Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Chów i hodowla zwierząt futerkowych R. Cholewa

18-05-2014, 14:59
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 28 zł     
Użytkownik LarixLublin
numer aukcji: 4252701765
Miejscowość Lublin
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 1   
Koniec: 28-05-2014 14:49:47

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2000
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691

Wysyłka

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego

Kontakt

Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842

[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl

Chów i hodowla zwierząt futerkowych


Autor: Ryszard Cholewa
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Rok wydania: 2000
Wydanie: I
Stron: 246
Format: 165 x 240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 83-7160-190-5






Opis:

W książce opisano ważne gospodarczo gatunki zwierząt futerkowych: ich biologię, genetykę cech użytkowych, wymagania środowiskowe, rozród, wychów oraz odchów młodych, a także żywienie, ocenę i selekcję, użytkowanie, zdrowotność oraz organizację produkcji skór i obrotu nimi.

Podręcznik ma służyć studentom (studiującym hodowlę zwierząt i agroturystykę), ale zakres wiedzy w nim zawartej może przydać się także hodowcom oraz osobom zainteresowanym ważnymi gospodarczo zwierzętami futerkowymi.

Zaletami podręcznika są jego kompleksowość i właściwe proporcje poszczególnych rozdziałów. Daje on możliwość zapoznania się z aktualną sytuacją w produkcji futerkowej, przedstawia nowoczesne technologie produkcji i sygnalizuje ich perspektywy.



Spis treści:

I. WSTĘP

II. BUDOWA SKÓRY I WŁOSÓW

III. BIOLOGICZNA CHARAKTERYSTYKA ZWIERZĄT UTRZYMYWANYCH NA FERMACH

  1. Gatunki podstawowe, odmiany barwne i rasy
  2. Inne gatunki - o mniejszym znaczeniu gospodarczym

IV. BUDOWNICTWO I URZĄDZENIA FERMOWE

  1. Lokalizacja i urządzenia fermy
  2. Pomieszczenia dla zwierząt
  3. Zaplecze gospodarcze fermy
  4. Organizacja pracy na fermie
  5. Przestrzeganie przepisów BHP na fermie

V. ROZRÓD

  1. Uwagi wstepne
  2. Lis
  3. Norka
  4. Nutria
  5. Królik
  6. Szynszyla

VI. WYCHÓW MŁODZIEŻY

  1. Lis
  2. Norka
  3. Nutria
  4. Królik

VII. ŻYWIENIE

  1. Pasze
  2. Normy żywienia
  3. Układanie dawek pokarmowych
  4. Żywienie w różnych okresach
  5. Przechowywanie pasz mięsnych i rybnych
  6. Przygotowanie mieszanek pokarmowych
  7. Karmienie i pojenie
  8. Nutria
  9. Królik
  10. Szynszyla

VIII. PRACA HODOWLANA

  1. Wpływ środowiska i założeń dziedzicznych na wyniki chowu i hodowli
  2. Selekcja i jej metody
  3. Ocena wartości użytkowej
  4. Cechy rozrodu
  5. Wybór i dobór par do rozpłodu
  6. Doskonalenie zwierząt
  7. Znakowanie zwierząt
  8. Dokumentacja hodowlana
  9. Organizacja hodowli
  10. Terenowa praca hodowlana

IX. UŻYTKOWANIE

  1. Ocena dojrzałości okrywy włosowej
  2. Wpływ różnych czynnikiów na dojrzałość futra
  3. Termin uboju
  4. Metody uboju
  5. Postępowanie ze zwierzetami po uboju i obróbkach ich skór
  6. Użytkowanie mięsne skór
  7. Użytkowanie królików

X. PIELĘGNACJA

  1. Lis
  2. Norka
  3. Nutria
  4. Królik
  5. Szynszyla

XI. CHOROBY

  1. Przyczyny chorób
  2. Choroby zakaźne
  3. Choroby inwazyjne
  4. Grzybice
  5. Choroby niezaraźliwe
  6. Zatrucia
  7. Rany i złamania
  8. Przestrzeganie higieny na fermie


    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl