Macedońska chałwa.
Od 80 lat produkowana w tradycyjny sposób bez konserwantów i dodatków.
Składnik naturalnej diety.
Produkowana w różnych wariantach smakowych: waniliowa, z dodatkiem kakao, z migdałami, z orzechami laskowymi, orzeszkami ziemnymi, z miodem itd.
Może byc spożywana samodzielnie albo stanowić składnik słodkich potraw o niecodziennym smaku.
Skład:
-sezam (tahini)
-syrop glukozowy
-cukier
- orzeszki ziemne
-olej roślinny
-sztuczny aromat - wanilina
Wartości odżywcze w 100g:
-energia -512 kcal
-białko- 13,7 kcal
-węglowodany- 43,2 g
-tłuszcz 31,6 g
nasycone -5,3 g
jednonienasycone - 12,4 g
wielonienasycone - 13,9 g
cholesterol - 0 g
żelazo - 2,7 mg
magnez - 112 mg
potas - 265 mg
Przepisy do wykorzystania:
Krem z chałwą i suszonymi śliwkami
Składniki :
250 g chałwy
220 g suszonych śliwek
1 szklanka śmietanki do ubicia
rum
pistacje
Przygotowanie :
Śliwki namoczyć w rumie. Umieścić chałwę w blenderze i zmiksować aż stanie się kremowa.
Pokroić śliwki w małe kawałki, usunąć pestki.
Chałwę, śliwki i jedną łyżkę rumu wymieszać w większej misce przy użyciu widelca.
Masę umieścić w pucharkach, ozdobić ubitą śmietanką i udekorować pistacjami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Blok z chałwy
Składniki :
500 g gorzkiej czekolady
450 g Tahini
50 g oleju sezamowego
100 g pistacji
200 g chałwy o smaku waniliowym pokrojonej w kostkę
skórka z 1 pomarańczy
Roztopić ciemną czekoladę i wymieszać ją z tahini i olejem sezamowym.
Dodać skórkę pomarańczową. Dodać pokrojoną w kostkę chałwę i pistacje, zamieszać .
Gdy blok zastygnie , pokroić w plasterki. Smacznego!
Klienci wyszukali produkt według słów kluczowych:
chałwa,
grecka chałwa,
chałwa Makedonikos,
chałwa z orzeszkami ziemnymi,