Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CHEMIA ANALITYCZNA Dobrowolski PZWL _______ SPIS !

27-06-2012, 0:22
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.99 zł     
Użytkownik Profi-Libris
numer aukcji: 2405590129
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 7   
Koniec: 17-06-2012 22:14:31

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda z obwolutą
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

kontakt komentarze nasza oferta strona o mnie

 

przedmiot aukcji:

CHEMIA ANALITYCZNA

Jan Dobrowolski

Wydawnictwo: PZWL, 1972
Oprawa: twarda płócienna z obwolutą
Stron: 504
Stan: bardzo dobry (-)

SPIS TREŚCI


Część pierwsza
Wstęp do analizy chemicznej

I. Wstęp
Chemia analityczna a nauki przyrodnicze

II. Teoretyczne podstawy chemii analitycznej
Rozdział 1. Teoria wiązań chemicznych
1. Wartościowość. Teoria oktetu
2. Typy wiązań chemicznych
Zestawienie typów wiązań chemicznych.
8. Związki kompleksowe
Rozdział 2. Równowaga chemiczna
1. Szybkość reakcji
2. Prawo działania mas
3. Odwracalność reakcji. Stan równowagi chemicznej.
Rozdział 3. Teoria dysocjacji elektrolitycznej.
1. Dysocjacja elektrolitów
2. Protolityczna teoria kwasów i zasad Bnmsteda i Lowry'ego
3. Elektrolity amfoteryczne
4. Mocne i słabe elektrolity. Stała dysocjacji
5. Prawo rozcieńczeń Ostwalda.
0. Efekt wspólnych jonów...
7. Stała nie trwałości kompleksów
8. Teoria Debyea-Uickela. Aktywność jonu. Siła jonowa roztworu.
9. Dysocjacja wody.
10. Wykładnik wodorowy pH
11. Obliczanie wartości pH wodnych roztworów kwasów, zasad i soli
12. Hydroliza jonowa
13. Odczyn słabych kwasów i zasad
14. Mieszaniny buforowe
Rozdział 4. Zastosowanie prawa działania mas do układów- niejednorodnych
1. Układy niejednorodne
2. Iloczyn rozpuszczalności
3. Efekt solny
Rozdział 5. Koloidy
Rozdział 6. Stężenia roztworów
1. Rozpuszczalność substancji i stężenie roztworów
2. Przygotowanie i rozcieńczanie roztworów procentowych
3 Pojęcie gramorównoważnika substancji.
4 Przygotowanie roztworów molowych i równoważnikowych (normalnych).
5. Rozcieńczanie i przeliczanie stężenia roztworów normalnych
6.Oznaczanie stężenia roztworów za pomocą jednostek biochemicznych
7.Rozdział 7. Utlenianie i redukcja.
1. Definicje
2. Układanie równań oksydacyjno-redukcyjnych
3. Gramorównoważnik substancji utleniających i redukujących
Rozdział 8. Potencjały elektrodowe (oksydacyjne)
1. Potencjały normalne
2. Objaśnienia do tabeli normalnych potencjałów oksydacyjnych
3. Zależność potencjału oksydacyjnego od warunków przebiegu reakcji
4. Kierunek przebiegu reakcji redoks. Siła elektromotoryczna reakcji
5. Procesy oksydacyjne w żywych organizmach. Wolne rodniki.
6. Pomiar potencjału oksydacyjnego borowiny (torfu)

III. Laboratorium analityczne
Rozdział 9. Wyposażenie pracowni
1. Sprzęt laboratoryjny
Rozdział 10. Technika pracy laboratoryjnej
1.Strącanie i przemywanie osadów
2.Współunoszenie (współstrącanie się)
2. Sączenie
3. Odparowywanie roztworów i prażenie osadów
4. Technika pracy metodami półmikro- i makro-
5. Wirowanie
Rozdział 11. Metody analityczne
1. Analiza na drodze suchej (analiza pirochemiczna)
2. Analiza mikrokrystaliczna
3. Analiza kroplowa.
4. Analiza mikrobiologiczna
5. Odczynniki organiczne w analizie chemicznej
6. Klatraty

Część druga
Analiza jakościowa

I. Wiadomości ogólne
Rozdział 1. Zadania, podział chemii analitycznej i metody analizy
1. Przedmiot analizy chemicznej
2. Metody analizy jakościowej
3. Reakcje analityczne
4. Czułość reakcji
5. Odczynniki analityczne

II. Analiza kationów
Rozdział 2. Piął a grupa kationów
1. Ogólna charakterystyka grupy
Potas
Sód
Nadtlenek wodoru
Lit
Amon
Magnez.
Uwagi o wykonaniu analizy wg schematu
Schemat 1. Wykrywanie kationów grupy V
Rozdział 3. Czwarta grupa kationów
1. Ogólna charakterystyka grupy
Bar
Stront
Wapń
Schemat 2. Analiza kationów grupy IV
Rozdział 4. Trzecia grupa kationów
1. Ogólna charakterystyka grupy
Glin
Chrom
Żelazo
Mangan
Cynk
Kobalt
Nikiel
Schemat 3 ABC. Analiza kationów grupy III
Schemat 3 A. Analiza cząstkowa kationów gr. III
Schemat 3 B. Podgrupa amoniakalna
Schemat 3 C. Podgrupa siarczkoamonowa
Rozdział 5. Druga grupa kationów
Podgrupa II A
1. Ogólna charakterystyka podgrupy II A
Ołów
Rtęć
Bizmut
Miedź
Kadm
2. Ogólna charakterystyka podgrupy II B
Arsen
Antymon
Cyna
Schemat 4 ABC. Analiza kationów gr. II
Schemat 4 A. Analiza cząstkowa kationów gr. II
Schemat 4 BC. Analiza systematyczna gr. II
Schemat 4 B. Podgrupa miedzi
Schemat 4 C. Podgrupa siarki
Rozdział 6. Pierwsza grupa kationów
1. Ogólna charakterystyka grupy
Srebro
Schemat 5. Analiza kationów gr. I
2. Analiza klasyczna i metody zastępcze

III. Analiza anionów
1. Podział anionów na grupy
Rozdział 7. Grupy anionów
I grupa anionów
Kwas solny
Kwas podchlorawy
Kwas lironiowodorowy
Kwas jodowodorowy
Kwas cyjanowodorowy
Oddzielenie anionów CN~ od Cl"", Br i l"
Kwas rodanowodorowy
Kwas sześciocyjanożelazinowodorowy
Kwas sześciocyjanożelazianowodorowy
Kwas siarkowodorowy
II grupa anionów
Kwas węglowy
Kwas borowy
Kwas fosforowy
Kwas arsenowy
Kwas krzemowy
Kwas fluorowodorowy
Kwas szczawiowy
Kwas winowy
Kwas cytrynowy
Kwas siarkawy
Kwas tiosiarkowy
Kwas siarkowy
Inne kwasy II grupy
III grupa anionów
Kwas azotowy
Kwas azotawy
Kwas octowy
Kwas chlorowy.
Inne kwasy III grupy
Schemat 6. Ogólny tok analizy anionów
Schemat 7. Analiza mieszaniny kationów I gr
Schemat 8. Analiza mieszaniny kationów II gr
Schemat 9. Wykrywanie anionów siarkowych obok siebie Schemat 10. Analiza mieszaniny anionów III

Część trzecia
Analiza ilościowa

Rozdział 1. Podział analizy ilościowej
Rozdział 2. Międzynarodowy Układ Jednostek SI.
Rozdział 3. Waga analityczna i ważenie
1. Waga analityczna
2. Waga toracyjna
3. Ważenie
4. Przepisy korzystania
5. Czułość wagi
6. Odważniki analityczne
Rozdział 4. Obliczanie wyników analizy
1. Dokładność i odtwarzalność pomiarów
2 Klasyfikacja błędów
3. Sposoby sprawdzania i zwiększania dokładności oznaczeń
4. Interpretacja liczbowych wyników oznaczeń
5. Dokładność liczbowych wyników i sposoby ich wyrażania

I. Analiza wagowa
Rozdział 5. Naczynia i sprzęt używany w analizie wagowej
Naczynia szklane i porcelanowe
Sprzęt metalowy
Rozdział 6. Sposoby wykonania poszczególnych czynności chemicznych w anali­zie wagowej
1. Przedmiot analizy wagowej
2. Ustalanie wielkości odważ ki
3. Obliczanie wielkości odważki
4. Rozpuszczanie badanej próbki
5. Strącanie osadów
6. Obliczanie ilości odczynnika strącającego
7. Sprawdzanie całkowitości strącania podczas oznaczania ilościowego
8. Odsączanie i przemywanie osadu
9. Suszenie i wyprażanie osadu
Rozdział 7. Przykłady oznaczeń wagowych
1. Wodziany krystalohydraty)
2. Oznaczanie wody krystalizacyjnej W Ba(:l,-2H20
3. Oznaczanie wilgotności
4. Oznaczanie popiołu.
5. Oznaczanie kwasu fosforowego w uwodnionym fosforanie dwusodowym: Na2HP04-1211,0
6. Oznaczanie sodu

II. Analiza miareczkowa
Rozdział 8. Przedmiot analizy miareczkowej
Rozdział 9. Naczynia miarowe
1. Rodzaje naczyń
2. Oczyszczanie naczyń miarowych
3. Kalibrowanie i sprawdzenie pojemności naczyń miarowych
4. Sprawdzanie pojemności poszczególnych naczyń miarowych
Rozdział 10. Roztwory" mianowane
1. Definicje.
2. Przygotowanie i przechowywanie roztworów mianowanych
Rozdział 11. Analiza miareczkowa
1. Podstawowe reakcje w analizie objętościowej
2. Działy analizy miareczkowej

A. Metoda zobojętniania (Alkacymetria)
Rozdział 12 Wskaźniki.
1. Teoria wskaźników
2. Wskaźniki mieszane najczęściej stosowane w alkacymetrii
Rozdział 13. Przebieg oznaczeń alkacymetrycznych.
Krzywa miareczkowania
1. Zmiana stężenia jonów podczas miareczkowania kwasów i zasad
2. Miareczkowanie mocnego kwasu mocną zasadą
3. .Miareczkowanie mocnej zasady mocnym kwasem
4. Miareczkowanie słabego kwasu mocną zasadą
5. Miareczkowanie słabej zasady mocnym kwasem
6. Wybór wskaźnika. Wzorce
Rozdział 14 Roztwory mianowane
1. Przygotowanie mianowanego roztworu kwasu
2. Nastawianie miana oznaczanie normalności) 1101 za pomocą sody kalcynowanej
3. Oznaczanie mianu (normalności HC1 za pomocą NaOH
Rozdział 15. Alkalimetria
1. Oznaczanie kwasu solnego
2. Oznaczanie kwasu ortofosforowego
3. Oznaczanie amoniaku w solach amonowych
4. Oznaczanie azotu
Metoda Kjeldahla
Metoda mikrodyfuzyjna Convay'a
Oznaczanie azotu za pomocą fenolami i podchlorynu.
Rozdział 16. Acydymetria
1. Oznaczanie wodorotlenków metali alkalicznych
2. Oznaczanie wodorowęglanów metali alkalicznych
3. Oznaczanie węglanów metali alkalicznych.
4. Oznaczanie wodorotlenków i węglanów metali alkalicznych obok siebie
5. Oznaczanie węglanów i wodorotlenków metali alkalicznych obok siebie
6. Wnioski o jakościowym składzie badanej próbki na podstawie wyników mia­reczkowania wodorotlenków
7. Oznaczanie roztworu amoniaku.
8. Twardość wody

B. Redoksometria (oksydonometria)
Rozdział 17. Teoretyczne zagadnienia redoksometrii
1. Krzywe miareczkowania układów oksydacyjno-redukcyjnych
2. Wskaźniki stosowane w oksydymetrii
Rozdział 18. Manganometria
1. Mianowany roztwór nadmanganianu potasowego KMn04
2. Oznaczanie żelaza
3. Oznaczanie nadtlenku wodorowego w wodzie utlenionej
4. Oznaczanie wapnia
Rozdział 19. Jodometria
I. Roztwory mianowane
1. Przygotowywanie roztworu tiosiarczanu sodowego
2. Oznaczanie miana roztworu tiosiarczanu
3. Przygotowanie 0,1 n roztworu jodu
U. Analizy
4. Oznaczanie za pomocą mianowanego roztworu jodu.
5. Oznaczanie za pomocą mianowanego roztworu tiosiarczanu
Rozdział 20. Askorbometria
1. Zasada metody
2. Przygotowanie roztworów kwasu askorbinowego
3. .Mianowanie 0,1 n roztworu AA.
4. Błękit wariamiowy B- jako wskaźnik redoksowy

C. Metoda strącania
Rozdział 21. Podstawy teoretyczne
1. Krzywe miareczkowania
2. Bezwskaźnikowa metoda oznaczania końca miareczkowania
3. Metody wskaźnikowe oznaczania końca miareczkowania
Rozdział 22. Argentometria
I. Metoda Mohra
1. Zastosowanie chromianu potasowego K2Cr04 jako wskaźnika
2. Przygotowywanie mianowanego roztworu AgNOs
3. Oznaczanie chlorków i bromków
II. Metoda Volharda..
4. Podstawy i zastosowanie
5. Przygotowywanie mianowanego roztworu NH4SCN
III. Analizy
6. Oznaczanie procentowej zawartości srelira w stopach
7. Oznaczanie zawartości NaCl w wodorotlenku sodowym (technicznym]
8. Oznaczanie zawartości czystego KI w jodku potasowym
9. Oznaczanie miedzi

D. Kompteksometria
Rozdział 23. Metody kompleksometryczne
I. Metody klasyczne
1. Metoda Licbiga
II. Analizy
2. Oznaczanie zawarł .ości jonów CN
III. Chelatornetria
1. ogólne wiadomości o metodzie
2. Praktyczne zastosowanie kompleksonów
3. Przygotowanie roztworu wersenianu sodowego
1. Wskaźniki
b. Mieszaniny buforowe
6. Roztwory podstawowe
7. Mianowanie roztworu wersenianu dwusodowego
IV. Analizy
8. Oznaczanie cynku i wapnia
9. Oznaczanie magnezu
10. Oznaczanie wapnia i magnezu w surowicy krwi

Dodatki.
Tabela 28. Odczynniki analityczne
Tabela 29. Gęstość i stężenia wodnych roztworów kwasów i wodorotlenków
Tabela 30. Roztwory soli
Tabela 31. Odczynniki specjalne
Tabela 32. Odczynniki organiczne
Tabela 33. Barwy niektórych substancji stałych i roztworów
Tabela 34. Rozpuszczalność soli i wodorotlenków
Tabela 35. Nomenklatura odczynników i ich podział według stopnia czystości
Tabela 36. Stałe dysocjacji niektórych słabych elektrolitów
Tabela 37. Przeliczenie pH na stężenie jonów [H+] i odwrotnie
Tabela 38. Bufory. Zestawienie roztworów podstawowych
Tabela 39. Przygotowanie roztworów buforowych (wg H. Rouena)
Tabela 40. Jednostki podstawowe i uzupełniające międzynarodowego układu jednostek-SI
Tabela 41. Przedrostki i oznaczenia do tworzenia jednostek wielo- i podwielokrotnych
Tabela 42. Niektóre jednostki Międzynarodowego Układu SI
Literatura uzupełniająca
Tabele logarytmów dziesiętnych
Skorowidz rzeczowy

CHEMIA ANALITYCZNA Dobrowolski PZWL _______ SPIS !

strona o mnie | nasza oferta | komentarze | kontakt

Copyright © 2011 Profi-Libris Marcin Badocha
created by krzysztofschmidt