Anna Rekiel
CHÓW ŚWIŃ W MAŁYM GOSPODARSTWIE
Praktyczny poradnik dla wszystkich obecnych i przyszłych hodowców świń. Książka bardzo przydatna, nawet jeśli zamierzamy trzymać tylko jedną świnię, na użytek własny lub sprzedaż.
Zaprezentowano w niej wiadomości na temat:
- podstaw pracy hodowlanej;
- rozrodu i wychowu prosiąt;
- żywienia zwierząt hodowlanych i tuczników;
- pomieszczeń dla zwierząt;
- higieny i profilaktyki najczęstszych chorób.
Wprowadzenie
I. KORZYSTNE CECHY ŚWIŃ JAKO ZWIERZĄT RZEŹNYCH
II. PODSTAWY PRACY HODOWLANEJ I ZASADY CHOWU ŚWIŃ
Podstawowe cechy selekcyjne i przebieg selekcji
Znakowanie świń
Dokumentacja hodowlana
Wybór loszek i knurków do hodowli oraz ich sprzedaż
Typy użytkowe i rasy świń utrzymywanych w Polsce
Dobór ras do kojarzeń, krzyżowanie towarowe
III. UŻYTKOWANIE ROZPŁODOWE ŚWIŃ
Wychów knurków hodowlanych
Wychów loszek przeznaczonych na przyszłe matki
Działania stymulujące dojrzewanie płciowe loszek
Dojrzałość rozpłodowa loch i knurów, długość okresu użytkowania
Ruja, technika krycia i zapłodnienia samic
Użytkowanie rozpłodowe loch i knurów
Przygotowanie do porodu
Żywienie świń rozpłodowych
IV. WYCHÓW PROSIĄT
Przebieg porodu, opieka nad lochą i potomstwem
Problemy zdrowotne w okresie okołoporodowym
Zabiegi profilaktyczne i pielęgnacyjne u prosiąt
Dokarmianie prosiąt
Odsądzanie i wychów prosiąt odsądzonych
Profilaktyka schorzeń biegunkowych u prosiąt
V. PRODUKCJA ŻYWCA WIEPRZOWEGO
Nieżywieniowe czynniki decydujące o wynikach tuczu i jakości żywca
Zapotrzebowanie tuczników na składniki pokarmowe
Wykorzystanie pasz gospodarskich w żywieniu tuczników
Tucz z zastosowaniem różnych pasz
Ubój gospodarski oraz zasady skupu i oceny wartości rzeźnej tuczników
VI. EFEKTYWNOŚĆ PRODUKCJI ŚWIŃ
VII. POMIESZCZENIA DLA TRZODY CHLEWNEJ
Pomieszczenia dla loch i knurów
Pomieszczenia dla prosiąt ssących i odłączonych
Pomieszczenia dla tuczników
VIII. PRODUKCJA EKOLOGICZNA
Zwierzęta
Rozród
Żywienie
Profilaktyka i leczenie
Warunki utrzymania
Zabiegi pielęgnacyjne
Uwarunkowania ekonomiczne i rynkowe
IX. PROBLEMY ZDROWOTNE W CHLEWNI
Higiena i dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich
Choroby trzody chlewnej
Apteczka
PIŚMIENNICTWO; Adresy jednostek współpracujących z producentami trzody chlewnej
Wydawnictwo: Multico
Rok wydania: 2009, wyd.II
Stron: 96
Ilustracje: barwne
Okładka: miękka
Stan ogólny: BDB, zdjęcie powyżej
Dodatkowe uwagi: książka nowa