Teresa Nałęcz-Tarwacka
CHÓW BYDŁA W MAŁYM GOSPODARSTWIE
Praktyczny poradnik dla wszystkich obecnych i przyszłych posiadaczy małych gospodarstw. Bardzo przydatny nawet jeśli planujesz trzymać tylko jedną krowę.
Znajdziesz w niej wiadomości na temat:
- typów użytkowych i ras bydła
- rozrodu i wychowu cieląt
- kierunków użytkowania bydła
- pomieszczeń, utrzymania i żywienia zwierząt
- pielęgnacji, profilaktyki i leczenia najczęstszych chorób
I. ZNACZENIE CHOWU BYDŁA
II. PODSTAWY ŻYWIENIA PRZEŻUWACZY
Budowa przewodu pokarmowego
Procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym
Podstawowe wiadomości o paszach
III. ZACHOWANIE BYDŁA
IV. TYPY UŻYTKOWE I RASY BYDŁA
V. ROZRÓD BYDŁA
Dojrzałość jałówek do rozrodu
Ruja i krycie krów
Ciąża i poród
Stwierdzenie cielności krowy
Zasuszanie krowy
Żywienie krów zasuszonych
Przebieg porodu
Ocena płodności krów w stadzie
VI. ZASADY WYCHOWU CIELĄT I JAŁOWIZNY
Postępowanie z cielęciem po urodzeniu
Żywienie cieląt
Choroby cieląt
Systemy utrzymania cieląt
Ocena wychowu cieląt
Odchów jałówek
VII. UŻYTKOWANIE MLECZNE KRÓW
Budowa wymienia i powstawanie mleka
Pozyskiwanie mleka
Czynniki wpływające na wydajność i skład mleka
Żywienie krów mlecznych
VIII. UŻYTKOWANIE MIĘSNE BYDŁA
Czynniki wpływające na wyniki opasania bydła
Sposoby opasu bydła
IX. POMIESZCZENIA DLA BYDŁA
Rodzaje pomieszczeń
Warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach
X. PIELĘGNACJA I POSKRAMIANIE ZWIERZĄT
Pielęgnacja
Poskramianie zwierząt
XI. CHOROBY BYDŁA
XII. ORGANIZACJA CHOWU BYDŁA
XIII. GOSPODARSTWA EKOLOGICZNE
XIV. UWAGI KOŃCOWE
Załącznik - Wartość pokarmowa wybranych pasz
Literatura; Akty prawne
Wydawnictwo: Multico
Rok wydania: 2009
Stron: 88
Ilustracje: barwne i czarno-białe
Okładka: miękka
Stan ogólny: BDB, zdjęcie powyżej
Dodatkowe uwagi: książka nowa