Herbata czarna jest najbardziej znaną ze wszystkich herbat. Jest poddawana procesowi pełnej fermentacji, w zależności od regionu w jakim jest produkowana poddaje się ją różnym metodą obróbki. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. Napar ma żywy, czerwonawy kolor lub ciemny. Herbata czarna pochodzi z licznych plantacji w Indiach, Chinach i Afryce. Szczególnie aromatycznie herbata Darjeeling pochodzi z północy Indii. Równie cenione i znane są również Assam oraz Cejlon czyli herbata pochodząca z Sri Lanki.
Właściwości herbaty czarnej:
-zawiera kofeinę (teinę), poprawia zdolność myślenia, rankiem budzi do życia
-przy dolegliwościach żołądkowych można traktować ją jak lekarstwo, wspomaga bowiem trawienie i hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.
-kilka filiżanek tego napoju dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca
-przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami
-skuteczna jest w walce z próchnicą, bo zawiera dość dużo fluoru
-może zmniejszyć wchłanianie białka i niektórych minerałów ze względu na dużą zawartość garbników, ale wystarczy dodać cytrynę lub trochę mleka by ograniczyć ich działanie
Czas parzenia 3-5 minut
Temperatura parzenia - 95⁰C
Przy parzeniu krótkim do 3 minut w naparze dominuje teina, która później wiązana jest przez uwalniające się do niego garbniki. W efekcie przy krótkim parzeniu uzyskujemy napar pobudzający, a przy dłuższym relaksujący. Na powierzchnie dobrze zaparzonej herbaty pojawia się charakterystyczna piana. Dobrze zaparzona herbata posiada pełny, intensywny smak i aromat pozbawiony nadmiernej goryczy będący skutkiem nieprawidłowego lub zbyt długiego parzenia.
Zapraszamy do udziału w innych naszych aukcjach.
Na życzenie wystawimy fakturę VAT.
Produkty u nas kupione wysyłane są w dobrze zabezpieczonych przesyłkach.