Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego
Kontakt
Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Chów i hodowla zwierząt futerkowych
Autor: Ryszard Cholewa
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Rok wydania: 2000
Wydanie: I
Stron: 246
Format: 165 x 240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 83-7160-190-5
Opis:
W książce opisano ważne gospodarczo gatunki zwierząt futerkowych: ich biologię, genetykę cech użytkowych, wymagania środowiskowe, rozród, wychów oraz odchów młodych, a także żywienie, ocenę i selekcję, użytkowanie, zdrowotność oraz organizację produkcji skór i obrotu nimi.
Podręcznik ma służyć studentom (studiującym hodowlę zwierząt i agroturystykę), ale zakres wiedzy w nim zawartej może przydać się także hodowcom oraz osobom zainteresowanym ważnymi gospodarczo zwierzętami futerkowymi.
Zaletami podręcznika są jego kompleksowość i właściwe proporcje poszczególnych rozdziałów. Daje on możliwość zapoznania się z aktualną sytuacją w produkcji futerkowej, przedstawia nowoczesne technologie produkcji i sygnalizuje ich perspektywy.
Spis treści:
I. WSTĘP
II. BUDOWA SKÓRY I WŁOSÓW
III. BIOLOGICZNA CHARAKTERYSTYKA ZWIERZĄT UTRZYMYWANYCH NA FERMACH
- Gatunki podstawowe, odmiany barwne i rasy
- Inne gatunki - o mniejszym znaczeniu gospodarczym
IV. BUDOWNICTWO I URZĄDZENIA FERMOWE
- Lokalizacja i urządzenia fermy
- Pomieszczenia dla zwierząt
- Zaplecze gospodarcze fermy
- Organizacja pracy na fermie
- Przestrzeganie przepisów BHP na fermie
V. ROZRÓD
- Uwagi wstepne
- Lis
- Norka
- Nutria
- Królik
- Szynszyla
VI. WYCHÓW MŁODZIEŻY
- Lis
- Norka
- Nutria
- Królik
VII. ŻYWIENIE
- Pasze
- Normy żywienia
- Układanie dawek pokarmowych
- Żywienie w różnych okresach
- Przechowywanie pasz mięsnych i rybnych
- Przygotowanie mieszanek pokarmowych
- Karmienie i pojenie
- Nutria
- Królik
- Szynszyla
VIII. PRACA HODOWLANA
- Wpływ środowiska i założeń dziedzicznych na wyniki chowu i hodowli
- Selekcja i jej metody
- Ocena wartości użytkowej
- Cechy rozrodu
- Wybór i dobór par do rozpłodu
- Doskonalenie zwierząt
- Znakowanie zwierząt
- Dokumentacja hodowlana
- Organizacja hodowli
- Terenowa praca hodowlana
IX. UŻYTKOWANIE
- Ocena dojrzałości okrywy włosowej
- Wpływ różnych czynnikiów na dojrzałość futra
- Termin uboju
- Metody uboju
- Postępowanie ze zwierzetami po uboju i obróbkach ich skór
- Użytkowanie mięsne skór
- Użytkowanie królików
X. PIELĘGNACJA
- Lis
- Norka
- Nutria
- Królik
- Szynszyla
XI. CHOROBY
- Przyczyny chorób
- Choroby zakaźne
- Choroby inwazyjne
- Grzybice
- Choroby niezaraźliwe
- Zatrucia
- Rany i złamania
- Przestrzeganie higieny na fermie
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl