Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CHEMIA ŻYWNOŚCI - PRZEWODNIK DO ĆWICZEŃ - opis

20-01-2014, 19:44
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 21 zł     
Użytkownik azymut-book
numer aukcji: 3817996820
Miejscowość Siemianowice Śląskie
Wyświetleń: 8   
Koniec: 20-01-2014 06:59:07

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2008
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

PRZEWODNIKDO ĆWICZEŃ Z
CHEMII ŻYWNOŚCI


JAROSŁAW RUTKOWSKI

INFORMACJE:




Wydawnictwo - SGGW
Rok - 2008
Stron - 137
Oprawa - MIĘKKA LAKIEROWANA
Format - B5

STAN - NOWA




Chemia żywności, obejmująca wiedzę o chemicznych właściwościach składników oraz o ich wpływie na jakość produktów żywnościowych, wykładana jest na wielu kierunkach studiów związanych z wytwarzaniem, przechowywaniem i kontrolą jakości żywności.
Podręcznik Chemia żywności zredagowany przez Pana Profesora Zdzisława Sikorskiego, w szczególności jego ostatnie 3-tomowe V wydanie z 2007 roku stanowi aktualną doskonałą bazę teoretyczną niezbędną w nauczaniu przedmiotu.
Proponowany przewodnik natomiast został opracowany z myślą o samodzielnym rozwiązywaniu przez studenta zadań laboratoryjnych mieszczących się w zakresie chemii żywności. Pod względem merytorycznym opracowanie stanowi praktyczne uzupełnienie bądź rozszerzenie informacji znajdujących się w ww. podstawowym podręczniku do przedmiotu.
Przewodnik obejmuje tematy: jakość wody pitnej (1 rozdział), równowagi kwasowo-zasadowe w żywności (1 rozdział), właściwości węglowodanów (4 rozdziały), właściwości białek (1 rozdział), przemiany lipidów (1 rozdział), reakcje Maillarda (1 rozdział), właściwości chlorofili (1 rozdział) oraz jod w żywności (1 rozdział). Każdy rozdział zawiera część teoretyczną, zakończoną listą zagadnień ułatwiających samodzielne przygotowanie studenta do kolokwium. Kolejną częścią rozdziału jest część doświadczalna, zawierająca opis umożliwiający wykonanie doświadczenia oraz obliczenie i interpretację wyników. Rozdział zakończony jest wykazem literatury, na podstawie której został opracowany, jednocześnie wymieniona literatura może służyć do pogłębienia wiedzy z danego tematu.

ZASADY:

Dane do przelewu:



* wszelkie pytania proszę kierować PRZED podjęciem decyzji o kupnie

* NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM

* wysyłka odbywa się w ciągu 2 dni roboczych od momentu zaksięgowania wpłaty na koncie

* wszystkie książki wysyłamy w kopertach ochronnych - LISTEM POLECONYM LUB PACZKĄ (istnieje możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym umówieniu się


Więcej informacji na stronieO MNIE

REAL FOTO- wszystkie fotografie przedstawiają rzeczywisty stan książek

WYSTAWIAMY
NA ŻYCZENIE FAKTURY VAT


Opis:
Przedmowa 5


Rozdział 1. Jakość wody pitnej. Zdolności utleniające wody - wpływ na jakość i trwałość
żywności 7

Rozdział 2. Równowagi kwasowo-zasadowe w żywności, miareczkowanie roztworów
kwasów monofunkcyjnych silnych i słabych, roztwory buforowe, wyznaczanie pKa 17

Rozdział 3. Właściwości białek w żywności na przykładzie białek mleka. Oznaczanie
zawartości kazeiny na przykładzie odżywek dla dzieci 27

Rozdział 4. Węglowodany w żywności: struktury, właściwości, odróżnianie cukrów prostych
od złożonych, własności redukujące cukrów prostych 36

Rozdział 5. Określanie zależności pomiędzy stężeniem cukrów w roztworze a parametrami
fizykochemicznymi, takimi jak: współczynnik załamania światła, gęstość i polaryzacja 49

Rozdział 6. Węglowodany w żywności: właściwości laktozy, oznaczanie zawartości laktozy
w produktach mlecznych 65

Rozdział 7. Karmelizacja cukrów: przebieg procesu, wpływ pH na proces karmelizacji.
Zastosowanie spektrofotometrii do pomiaru intensywności zabarwienia 72

Rozdział 8. Reakcje Maillarda: mechanizm, oznaczanie toksycznych związków RM
na przykładzie akryloamidu 81

Rozdział 9. Naturalne psucie się żywności - jełczenie oksydacyjne i hydrolityczne olejów
roślinnych. Oznaczanie liczby kwasowej i nadtlenkowej 100

Rozdział 10. Oznaczanie zawartości jodu w wybranych środkach spożywczych.
Właściwości jodu, zawartość jodu w środkach spożywczych i jodowanie soli 112

Rozdział 11. Właściwości chlorofili. Wykrywanie i rozdzielanie barwników w owocach
i warzywach 118


Aneks 128
CHEMIA ŻYWNOŚCI - PRZEWODNIK DO ĆWICZEŃ - opis




PRZED PODJĘCIEM DECYZJI PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE STRONĄ ,,O MNIE"


ZAPRASZAM NA INNE MOJE AUKCJE

POZDRAWIAM