Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Ceylon FBOP, klasyczna herbata ze Sri Lanki

21-03-2012, 11:51
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 8.10 zł     
Użytkownik kawaherbata_net
numer aukcji: 2213093838
Miejscowość Pruszków
Zostało sztuk: 10    Wyświetleń: 5   
Koniec: 15-04-2012 23:32:16
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



Witamy na naszej aukcji.
Proponujemy państwu czarną herbatę "Ceylon FBOP"

FBOP- (ang. Flowery Broken Orange Pekoe) W Assam, Cejlonie, Indonezji, Chinach i Bangladeszu herbata o grubszych liściach z niewielką ilością pączków. W Ameryce Południowej herbata czarna o grubych, łamanych liściach. W południowych Indiach Pekoe często występuje pod nazwą FBOP.

Cena dotyczy 100 g herbaty.

Herbata czarna jest najbardziej znaną ze wszystkich herbat. Jest poddawana procesowi pełnej fermentacji, w zależności od regionu w jakim jest produkowana poddaje się ją różnym metodą obróbki. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. Napar ma żywy, czerwonawy kolor lub ciemny. Herbata czarna pochodzi z licznych plantacji w Indiach, Chinach i Afryce. Szczególnie aromatycznie herbata Darjeeling pochodzi z północy Indii. Równie cenione i znane są również Assam oraz Cejlon czyli herbata pochodząca z Sri Lanki.

Właściwości herbaty czarnej:

-zawiera kofeinę (teinę), poprawia zdolność myślenia, rankiem budzi do życia

-przy dolegliwościach żołądkowych można traktować ją jak lekarstwo, wspomaga bowiem trawienie i hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.

-kilka filiżanek tego napoju dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca

-przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami

-skuteczna jest w walce z próchnicą, bo zawiera dość dużo fluoru

-może zmniejszyć wchłanianie białka i niektórych minerałów ze względu na dużą zawartość garbników, ale wystarczy dodać cytrynę lub trochę mleka by ograniczyć ich działanie

 

Czas parzenia 3-5 minut

Temperatura parzenia - 95⁰C

 

Przy parzeniu krótkim do 3 minut w naparze dominuje teina, która później wiązana jest przez uwalniające się do niego garbniki. W efekcie przy krótkim parzeniu uzyskujemy napar pobudzający, a przy dłuższym relaksujący. Na powierzchnie dobrze zaparzonej herbaty pojawia się charakterystyczna piana. Dobrze zaparzona herbata posiada pełny, intensywny smak i aromat pozbawiony nadmiernej goryczy będący skutkiem nieprawidłowego lub zbyt długiego parzenia.

 

 

Zapraszamy do udziału w innych naszych aukcjach.

Na życzenie wystawimy fakturę VAT.

Produkty u nas kupione wysyłane są w dobrze zabezpieczonych przesyłkach.

 





Ceylon FBOP, klasyczna herbata ze Sri Lanki



W razie pytań zachęcamy
do kontaktu:

507 [zasłonięte] 755 p. Agnieszka
502 [zasłonięte] 33 99 p. Paweł

e-mail: [zasłonięte]@kawaherbata.net

ul. B. Prusa 56 DH "CORNER"

Prosimy o wpłatę należności
za wylicytowany towar
w ciągu 7 (siedmiu) dni

mBank
54 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 598818

Towar wysyłamy maksymalnie
w ciągu dwóch dni roboczych
od zaksięgowania wpłaty
na naszym koncie

Nie wysyłamy towaru
za zaliczeniem