Chemia
żywności t.1 składniki żywności Praca zbiorowa
Redakcja: Sikorski Zdzisław E.
Wydawnictwo: WNT
ISBN:
978-83-[zasłonięte]-2335-7 Format: 16.5x23.5cm Liczba
stron: 234 Oprawa: Miękka Wydanie: 6, 2012
r.
W szóstym wydaniu znanego i
cenionego podręcznika akademickiego Chemia żywności
uwzględniono aktualną wiedzę o wpływie chemicznych właściwości
składników żywności, dodatków i substancji skażających na
szeroko rozumianą jakość produktów żywnościowych.
Książka polecana dla studentów i
pracowników naukowych uniwersytetów przyrodniczych i
medycznych oraz politechnik, na zajęcia związane z chemią,
technologią i biotechnologią żywności, a także bromatologią i
żywieniem człowieka. Będzie też przydatna technologom,
towaroznawcom i producentom żywności pracującym w zakładach
produkujących i przetwarzających żywność, a także kontrolerom
sprawdzającym jakość produktów żywnościowych.
Chemia żywności tom 2 sacharydy, lipidy i
białka Redakcja: Sikorski Zdzisław E.
Wydawnictwo: WNT
ISBN:
978-83-[zasłonięte]-2337-1 Format: 16.5x24.0cm Liczba
stron: 304 Oprawa: Miękka Wydanie: 6, 2013
r.
Chemia
żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki i
obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z
rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu
odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Stale pogłębia
się wiedza na temat roli składników żywności w kształtowaniu
jakości produktów żywnościowych oraz ich wpływu na zdrowie
konsumenta. W szóstym wydaniu znanego i cenionego
podręcznika akademickiego Chemia żywności znalazło się kilka
nowych rozdziałów, uwzględniających najnowsze zdobycze wiedzy
o żywności i żywieniu człowieka.
Książka ukazuje się
w trzech tomach: - Tom 1. Składniki
żywności - Tom 2. Sacharydy, lipidy i
białka - Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości
składników żywności
Tom 2 obejmuje m.in.
następujące zagadnienia: - charakterystykę
sacharydów, lipidów i białek, mających największy udział w
składzie produktów żywnościowych, - właściwości
funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie
się pożądanych sensorycznych cech produktów, -
chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności
zachodzące podczas jej przetwarzania i
przechowywania, - nowoczesne metody oznaczania białek
żywności.
Wydawnictwo WNT
poleca tę książkę studentom i pracownikom naukowym
uniwersytetów przyrodniczych i medycznych oraz politechnik, na
zajęcia związane z chemią, technologią i biotechnologią
żywności, a także bromatologią i żywieniem człowieka.
Będzie też przydatna technologom, towaroznawcom i producentom
żywności pracującym w zakładach produkujących i
przetwarzających żywność, a także kontrolerom sprawdzającym
jakość produktów żywnościowych.
Chemia żywności t.3 Odżywcze i zdrowotne
właściwości składników żywności Redakcja: Sikorski Zdzisław
E. Wydawnictwo: WNT ISBN:
978-83-[zasłonięte]-2350-0 Format: 16.5x24.0cm Liczba
stron: 246 Oprawa: Miękka Wydanie: 6, 2012
r.
Charakterystyka odżywczych i zdrowotnych
właściwości składników żywności Chemiczne i biologiczne
właściwości witamin Odżywcze i funkcjonalne cechy masła
Omówienie alergenów występujących w surowcach i produktach
żywnościowych
|