Tytuł |
Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej
|
Autor |
pod red. E.R.
Greli |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
260
|
Wymiary |
165 x 235 mm |
Okładka |
miękka
|
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01067-8
|
W
optymalizacji produkcji zwierzęcej, oprócz wykorzystania zdobyczy
współczesnej genetyki, technologii produkcji, w tym i żywienia, stosuje się
powszechnie rożnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne,
mikroorganizmy i ich metabolity, pozyskiwane bądź to na drodze syntezy
chemicznej, bądź wskutek wykorzystania często dość skomplikowanych procesów
biotechnologicznych.
Do
tej grupy składników należy więc zaliczyć związki i preparaty, których
zastosowanie w chowie i hodowli zwierząt zwiększa produkcyjność,
zdrowotność, umożliwia przedłużenie albo poprawę użyteczności pokarmowej
pasz, szczególnie pod względem wyglądu, zapachu, smaku, konsystencji i
trwałości, stosowanych metod technologicznych, a także przeznaczenia
żywieniowo-fizjologicznego lub dietetycznego.
W
tej publikacji przedstawiono bogactwo związków chemicznych i preparatów
biotechnologicznych, które rozważnie i umiejętnie stosowane, mogą być bardzo
przydatne w efektywnej produkcji zwierzęcej, zapewniającej pozyskanie
bezpiecznej żywności. Poruszono także zagadnienia dotyczące konserwacji
pasz, modyfikacji genetycznej roślin i pasz oraz wykorzystania
nanotechnologii w produkcji zwierzęcej.
Spis treści
Przedmowa 9
1.Aminokwasy 11
1.1. Budowa i
właściwości aminokwasów 11
1.2. Metabolizm
aminokwasów 13
1.3. Podział aminokwasów
15
1.4. Zapotrzebowanie
zwierząt domowych na aminokwasy 17
1.4.1. Świnie 17
1.4.2. Drób 22
1.4.3. Przeżuwacze
25
1.5. Produkcja
aminokwasów 29
1.5.1. Metody chemiczne
30
1.5.2. Metody
biotechnologiczne 31
1.5.3. Przemysłowe
otrzymywanie lizyny 32
1.5.4. Otrzymywanie
innych aminokwasów 34
1.6. Preparaty
aminokwasowi 35
2. Składniki
mineralne 40
2.1. Makroelementy
43
2.2. Mikroelementy i
pierwiastki śladowe 52
2.3. Suplementacja dawek
pokarmowych składnikami mineralnymi 67
3.Witaminy 71
3.1. Charakterystyka i
znaczenie fizjologiczne poszczególnych witamin 73
3.1.1. Witaminy
lipofilne 73
3.1.2. Witaminy
hydrofilne 80
3.1.3. Substancje
witaminopodobne 89
3.2. Produkcja witamin
90
4. Hormony 93
4.1. Definicja i podział
93
4.2. Zastosowanie w
produkcji zwierzęcej 98
5. Promotory
wzrostu i inne dodatki paszowe 103
5.1. Antybiotykowe
stymulatory wzrostu 103
5.2. Probiotyki 106
5.3. Prebiotyki 113
5.4. Enzymy 119
5.5. Kokcydiostatyki
122
5.6. Barwniki i aromaty
123
5.7. Przeciwutleniacze
126
5.8. Emulgatory i
lepiszcza 128
6. Zioła i
wyciągi ziołowe 131
6.1. Substancje
biologicznie czynne ziół 131
6.2. Preferencje
zwierząt oraz postaci ziół stosowane w żywieniu różnych gatunków 133
6.3. Zioła i preparaty
ziołowe w badaniach na zwierzętach 136
7. Kwasy
tłuszczowe krótko-, średnio- i długołańcuchowe 140
7.1. Kwasy tłuszczowe
krótkołańcuchowe 140
7.2. Kwasy tłuszczowe
średniołańcuchowe 144
7.3. Kwasy tłuszczowe
długołańcuchowe 145
8. Mikotoksyny i
detoksykanty 150
8.1. Mikotoksykozy
fuzaryjne- szkodliwość i sposoby zaradcze 151
8.1.1. Metody fizyczne
153
8.1.2. Metody
biologiczne 154
8.1.3. Metody chemiczne
157
8.1.4. Metody
detoksykacji 158
8.2. Obróbka
technologiczna a skuteczność zmniejszenia zanieczyszczeń grzybowych... 159
9. Ksenobiotyki
i inne substancje niepożądane 102
9.1. Zanieczyszczenia
chemiczne 163
9.1.1. Metale ciężkie
163
9.1.2. Pestycydy 166
9.1.3. Azotany III i V
167
9.1.4.
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) 170
9.1.5. Dioksyny 170
9.1.6. Polichlorowane
bifenyle (PCB) 172
9.2. Substancje
przeciwodżywcze (ANF) 173
9.2.1. Polisacharydy
nieskrobiowe (NSP) 174
9.2.2. Związki
fitynowe 174
9.2.3.
Inhibitoryproteaz 174
9.2.4. Lektyny 175
9.2.5. Pektyny 175
9.2.6. Związki
fenolowe 176
9.2.7. Rezocynole l77
9.2.8. Gossypol l77
9.2.9. Saponiny l77
9.2.10. Alkaloidy 178
9.2.11.Glikoalkaloidy
179
9.2.12. Glukozynolany
180
9.2.13. Glikozydy 181
9.2.14. Pochodne
kumaryny 182
9.2.15. Estrogeny
roślinne (fitoestrogeny) 182
9.2.16. Związki
Iatyrogenne 182
10. Preparaty i
substancje biobójcze 185
10.1. Dezynfekcja 188
10.1.1. Środki chemiczne
190
10.2. Dezynsekcja 200
10.3. Środki
deratyzacyjne 203
11.
Nanotechnologia w produkcji zwierzęcej 207
11.1. Istota i cel
nanobiotechnologii 207
11.2. Zastosowanie
nanotechnologii w technologii produkcji zwierzęcej 209
11.3. Tworzenie
superczystych lub samooczyszczających się powierzchni 209
11.4. Nanofiltracja 210
11.5. Diagnostyka i
analityka na poziomie nano 210
11.6. System
dostarczania leków 211
11.7. Nanocząstkijako
czynnik antybakteryjny 211
11.8. Nanokompleksy
stosowane jako dodatki do żywności i pasz 212
12. Genetyczne
modyfikacje w produkcji zwierzęcej 214
12.1. GMO - istota
transgenezy i cel modyfikacji 214
12.2. Charakterystyka
transgenezy, metody tworzenia GMO 215
12.3. Cechy GMO - stan
obecny i perspektywy wykorzystania 216
12.3.1. Genetycznie
modyfikowane rośliny, przykłady modyfikacji i zastosowań ...216
12.3.2. Genetycznie
modyfikowane zwierzęta, przykłady modyfikacji i zastosowań 219
12.3.3. Genetycznie
modyfikowane mikroorganizmy, przykłady zastosowań 221
12.4. Potencjalne i
rzeczywiste korzyści z wykorzystania GMO w produkcji zwierzęcej 221
12.4.1. Genetycznie
modyfikowane rośliny, korzyści z ich wykorzystania 221
12.4.2. Genetycznie
modyfikowane zwierzęta, korzyści z ich wykorzystania 224
12.4.3. Genetycznie
modyfikowane mikroorganizmy, korzyści z ich wykorzystania 225
12.5. Zagrożenia
wynikające z genetycznej modyfikacji i kontrowersje związane
z wykorzystaniem GMO 226
12.5.1. Genetycznie
zmodyfikowane rośliny, zagrożenia dla konsumentów
i środowiska 227
12.5.2. Genetycznie
zmodyfikowane zwierzęta, potencjalne zagrożenia związane
z ich wykorzystaniem 229
12.5.3. Genetycznie
modyfikowane mikroorganizmy, potencjalne zagrożenia 230
12.6. Skutki
wprowadzenia zakazu stosowania GM pasz w żywieniu zwierząt 231
13. Szczepionki
233
13.1. Mechanizmy
odpowiedzi immunologicznej 233
13.2. Rodzaje
szczepionek 236
13.2.1. Szczepionki
konwencjonalne 236
13.2.2. Szczepionki
rekombinowane 237
13.2.3. Szczepionki III
generacji 239
13.2.4. Szczepionki
przyszłościowe 240
13.3. Mechanizmy
działania szczepionek 240
13.4. Adiuwanty 241
13.5. Drogi podawania
szczepionek 241
13.6. Zagrożenia
związane z grypą ptaków i grypą vH1N1/2009 242
13.7. Szczepionki
przeciwko grypie ptaków 243
13.8. Podsumowanie247
14. Kiszenie
pasz i dodatki kiszonkarskie 248