Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Chów i hodowla karpia karpi żywienie metody chowu

03-07-2015, 23:44
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 69.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 5480502660
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 6   
Koniec: 03-07-2015 23:45:27

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Chów i hodowla karpia
Chów i hodowla karpia
Wydawnictwo: Instytut Rybactwa Śródlądowego
  • Autor: Ryszard Wojda
  • Wydawca, rok wydania: Instytut Rybactwa Śródlądowego, 2015
  • Liczba stron : 457
  • Oprawa i wymiary: twarda, 175 x 245 mm
  • ISBN:[zasłonięte]978-83111-80-2
  • Nowe wydanie poradnika dla hodowców karpi pozwoliło autorowi, podobnie jak w poprzednich, na wprowadzenie zmian formalnych zarówno w treści niektórych rozdziałów, jak i formie graficznej zmierzającej głównie do większej przejrzystości omawianych zagadnień.

    Przedstawiony został w innej formie rys historyczny rozwoju rybactwa stawowego. Poszerzono zagadnienie gospodarczego znaczenia chowu karpi w stawach, zwracając w większym stopniu uwagę na wielofunkcyjność roli stawów, wprowadzając cały nowy rozdział o „stawowych łowiskach wędkarskich". Uaktualniono podstawy prawne funk­cjonowania gospodarstw rybackich i ochrony zdrowia ryb. Przeredagowano treści o technicznej charakterystyce stawów oraz stosowanych w nich metodach chowu ryb oraz zupełnie nowym zagadnieniu, certyfikowanej ekologicznej produkcji karpia.

    Podobnie jak poprzednie wydania, w zamierzeniu książka ta ma być podręcznikiem, adresowanym do studentów wyższych uczelni rolniczych stopnia inżynierskiego, jak i studiów magisterskich specjalizujących się w rybactwie śródlądowym, a głównie w gospodarce karpiowej, jak również do tych wszystkich, którzy na co dzień borykają się z trudnościami tego zawodu.

    Rybactwo stawowe typu karpiowego jest jednym z działów rybactwa śródlądowego. Mimo stosunkowo niewielkiej powierzchni wód stawowych w kraju w porównaniu z naturalnymi zbiornikami, to jednak gospodarka karpiowa produkuje w akwakulturze największą ilość ryb w stosunku do pozostałych działów. Posiada ona w Polsce 8-wiekowe bogate tradycje, na przestrzeni wieków przeżywała różne okresy, zarówno rozkwitu, jak i stagnacji. Powstawaniu stawów - zbiorników sztucznie utworzonych przez człowieka od zarania państwowości polskiej przyświecała mądrość ludowa, nakazująca ich budowę w tych rejonach kraju, które są ubogie w wody naturalne, by stanowiły ich uzupełnienie, zapobiegając stepowieniu gruntów rolnych, poprawiając stosunki wód gruntowych w przyległych terenach rolnych. Specyfika prowadzonej w nich produkcji była i jest jak najbardziej, w porównaniu z pozostałymi działami rybactwa śródlądowego, związania z rolnictwem, przynosząc wzajemne korzyści.

    Obecnie cały ciężar utrzymywania stawów spoczywa na barkach użytkowników rybackich. Z chwilą zaś zaprzestania produkcji na stawach, np. w wyniku nieopłacalno­ści - do czego zmierza dzisiaj cała plejada tzw. przyrodników nie związanych z rybac­twem, niedoskonałe ustawodawstwo gospodarki wodnej, ochrony środowiska - stawy przestaną istnieć. A przecież poza produkcją rybacką, jaka jest z nich uzyskiwana (która wprawdzie w budżecie państwa jest znikoma) stawy posiadają wielofunkcyjne walory, a zarazem i dodatkową wartość, z dobrodziejstwa którego dzisiaj korzysta nie tylko użytkownik rybacki, ale głównie całe społeczeństwo.

    By wykazać ich rolę i znaczenie dla decydentów, jak i tych wszystkich organizacji nieprzychylnych stawiarstwu, w ostatnim dziesięcioleciu podjęto badania nad tymi zagadnieniami. Pierwsze prace badawcze w Polsce nad wyceną pozaprodukcyjnych walorów stawów wykazują, że stanowią one wysoką wartość nie tylko finansową, ale również posiadają wiele wartości, jako ogólnonarodowe zasoby przyrodnicze, nie dających się obecnie wycenić, co nakazuje nam wszystkim inaczej spojrzeć na zasad­ność nie tylko istnienia stawów, ale i ich dalszego rozwoju.

    W treści

    Wiadomości wstępne

    Biologia i hodowla karpia

    Charakterystyka stawu jako środowiska chowu ryb

    Podstawowe wiadomości o gospodarce wodnej i budownictwie stawowym

    Metody chowu

    Odłowy ryb

    Żywienie karpi

    Podnoszenie kultury stawów

    Nawożenie stawów

    Chów ryb dodatkowych w stawach karpiowych, profilaktyka i higiena stawów

    Organizacja produkcji w gospodarstwie stawowym, szkodniki ryb

    Łowiska wędkarskie w gospodarstwach karpiowych

    Certyfikowana ekologiczna produkcja karpia

    Kalendarz prac w gospodarstwie karpiowym

    tem_ryb
    Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!