Ryszard Cholewa
CHÓW I HODOWLA ZWIERZĄT FUTERKOWYCH
W książce przedstawiono ważne gospodarczo gatunki zwierząt futerkowych: ich biologię, genetykę cech użytkowych, wymagania środowiskowe, rozród, wychów i odchów młodych, a także żywienie, ocenę i selekcję, użytkowanie, zdrowotność oraz organizację produkcji skór i obrotu nimi. Książka ma służyć studentom uczelni rolniczych, ale zakres wiedzy w nim zawartej może przydać się także hodowcom praktykom oraz osobom zainteresowanym ważnymi gospodarczo zwierzętami futerkowymi.
I. WSTĘP
1. Gospodarcze znaczenie zwierząt futerkowych
2. Produkcja skór zwierząt futerowych w Polsce i na świecie
II. BUDOWA SKÓRY I WŁOSÓW
1. Skóra
2. Włosy
3. Okrywa włosowa
- Lis polarny
- Lis pospolity
- Jenot
- Norka
- Nutria
- Królik
- Szynszyla
III. BIOLOGICZNA CHARAKTERYSTYKA ZWIERZĄT UTRZYMYWANYCH NA FERMACH
A. Gatunki podstawowe, odmiany barwne i rasy
1. Zwierzęta mięsożerne:
Lis
Jenot
Norka
Tchórz hodowlany
2. Zwierzęta roślinożerne:
Nutria
Królik domowy
Szynszyla
B. Inne gatunki - o mniejszym znaczeniu gospodarczym
Szop pracz
Kuna
Piżmak
Bóbr rzeczny
IV. BUDOWNICTWO I URZĄDZENIA FERMOWE
1. Lokalizacja i urządzanie fermy
2. Pomieszczenia dla zwierząt
3. Zaplecze gospodarcze fermy
4. Organizacja pracy na fermie
5. Przestrzeganie przepisów BHP na fermie
V. ROZRÓD
1. Uwagi wstępne
2. Lis
3. Norka
4. Nutria
5. Królik
6. Szynszyla
VI. WYCHÓW MŁODZIEŻY
1. Lis
2. Norka
3. Nutria
4. Królik
VII. ŻYWIENIE
1. Pasze
2. Normy żywienia
3. Układanie dawek pokarmowych
4. Żywienie w różnych okresach
5. Przechowywanie pasz mięsnych i rybnych
6. Przygotowanie mieszanek pokarmowych
7. Karmienie i pojenie
8. Nutria
9. Królik
10. Szynszyla
VIII. PRACA HODOWLANA
1. Wpływ środowiska i założeń dziedzicznych na wyniki chowu i hodowli
2. Selekcja i jej metody
3. Ocena wartości użytkowej
4. Cechy rozrodu
5. Wybór i dobór par do rozpłodu
6. Doskonalenie zwierząt
7. Znakowanie zwierząt
8. Dokumentacja hodowlana
9. Organizacja hodowli
10. Terenowa praca hodowlana
IX. UŻYTKOWANIE
1. Ocena dojrzałości okrywy włosowej
2. Wpływ różnych czynników na dojrzałość futra
3. Termin uboju
4. Metody uboju
5. Postępowanie ze zwierzetami po uboju i obróbka ich skór
6. Użytkowanie mięsne nutrii
7. Użytkowanie królików
X. PIELĘGNACJA
1. Lis
2. Norka
3. Nutria
4. Królik
5. Szynszyla
XI. CHOROBY
1. Przyczyny chorób
2. Choroby zakaźne
3. Choroby inwazyjne
4. Grzybice
5. Choroby niezaraźliwe
6. Zatrucia
7. Rany i złamania
8. Przestrzeganie higieny na fermie
Wydawnictwo: AR w Poznaniu
Rok wydania: 2000, wyd.I
Stron: 348
Ilustracje: barwne i czarno-białe
Okładka: miękka
Stan ogólny: BDB, zdjęcie powyżej
Dodatkowe uwagi: książka nowa