Tytuł
Chów świń w małym gospodarstwie
Opis
Wydawnictwo Multico
ISBN[zasłonięte]978-8373-760-3
Warszawa 2009, wydanie 1, format 155 x 210 objętość 96 str., oprawa miękka
Chów świń w małym gospodarstwie Praktyczny poradnik dla wszystkich obecnych i przyszłych hodowców świń. Każdy, kto zamierza trzymać świnie, na użytek własny lub sprzedaż, potrzebuje tej książki! Znajdzie w niej wiadomości na temat:
• podstaw pracy hodowlanej;
• rozrodu i wychowu prosiąt;
• żywienia zwierząt hodowlanych i tuczników;
• pomieszczeń dla zwierząt;
• higieny i profilaktyki najczęstszych chorób.
Niezbędna wiedza w atrakcyjnej formie!
Wprowadzenie
Korzystne cechy świń jako zwierząt rzeźnych
Podstawy pracy hodowlanej i zasady chowu świń
Podstawowe cechy selekcyjne i przebieg selekcji
Znakowanie świń
Dokumentacja hodowlana
Wybór loszek i knurków do hodowli oraz ich sprzedaż
Typy użytkowe i rasy świń utrzymywanych w Polsce
Dobór ras do kojarzeń, krzyżowanie towarowe
Użytkowanie rozpłodowe świń
Wychów knurków hodowlanych
Wychów loszek przeznaczonych na przyszłe matki
Działania stymulujące dojrzewanie płciowe loszek
Dojrzałość rozpłodowa loch i knurów, długość okresu użytkowania
Ruja, technika krycia i zapłodnienia samic
Użytkowanie rozpłodowe loch i knurów
Przygotowanie do porodu
Żywienie świń rozpłodowych
Wychów prosiąt
Przebieg porodu, opieka nad lochą i potomstwem
Problemy zdrowotne w okresie okołoporodowym
Zabiegi profilaktyczne i pielęgnacyjne u prosiąt
Dokarmianie prosiąt
Odsądzanie i wychów prosiąt odsądzonych
Profilaktyka schorzeń biegunkowych u prosiąt
Produkcja żywca wieprzowego
Nieżywieniowe czynniki decydujące o wynikach tuczu i jakości żywca
Zapotrzebowanie tuczników na składniki pokarmowe
Wykorzystanie pasz gospodarskich w żywieniu tuczników
Tucz z zastosowaniem różnych pasz
Ubój gospodarski oraz zasady skupu i oceny wartości rzeźnej tuczników
Efektywność produkcji świń
Pomieszczenia dla trzody chlewnej
Pomieszczenia dla loch i knurów
Pomieszczenia dla prosiąt ssących i odłączonych
Pomieszczenia dla tuczników
Produkcja ekologiczna
Zwierzęta
Rozród
Żywienie
Profilaktyka i leczenie
Warunki utrzymania
Zabiegi pielęgnacyjne
Uwarunkowania ekonomiczne i rynkowe
Problemy zdrowotne w chlewni
Higiena i dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich
Choroby trzody chlewnej
Apteczka
Piśmiennictwo
Adresy jednostek współpracujących z producentami trzody chlewnej
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!