Tytuł
Chemia i biotechnologia w produkcji
zwierzęcej
Autor
Redaktor: E.R. Greli
Opis
Wydawnictwo Powsz Wyd Rolnicze i Leśne
ISBN
[zasłonięte]978-83-01067-8
Warszawa 2011, wydanie 1,
format 170 x 240, objętość 260 str., oprawa miękka
W
optymalizacji produkcji zwierzęcej, oprócz wykorzystania zdobyczy współczesnej
genetyki, technologii produkcji, w tym i żywienia, stosuje się powszechnie
rożnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne, mikroorganizmy i ich
metabolity, pozyskiwane bądź to na drodze syntezy chemicznej, bądź wskutek
wykorzystania często dość skomplikowanych procesów
biotechnologicznych.
Do tej grupy składników należy więc zaliczyć związki
i preparaty, których zastosowanie w chowie i hodowli zwierząt zwiększa
produkcyjność, zdrowotność, umożliwia przedłużenie albo poprawę użyteczności
pokarmowej pasz, szczególnie pod względem wyglądu, zapachu, smaku, konsystencji
i trwałości, stosowanych metod technologicznych, a także przeznaczenia
żywieniowo-fizjologicznego lub dietetycznego.
W tej publikacji
przedstawiono bogactwo związków chemicznych i preparatów biotechnologicznych,
które rozważnie i umiejętnie stosowane, mogą być bardzo przydatne w efektywnej
produkcji zwierzęcej, zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności. Poruszono
także zagadnienia dotyczące konserwacji pasz, modyfikacji genetycznej roślin i
pasz oraz wykorzystania nanotechnologii w produkcji zwierzęcej.
Przedmowa
1.Aminokwasy
1.1. Budowa i właściwości aminokwasów
1.2.
Metabolizm aminokwasów
1.3. Podział aminokwasów
1.4. Zapotrzebowanie
zwierząt domowych na aminokwasy
1.4.1. Świnie
1.4.2. Drób
1.4.3.
Przeżuwacze
1.5. Produkcja aminokwasów
1.5.1. Metody chemiczne
1.5.2. Metody biotechnologiczne
1.5.3. Przemysłowe otrzymywanie lizyny
1.5.4. Otrzymywanie innych aminokwasów
1.6. Preparaty aminokwasowi
2. Składniki mineralne
2.1. Makroelementy
2.2. Mikroelementy i
pierwiastki śladowe
2.3. Suplementacja dawek pokarmowych składnikami
mineralnymi
3.Witaminy
3.1. Charakterystyka i znaczenie fizjologiczne
poszczególnych witamin
3.1.1. Witaminy lipofilne
3.1.2. Witaminy
hydrofilne
3.1.3. Substancje witaminopodobne
3.2. Produkcja witamin
4. Hormony
4.1. Definicja i podział
4.2. Zastosowanie w produkcji
zwierzęce
5. Promotory wzrostu i inne dodatki paszowe
5.1. Antybiotykowe
stymulatory wzrostu
5.2. Probiotyki
5.3. Prebiotyki
5.4.
Enzymy
5.5. Kokcydiostatyki
5.6. Barwniki i aromaty
5.7.
Przeciwutleniacze
5.8. Emulgatory i lepiszcza
6. Zioła i wyciągi ziołowe
6.1. Substancje biologicznie czynne ziół
6.2. Preferencje zwierząt oraz
postaci ziół stosowane w żywieniu różnych gatunków
6.3. Zioła i preparaty
ziołowe w badaniach na zwierzętach
7. Kwasy tłuszczowe krótko-, średnio- i
długołańcuchowe
7.1. Kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe
7.2. Kwasy
tłuszczowe średniołańcuchowe
7.3. Kwasy tłuszczowe długołańcuchowe
8.
Mikotoksyny i detoksykanty
8.1. Mikotoksykozy fuzaryjne- szkodliwość i
sposoby zaradcze
8.1.1. Metody fizyczne
8.1.2. Metody biologiczne
8.1.3. Metody chemiczne
8.1.4. Metody detoksykacji
8.2. Obróbka
technologiczna a skuteczność zmniejszenia zanieczyszczeń grzybowych.
9.
Ksenobiotyki i inne substancje niepożądane
9.1. Zanieczyszczenia chemiczne
9.1.1. Metale ciężkie
9.1.2. Pestycydy
9.1.3. Azotany III i
9.1.4. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
9.1.5. Dioksyny
9.1.6. Polichlorowane bifenyle (PCB)
9.2. Substancje przeciwodżywcze
(ANF)
9.2.1. Polisacharydy nieskrobiowe (NSP)
9.2.2. Związki fitynowe
9.2.3. Inhibitoryproteaz
9.2.4. Lektyny
9.2.5. Pektyny
9.2.6.
Związki fenolowe
9.2.7. Rezocynole
9.2.8. Gossypol
9.2.9. Saponiny
9.2.10. Alkaloidy
9.2.11.Glikoalkaloidy
9.2.12. Glukozynolany
9.2.13. Glikozydy
9.2.14. Pochodne kumaryny
9.2.15. Estrogeny
roślinne (fitoestrogeny)
9.2.16. Związki Iatyrogenne
10. Preparaty i
substancje biobójcze
10.1. Dezynfekcja
10.1.1. Środki chemiczne
10.2. Dezynsekcja
10.3. Środki deratyzacyjne
11. Nanotechnologia w
produkcji zwierzęcej
11.1. Istota i cel nanobiotechnologii
11.2.
Zastosowanie nanotechnologii w technologii produkcji zwierzęcej
11.3.
Tworzenie superczystych lub samooczyszczających się powierzchni
11.4.
Nanofiltracja
11.5. Diagnostyka i analityka na poziomie nano
11.6.
System dostarczania leków
11.7. Nanocząstkijako czynnik
antybakteryjny
11.8. Nanokompleksy stosowane jako dodatki do żywności i pasz
12. Genetyczne modyfikacje w produkcji zwierzęcej
12.1. GMO - istota
transgenezy i cel modyfikacji
12.2. Charakterystyka transgenezy, metody
tworzenia GMO
12.3. Cechy GMO - stan obecny i perspektywy wykorzystania
12.3.1. Genetycznie modyfikowane rośliny, przykłady modyfikacji i zastosowań
...
12.3.2. Genetycznie modyfikowane zwierzęta, przykłady modyfikacji i
zastosowań
12.3.3. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy, przykłady
zastosowań
12.4. Potencjalne i rzeczywiste korzyści z wykorzystania GMO w
produkcji zwierzęcej
12.4.1. Genetycznie modyfikowane rośliny, korzyści z
ich wykorzystania
12.4.2. Genetycznie modyfikowane zwierzęta, korzyści z ich
wykorzystania
12.4.3. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy, korzyści z
ich wykorzystania
12.5. Zagrożenia wynikające z genetycznej modyfikacji i
kontrowersje związan
z wykorzystaniem GMO
12.5.1. Genetycznie
zmodyfikowane rośliny, zagrożenia dla konsumentów
i środowiska
12.5.2.
Genetycznie zmodyfikowane zwierzęta, potencjalne zagrożenia związane
z ich
wykorzystaniem
12.5.3. Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy, potencjalne
zagrożenia
12.6. Skutki wprowadzenia zakazu stosowania GM pasz w żywieniu
zwierząt
13. Szczepionki
13.1. Mechanizmy odpowiedzi immunologicznej
13.2. Rodzaje szczepionek
13.2.1. Szczepionki konwencjonalne
13.2.2.
Szczepionki rekombinowane
13.2.3. Szczepionki III generacji
13.2.4.
Szczepionki przyszłościowe
13.3. Mechanizmy działania szczepionek
13.4.
Adiuwanty
13.5. Drogi podawania szczepionek
13.6. Zagrożenia związane z
grypą ptaków i grypą vH1N1/2009
13.7. Szczepionki przeciwko grypie ptaków
13.8. Podsumowanie
14. Kiszenie pasz i dodatki kiszonkarskie
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt
zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!