Chemia żywności t.1
ISBN: [zasłonięte]978-83623-35-7
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]36233
Indeks: 591[zasłonięte]02617KS
utor: Praca zbiorowa
Redakcja: Sikorski Zdzisław E.
Wydawca: WNT
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Liczba stron: 234
Wydanie: 6
Rok wydania: 2012
W szóstym wydaniu znanego i cenionego podręcznika akademickiego Chemia żywności uwzględniono aktualną wiedzę o wpływie chemicznych właściwości składników żywności, dodatków i substancji skażających na szeroko rozumianą jakość produktów żywnościowych.
Książka polecana dla studentów i pracowników naukowych uniwersytetów przyrodniczych i medycznych oraz politechnik, na zajęcia związane z chemią, technologią i biotechnologią żywności, a także bromatologią i żywieniem człowieka.
Będzie też przydatna technologom, towaroznawcom i producentom żywności pracującym w zakładach produkujących i przetwarzających żywność, a także kontrolerom sprawdzającym jakość produktów żywnościowych.
Chemia żywności tom 2
ISBN: [zasłonięte]978-83623-37-1
EAN: 978[zasłonięte]36[zasłonięte]01
Indeks: 614[zasłonięte]02617KS
Redakcja: Sikorski Zdzisław E.
Wydawca: WNT
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x24.0cm
Liczba stron: 304
Wydanie: 5
Chemia żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Stale pogłębia się wiedza na temat roli składników żywności w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych oraz ich wpływu na zdrowie konsumenta.
W szóstym wydaniu znanego i cenionego podręcznika akademickiego Chemia żywności znalazło się kilka nowych rozdziałów, uwzględniających najnowsze zdobycze wiedzy o żywności i żywieniu człowieka.
Książka ukazuje się w trzech tomach:
- Tom 1. Składniki żywności
- Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka
- Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności
Tom 2 obejmuje m.in. następujące zagadnienia:
- charakterystykę sacharydów, lipidów i białek, mających największy udział
w składzie produktów żywnościowych,
- właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie się
pożądanych sensorycznych cech produktów,
- chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności zachodzące
podczas jej przetwarzania i przechowywania,
- nowoczesne metody oznaczania białek żywności.
Wydawnictwo WNT poleca tę książkę studentom i pracownikom naukowym uniwersytetów przyrodniczych i medycznych oraz politechnik, na zajęcia związane z chemią, technologią i biotechnologią żywności, a także
bromatologią i żywieniem człowieka. Będzie też przydatna technologom, towaroznawcom i producentom żywności pracującym w zakładach produkujących i przetwarzających żywność, a także kontrolerom sprawdzającym jakość produktów żywnościowych.
Chemia żywności t.3
ISBN: [zasłonięte]978-83623-50-0
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]36235
Indeks: 604[zasłonięte]02617KS
Redakcja: Sikorski Zdzisław E.
Wydawca: WNT
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x24.0cm
Liczba stron: 246
Wydanie: 5
Charakterystyka odżywczych i zdrowotnych właściwości składników żywności
Chemiczne i biologiczne właściwości witamin
Odżywcze i funkcjonalne cechy masła
Omówienie alergenów występujących w surowcach i produktach żywnościowych