|
Chów i hodowla karpia
Wydawnictwo:
Instytut Rybactwa Śródlądowego
Autor: Ryszard Wojda
Wydawca, rok wydania:
Instytut Rybactwa Śródlądowego, 2015
Liczba stron : 457
Oprawa i wymiary:
twarda, 175 x 245 mm
ISBN:[zasłonięte]978-83111-80-2
|
Nowe wydanie poradnika dla hodowców karpi
pozwoliło autorowi, podobnie jak w poprzednich, na wprowadzenie zmian
formalnych zarówno w treści niektórych rozdziałów, jak i formie graficznej
zmierzającej głównie do większej przejrzystości omawianych zagadnień.
Przedstawiony został w innej formie rys
historyczny rozwoju rybactwa stawowego. Poszerzono zagadnienie gospodarczego
znaczenia chowu karpi w stawach, zwracając w większym stopniu uwagę na
wielofunkcyjność roli stawów, wprowadzając cały nowy rozdział o „stawowych
łowiskach wędkarskich". Uaktualniono podstawy prawne funkcjonowania gospodarstw
rybackich i ochrony zdrowia ryb. Przeredagowano treści o technicznej
charakterystyce stawów oraz stosowanych w nich metodach chowu ryb oraz zupełnie
nowym zagadnieniu, certyfikowanej ekologicznej produkcji karpia.
Podobnie jak poprzednie wydania, w zamierzeniu
książka ta ma być podręcznikiem, adresowanym do studentów wyższych uczelni
rolniczych stopnia inżynierskiego, jak i studiów magisterskich specjalizujących
się w rybactwie śródlądowym, a głównie w gospodarce karpiowej, jak również do
tych wszystkich, którzy na co dzień borykają się z trudnościami tego zawodu.
Rybactwo stawowe typu karpiowego jest jednym z
działów rybactwa śródlądowego. Mimo stosunkowo niewielkiej powierzchni wód
stawowych w kraju w porównaniu z naturalnymi zbiornikami, to jednak gospodarka
karpiowa produkuje w akwakulturze największą ilość ryb w stosunku do pozostałych
działów. Posiada ona w Polsce 8-wiekowe bogate tradycje, na przestrzeni wieków
przeżywała różne okresy, zarówno rozkwitu, jak i stagnacji. Powstawaniu stawów -
zbiorników sztucznie utworzonych przez człowieka od zarania państwowości
polskiej przyświecała mądrość ludowa, nakazująca ich budowę w tych rejonach
kraju, które są ubogie w wody naturalne, by stanowiły ich uzupełnienie,
zapobiegając stepowieniu gruntów rolnych, poprawiając stosunki wód gruntowych w
przyległych terenach rolnych. Specyfika prowadzonej w nich produkcji była i jest
jak najbardziej, w porównaniu z pozostałymi działami rybactwa śródlądowego,
związania z rolnictwem, przynosząc wzajemne korzyści.
Obecnie cały ciężar utrzymywania stawów spoczywa
na barkach użytkowników rybackich. Z chwilą zaś zaprzestania produkcji na
stawach, np. w wyniku nieopłacalności - do czego zmierza dzisiaj cała plejada
tzw. przyrodników nie związanych z rybactwem, niedoskonałe ustawodawstwo
gospodarki wodnej, ochrony środowiska - stawy przestaną istnieć. A przecież poza
produkcją rybacką, jaka jest z nich uzyskiwana (która wprawdzie w budżecie
państwa jest znikoma) stawy posiadają wielofunkcyjne walory, a zarazem i
dodatkową wartość, z dobrodziejstwa którego dzisiaj korzysta nie tylko
użytkownik rybacki, ale głównie całe społeczeństwo.
By wykazać ich rolę i znaczenie dla decydentów,
jak i tych wszystkich organizacji nieprzychylnych stawiarstwu, w ostatnim
dziesięcioleciu podjęto badania nad tymi zagadnieniami. Pierwsze prace badawcze
w Polsce nad wyceną pozaprodukcyjnych walorów stawów wykazują, że stanowią one
wysoką wartość nie tylko finansową, ale również posiadają wiele wartości, jako
ogólnonarodowe zasoby przyrodnicze, nie dających się obecnie wycenić, co
nakazuje nam wszystkim inaczej spojrzeć na zasadność nie tylko istnienia
stawów, ale i ich dalszego rozwoju.
W treści
Wiadomości wstępne
Biologia i hodowla karpia
Charakterystyka stawu jako środowiska chowu ryb
Podstawowe wiadomości o gospodarce wodnej i
budownictwie stawowym
Metody chowu
Odłowy ryb
Żywienie karpi
Podnoszenie kultury stawów
Nawożenie stawów
Chów ryb dodatkowych w stawach karpiowych,
profilaktyka i higiena stawów
Organizacja produkcji w gospodarstwie stawowym,
szkodniki ryb
Łowiska wędkarskie w gospodarstwach karpiowych
Certyfikowana ekologiczna produkcja karpia
Kalendarz prac w gospodarstwie karpiowym