Chów kur (podręcznik)
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
ISBN: 83
[zasłonięte]87660-9
wydanie: kolorowa wkładka, 1999
format: B5, str. 188, oprawa miękka
Przedmowa
Nowe wydanie książki „Chów kur" zawiera podstawowe, aktualne informacje z zakresu użytkowania nieśnego i produkcji brojlerów kurzych. W opracowaniu omówiono również specyfikę chowu drobnotowarowego ze szczególnym uwzględnieniem wpływu czynników środowiskowych na nieśność.
Książka jest przeznaczona w zasadzie dla hodowców i producentów drobiu. Może służyć również jako podręcznik poszerzający wiadomości z tego przedmiotu studentów wydziałów: zootechnicznych, weterynaryjnych, rolniczych i ekonomiczno-rolniczych akademii rolniczych. Należy jednak zaznaczyć, że hodowla i chów drobiu jest dyscypliną, w której technologia produkcji i inne dziedziny związane z utrzymaniem drobiu podlegają stałym zmianom. Wobec czego, być może pewne zagadnienia, z którymi chciałby się zaznajomić Czytelnik, będą wymagały uzupełnień. Przekazując tę książkę Autorzy mają nadzieję, że hodowla i chów drobiu nadal będzie dyscypliną wiodącą w produkcji zwierzęcej.
Autorzy
Przedmowa 10
Rozdz. 1. Znaczenie gospodarcze chowu kur 11
Rozdz. 2. Charakterystyka rodów kur użytkowanych w kraju pod względem cech fizjologicznych, produkcyjnych i wymagań środowiskowych 15
Wprowadzenie 15
Rody i linie kur użytkowane w kierunku nieśnym (stada zarodowe i reprodukcyjne) 18
Kury typu lekkiego 19
Kury typu ogólnoużytkowego 20
Kury typu mięsnego 22
Mieszance międzyrodowe i międzyliniowe 22
Koj arzenia w celu uzyskania piskląt płcioznacznych 2 5
Rozdz. 3. Specyfika systemów chowu 27
Systemy utrzymania 27
Wybiegowy 27
Bezwybiegowy 28
Systemy chowu 28
Pomieszczenia dla kur 29
Warunki środowiskowe w pomieszczeniach 32
System wentylacyjny 33
Temperatura 39
Wilgotność 40
Oświetlenie 41
Wyposażenie kurników 42
Sprzęt do karmienia 42
Sprzęt do pojenia 45
Gniazda 50
Urządzenia wentylacyjne 53
Sposoby oświetlenia 54
Urządzenia grzewcze 54
Klatki 57
Zasady i technika chowu kurcząt i kur 58
System półintensywny 58
System intensywnym 61
Przygotowanie pomieszczeń 65
Rozdz. 4. Żywienie 67
Podstawowe pasze stosowane w żywieniu 67
Pasze węglowodanowe 67
Źródła białka pochodzenia roślinnego 71
Źródła białka pochodzenia zwierzęcego 72
Tłuszcze paszowe 74
Dodatki witaminowo-mineralne 74
Koncentraty białkowe 74
Dodatki paszowe 75
Warunki reklamacji pasz 77
Żywienie kurcząt i kur typu nieśnego w stadach reprodukcyjnych i towarowych 78
Żywienie kurcząt 79
Żywienie niosek 82
Żywienie kurcząt i kur typu mięsnego w stadach reprodukcyjnych 87
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe 88
Zapotrzebowanie na wodę 93
Żywienie kur typu mięsnego od 20 tygodnia 94
Wpływ żywienia karmą ubogą w witaminy i składniki mineralne na rozwoj embrionalny kurcząt 97
Żywienie kurcząt brojlerów 98
Dobór mieszanek 98
Wartość energetyczna paszy 99
Witaminy 100
Składniki mineralne (makro- i mikroelementy) 100
Antybiotyki paszowe (stymulatory lub promotoiy wzrostu) 101
Kokcydiostatyki 101
Ograniczanie światła w chowie brojlerów a zużycie paszy 102
Rozdz. 5. Użytkowanie nieśne 104
Okres wychowu 105
Przygotowanie stada do nieśności 108
Genetyczne uwarunkowanie produkcj i jaj 109
Szybkość dojrzewania płciowego 109
Intensywność nieśności 109
Wytrwałość nieśności 110
Długość okresu użytkowania nieśnego i wskaźniki produkcji w stadach towarowych i reprodukcyjnych 110
Nieśność kur w pierwszym roku produkcji w stadach towarowych 110
Nieśność kur w stadach reprodukcyjnych 117
Wpływ światła na produkcję jaj 118
Programy światła w budynkach bezokiennych 119
Programy światła w budynkach z oknami 123
Użytkowanie stad towarowych niosek w drugim roku produkcji 125
Metody zootechniczne 126
Metody chemiczne 128
Budowa i jakość jaja spożywczego i wylęgowego 129
Budowa jaja 129
Bariery obronne jaja 132
Jaja nietypowe 133
Wymagania stawiane jajom wylęgowym 136
Wymagania jakościowe w stosunku cło jaj spożywczych 137
Wartość odżywcza jaja 139
Ekonomika produkcj i jaj spożywczych 141
Karty kontroli użytkowości drobiu 145
Rozdz. 6. Użytkowanie mięsne 151
Organizacja produkcji 151
Szybkie tempo wzrostu 152
Zużycie paszy 153
Buc iowa ciała 154
Szybkość opierzania 154
Biała barwa upierzenia i biała lub żółta skóra 154
Wydajność rzeźna 154
Wady dyskwalifikujące kurczęta 156
Odgnioty (pęcherze) piersiowe 156
Schorzenia nóg 156
Złamanie kończyn 157
Stłuczenie mięśni (sińce) 157
Braki w upierzeniu 157
Syndrom Nagłej Śmierci (SDS) 157
Oddzielny chów brojlerów różnej płci 157
Przygotowanie kurcząt do uboju i ich klasyfikacja 158
Struktura kosztów w produkcj i broj lerów 159
Kalkulacja opłacalności 159
Rozdz. 7. Profilaktyka weterynaryjna w chowie kurcząt i niosek 161
Ważniej sze choroby występuj ące u niosek i broj lerów 162
Pomór rzekomy 162 Choroba Gumboro (zakaźne zapalenie torby Fabrycjusza, IBA) 162
Choroba Mareka 163
Zakaźne zapalenie krtani i tchawicy 163
Zakaźne zapalenie oskrzeli 164
Zakaźne zapalenie mózgu i rdzenia kręgowego 164
Ospa kur 164
Anemia zakaźna kurcząt 165
Syndrom spadku nieśności (EDS, 76) 165
Zespół złego wchłaniana 166
Mykoplazmoza 166
Kolibakterioza kur 167
Pastereloza 167
Mykotoksykozy 168
Choroby pasożytnicze 169
Kokcydioza 169
Programy profilaktyczne szczepień 169
Metody podawania szczepionek 170
Zestawienie środków najczęściej używanych do dezynfekcji 173
Zabiegi pielęgnacyjne 174
Rozdz. 8. Przyzagrodowy chów kur 175
Kiedy najlepiej kupować pisklęta? 176
Wymiana stada 176
Postępowanie z kurami w okresie upałów 177
Pomieszczenia 178
Odchów kurcząt 185
Żywienie 186
Pasze pochodzenia roślinnego 186
Pasze pochodzenia zwierzęcego 187