne i rzeczywiste korzyści z wykorzystania GMO w produkcji zwierzę­cej 221

12.4.1. Genetycznie modyfikowane rośliny, korzyści z ich wykorzystania 221

12.4.2. Genetycznie modyfikowane zwierzęta, korzyści z ich wykorzystania 224

12.4.3. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy, korzyści z ich wykorzy­stania 225

12.5. Zagrożenia wynikające z genetycznej modyfikacji i kontrowersje związane

z wykorzystaniem GMO 226

12.5.1. Genetycznie zmodyfikowane rośliny, zagrożenia dla konsumentów

i środowiska 227

12.5.2. Genetycznie zmodyfikowane zwierzęta, potencjalne zagrożenia związane

z ich wykorzystaniem 229

12.5.3. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy, potencjalne zagrożenia 230

12.6. Skutki wprowadzenia zakazu stosowania GM pasz w żywieniu zwierząt 231

13. Szczepionki 233

13.1. Mechanizmy odpowiedzi immunologicznej 233

13.2. Rodzaje szczepionek 236

13.2.1. Szczepionki konwencjonalne 236

13.2.2. Szczepionki rekombinowane 237

13.2.3. Szczepionki III generacji 239

13.2.4. Szczepionki przyszłościowe 240

13.3. Mechanizmy działania szczepionek 240

13.4. Adiuwanty 241

13.5. Drogi podawania szczepionek 241

13.6. Zagrożenia związane z grypą ptaków i grypą vH1N1/2009 242

13.7. Szczepionki przeciwko grypie ptaków 243

13.8. Podsumowanie247

14. Kiszenie pasz i dodatki kiszonkarskie 248

tem_hod
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!