Opis książki
SPIS TREŚCI
1. WSTĘP
1.1. Chemia analityczna i analiza
1.2. Klasyfikacja metod analizy che-
chemiczna
1.3. Rys historyczny........
2. PODSTAWY TEORETYCZNE CHEMII ANALITYCZNEJ
2.1. Kinetyka i równowaga che-
C. Obliczanie pH roztworu soli
2.1.1. Szybkość reakcji . . .'......
.2.1.2. Reakcje odwracalne.
2.1.3. Prawo działania mas
2.2.11. Roztwory buforowe
2.2.1. Rodzaje roztworów.
2.2.11.1. Pojemność buforowa
2.2.2. Określanie stężeń roztworów odczynników
2.2.3. Dysocjacja elektrolityczna
2.2.4. Stopień dysocjacjł
2.2.5. Elektrolity słabe
2.2.6. Teoria elektrolitów mocnych.
2.2.7.1. Teoria Brónsteda i Lowry'ego
2.2.7.2. Teoria rozpuszczalnikowa
2.2.7..3. Teoria Lewisa..
2.2.7.4. Teoria Usanowicza
2.2.8. Dysocjacja elektrolityczna wody.
2.2.9. Wykładnik wodorowy (pH)
2.2.10.1. Stałe dysocjacji sprzężonego kwasu
2.4.4.2. Warunkowe stałe trwałości
2.210.2. Obliczanie pH roztworów kwasów
i zasad jednoprotonowych
2.2.10.3. Obliczanie pH roztworów soli kwa-
sów i zasad jednoprotonowych
A. Obliczanie pH roztworu soli
B. Obliczanie pH roztworu soli .
2.6.2. Czynniki wpływające na rozpusz-słabej zasady i mocnego kwasu
2.6.2.1. Wpływ wspólnego jonu
2.6.2.2. Wpływ soli nie mających z osadem wspólnego jonu, czyli tzw. efekt solny
2.6.2.3. Wpływ jonów wodorowych
2.6.2.4. Hydroliza osadu
2.6.2.5. Wpływ temperatury
2.6.3. Koloidy
2.6.4. Otrzymywanie czystego osadu
2.6.4.1. Zjawisko współwytrącania
2.6.4.2. Zjawisko wytrącania następczego .
2.6.5. Postać osadu
2.6.5.1. Wytrącanie z roztworu homogenicznego
2.7.1. Reakcje redukcji i utlenienia
2.7.2. Potencjał redukcyjno-oksydacyjny
2.7.3. Potencjał formalny (rzeczywisty) .
3. TECHNIKA LABORATORYJNA
3.1. Wstępne prace laboratoryjne .
3.1.3. Regulamin pracy w laboratorium .
3.2. Pierwsza pomoc w nagłych wypadkach
Podstawowe czynności i sprzęt
laboratoryjny
Ogrzewanie i prażenie
Sprzęt używany do ogrzewania
Oddzielanie osadów i sprzęt stosowany do tego celu
3.3.3.1. Sączenie.
3.3.3.2. Odwirowywanie
4. ANALIZA JAKOŚCIOWA
3.3.3.3. Przemywanie .
3.3.4. Sprzęt do suszenia i przechowywania próbek, osadów i substancji chemicznych stosowanych w analizie
3.4. Odczynniki chemiczne ....
3.5. Materiały do wyrobu naczyń laboratoryjnych
3.5.1. Mycie naczyń laboratoryjnych . . .
3.6. Ważenie na wagach technicznych
3.7. Obróbka szkła ........
Wiadomości wstępne. Czynności laboratoryjne
Analiza kationów. Podział na
grupy analityczne......
I grupa kationów......
1. Srebro, Ag
2. Rtęć, Hg..........
II grupa kationów
,1. Bar, Ba
2. Stront, Sr
,3. Wapń, Ca
, Amid kwasu tiooctowego jako odczynnik grupowy dla kationów grupy
III i IV
Wytrącanie siarczków metali ciężkich
. III grupa kationów
,1. Podgrupa II1A
,1.1. Rtęć, Hg
,1.2. Bizmut, Bi
1.3. Miedź, Cu . .
,1.4. Kadm, Cd
,2. Podgrupa 1IIB .
.2.1. Arsen, As
,2.2. Antymon, Sb
.2.3. Cyna, Sn .........
. IV grupa kationów
4.2.6.2, Chrom, Cr
4 2.6.3. Żelazo, Fe
4.2.6.4. Nikiel, Ni
4.2.6.5. Kobalt, Co..........
4.2.6.6. Mangan, Mn .........
4.2.6.7. Cynk, Zn...........
4.2.7. V grupa kationów....... .
4.2.7.1. Magnez, Mg . . •........
4.2.7.2. Potas, K ...........
4.2.7.3. Sód, Na............
4.2.7.4. Amon, NHj..........
4.2.7.5. Bieg analizy V grupy kationów .
4.2.8. Analiza kationów w obecności jonu
4.3. Analiza anionów.......
4.3.1. I grupa anionów.........
4.3.1.1. Jon chlorkowy, Cl' ......
4.3.1.2. Jon bromkowy, Br~......
4.3.1.3. Jon jodkowy, I~........
4.3.1.4. Jon cyjankowy, CN~ ......
4.3.1.5. Jon siarkocyjanianowy lub izosiar-kocyjanianowy SCN~, NCS~ . .
4.3.1.6. Jon sześciocyjanożelazianowy (II),
4.3.1.7. Jon sześciocyjanożelazianowy (III), Fe(CN)36- ...........
4.3.1.8. Jon podchlorynowy, C1O
,2. II grupa anionów
2.1. Jon siarczkowy, S2~
2.2. Jon octanowy, CH3COO-
,2.3. Jon azotynowy, NOJ
,3. III grupa anionów
,3.1. Jon siarczynowy, SOi
.3.2. Jon węglanowy, COiT
,3.3. Jon szczawianowy, C2Or ..
.3.5. Jon boranowy, BÓJ
.4. IV grupa anionów
,4.1. Jon tiosiarczanowy, S2Os~
.2. Jon chromianowy, CrOf" i dwu-
chromianowy, Cr2Or
4.4. Systematyczna analiza sub-stancji (wykrywanie kationów
i anionów)
4.4.1. Obserwacje wstępne
4.4.2. Przygotowanie substancji do ana-
lizy
4.4.3. Badania wstępne substancji stałej .. 294
4.4.4. Ogólne uwagi o rozpuszczalności so-
li i wodorotlenków w wodzie
4.4.5. Analiza kationów i anionów
4.5. Zestaw odczynników używa-nych w analizie jakościowej 307
5. ANALIZA ILOŚCIOWA. ZAGADNIENIA OGÓLNE.......... 308
Wiadomości wstępne
Pobieranie próbek. Średnia
próbka
Ważenie..........
Rodzaje wag
Odważniki.......
Czułość wag........
Ważenie na wadze periodycznej
Ważenie na. wadze aperiodycznej
Prawidła korzystania z wag analitycznych ............
Odważka analityczna
5.4. Przeprowadzanie próbki do roztworu
5.5. Metody rozdzielania
5.6. Metody końcowego oznaczania
5.7. Ocena wyników anali
5.7.1. Błędy w analizie
5.7.2. Dokładność i precyzja
5.7.3. Statystyczna ocena wyników analizy
5.7.3.1. Przykład statystycznej oceny wyników
5.8. Uwagi o pracy w laboratorium analizy ilościowej......
6. ANALIZA ILOŚCIOWA METODAMI CHEMICZNYMI
Analiza wagowa
Wiadomości wstępne
Technika analizy wagowej ....
1. Wytrącanie osadów.......
2. Odsączanie i przemywanie osadów
3. Suszenie i prażenie osadów ....
Przykłady oznaczeń wagowych . .
2. Oznaczanie baru w postaci BaSO4 .
3. Oznaczanie siarczanów w postaci BaSO4
,4. Oznaczanie wapnia w postaci CaO 356 .5. Inne sposoby wagowego oznaczania wapnia
6. Oznaczanie magnezu w postaci Mg2P20,
6.1.3.7. Oznaczanie magnezu w postaci hy-
droksychinolanu..
6.1.3.8; Oznaczanie fosforanów w postaci
Mg2PaO,
6.1.3.9. Oznaczanie magnezu obok wapnia 366
6.1.3.10. Oznaczanie srebra w postaci AgCl
6.1.3.11. Oznaczanie żelaza w postaci Fe203
6.1.3.12. Oznaczanie glinu w postaci A12O3
6.1.3.13. Inne sposoby wagowego oznaczania glinu
Inne sposoby wagowego oznaczania glinu obok żelaza
6.1.4. Zadania