Nowy model obieraczki z ceramicznym ostrzem Japońskiej firmy Kyocera ulepszonej o oczko do usuwania niechcianych elementów np. z ziemniaków czy jabłek. Doskonale się sprawdza podczas wszelkich prac kuchennych, a dzięki ceramicznemu ostrzu będzie nam służyć latami oferując zdrowe i pełne witamin warzywa bez metalicznego posmaku. Dzięki ceramicznemu ostrzu, wszystkie produkty (zwłaszcza warzywa i owoce) pozostają pełne witamin i "oryginalnego" smaku.
Dlaczego ostrza ceramiczne są wyjątkowe?
Od wielu pokoleń znane są różne sztuczki, jak sprawiać, aby warzywa i owoce nie zmieniały swojego naturalnego smaku ani koloru. Powszechnie wiadomo, że sałatę powinno się rwać, ogórka należy obierać z odpowiedniej strony a bakłażan oraz wiele innych warzyw ciemnieją zaraz po pokrojeniu. Niewiele osób jednak wie, że problemy te sprawiają nam stalowe klingi naszych noży. Wchodząc w reakcje z sokami, przyspieszają proces utleniania się witamin oraz przekazują krojonej żywności jony metalu, co czasami czuć podczas jedzenia. To właśnie te reakcje sprawiają, że wiele produktów ciemnieje lub gorzknieje po kontakcie z naszym kuchennym przedłużeniem ręki. Doskonałą alternatywą w tego typu przypadkach są noże ceramiczne, dzięki którym możemy zapomnieć o rwaniu sałaty czy obieraniu ogórków z odpowiedniej strony, a ponadto wszystkie warzywa i owoce po pokrojeniu są pełne witamin i oryginalnego smaku.
Firma Kyocera powstała w 1959 roku w Japonii jako Kyoto Ceramic i specjalizuje się w szlachetnej ceramice wytwarzanej z tlenku/węglika cyrkonu od początku swojego istnienia. Jest liderem w produkcji przedmiotów wykorzystujących ten zaawansowany materiał. Jednym z takich produktów są noże ceramiczne, które Kyocera produkuje od ponad 20 lat. Noże te od początku stały się przebojem będąc zdrową alternatywą dla nie do końca doskonałych stalowych odpowiedników.