Chów kur
Ewa Świerczewska, Małgorzata Stępińska, Jan Niemiec
wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ISBN: 838[zasłonięte]0639
data wydania: 1999
rok wydania: 1999
liczba stron: 188 + fotografie
oprawa: miękka
format: B5
Nowe wydanie książki "Chów kur" zawiera podstawowe, aktualne informacje z zakresu użytkowania nieśnego i produkcji brojlerów kurzych. W opracowaniu omówiono również specyfikę chowu drobnotowarowego ze szczególnym uwzględnieniem wpływu czynników środowiskowych na nieśność. Książka jest przeznaczona w zasadzie dla hodowców i producentów drobiu. Może służyć również jako podręcznik poszerzający wiadomości z tego przedmiotu studentów wydziałów: zootechnicznych, weterynaryjnych, rolniczych i ekonomiczno-rolniczych akademii rolniczych.
SPIS TREŚCI:
Przedmowa
Rozdział 1. Znaczenie gospodarcze chowu kur
Rozdział 2. Charakterystyka rodów kur użytkowanych w kraju pod względem cech fizjologicznych, produkcyjnych i wymagań środowiskowych
Wprowadzenie
Rody i linie kur użytkowane w kierunku nieśnym (stada zarodowe i reprodukcyjne)
Kury typu lekkiego
Kury typu ogólnoużytkowego
Kury typu mięsnego
Mieszance międzynarodowe i międzyliniowe
Kojarzenia w celu uzyskania piskląt płcioznacznych
Rozdział 3. Specyfika systemów chowu
Systemy utrzymania
Wybiegowy
Bezwybiegowy
Systemy chowu
Pomieszczenia dla kur
Warunki środowiskowe w pomieszczeniach
System wentylacyjny
Temperatura
Wilgotność
Oświetlenie
Wyposażenie kurników
Sprzęt do karmienia
Sprzęt do pojenia
Gniazda
Urządzenia wentylacyjne
Sposoby oświetlenia
Urządzenia grzewcze
Klatki
Zasady i technika chowu kurcząt i kur
System półintensywny
System intensywnym
Przygotowanie pomieszczeń
Rozdział 4. Żywienie
Podstawowe pasze stosowane w żywieniu
Pasze węglowodanowe
Źródła białka pochodzenia roślinnego
Źródła białka pochodzenia zwierzęcego
Tłuszcze paszowe
Dodatki witaminowo-mineralne
Koncentraty białkowe
Dodatki paszowe
Warunki reklamacji pasz
Żywienie kurcząt i kur typu nieśnego w stadach reprodukcyjnych i towarowych
Żywienie kurcząt
Żywienie niosek
Żywienie kurcząt i kur typu mięsnego w stadach reprodukcyjnych
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
Zapotrzebowanie na wodę
śywienie kur typu mięsnego od 20 tygodnia
Wpływ żywienia karmą ubogą w witaminy i składniki mineralne na rozwój embrionalny kurcząt
Żywienie kurcząt brojlerów
Dobór mieszanek
Wartość energetyczna paszy
Witaminy
Składniki mineralne (makro- i mikroelementy)
Antybiotyki paszowe (stymulatory lub promotory wzrostu)
Kokcydiostatyki
Ograniczanie światła w chowie brojlerów a zużycie paszy
Rozdział 5. Użytkowanie nieśne
Okres wychowu
Przygotowanie stada do nieśności
Genetyczne uwarunkowanie produkcji jaj
Szybkość dojrzewania płciowego
Intensywność nieśności
Wytrwałość nieśności
Długość okresu użytkowania nieśnego i wskaźniki produkcji w stadach towarowych i reprodukcyjnych
Nieśność kur w pierwszym roku produkcji w stadach towarowych
Nieśność kur w stadach reprodukcyjnych
Wpływ światła na produkcję jaj
Programy światła w budynkach bezokiennych
Programy światła w budynkach z oknami
Użytkowanie stad towarowych niosek w drugim roku produkcji
Metody zootechniczne
Metody chemiczne
Budowa i jakość jaja spożywczego i wylęgowego
Budowa jaja
Bariery obronne jaja
Jaja nietypowe
Wymagania stawiane jajom wylęgowym
Wymagania jakościowe w stosunku do jaj spożywczych
Wartość odżywcza jaja
Ekonomika produkcji jaj spożywczych
Karty kontroli użytkowości drobiu
Rozdział 6. Użytkowanie mięsne
Organizacja produkcji
Szybkie tempo wzrostu
Zużycie paszy
Budowa ciała
Szybkość opierzania
Biała barwa upierzenia i biała lub żółta skóra
Wydajność rzeźne
Wady dyskwalifikujące kurczęta
Odgnioty (pęcherze) piersiowe
Schorzenia nóg
Złamanie kończyn
Stłuczenie mięśni (sińce)
Braki w upierzeniu
Syndrom Nagłej Śmierci (SDS)
Oddzielny chów brojlerów różnej płci
Przygotowanie kurcząt do uboju i ich klasyfikacja
Struktura kosztów w produkcji brojlerów
Kalkulacja opłacalności
Rozdział 7. Profilaktyka weterynaryjna w chowie kurcząt i niosek
Ważniejsze choroby występujące u niosek i brojlerów
Pomór rzekomy
Choroba Gumboro (zakaźne zapalenie torby Fabrycjusza, IBA)
Choroba Mareka
Zakaźne zapalenie krtani i tchawicy
Zakaźne zapalenie oskrzeli
Zakaźne zapalenie mózgu i rdzenia kręgowego
Ospa kur
Anemia zakaźna kurcząt
Syndrom spadku nieśności (EDS, 76)
Zespół złego wchłaniana
Mykoplazmoza
Kolibakterioza kur
Pastereloza
Mykotoksykozy
Choroby pasożytnicze
Kokcydioza
Programy profilaktyczne szczepień
Metody podawania szczepionek
Zestawienie środków najczęściej używanych do dezynfekcji
Zabiegi pielęgnacyjne
Rozdział 8. Przyzagrodowy chów kur
Kiedy najlepiej kupować pisklęta?
Wymiana stada
Postępowanie z kurami w okresie upałów
Pomieszczenia
Odchów kurcząt
Żywienie
Pasze pochodzenia roślinnego
Pasze pochodzenia zwierzęcego