Celiakia. Porady lekarzy i dietetyków
Autor: Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4496-6 Rok wydania: 2012 Ilość stron: 108 stron 13 tabel Oprawa: miękka Format: 14,5 x 20,5 Wydanie: 1 dodruk
Wysyłka w ciągu 3-5 dni
Seria: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECA EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00449
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej. SPIS TREŚCI: Wprowadzenie – Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski Co to jest celiakia? – Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski Częstość występowania celiakii w populacji – Mirosław Jarosz,Wioleta Respondek. Jakie są objawy kliniczne celiakii? – Mirosław Jarosz Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii? – Mirosław Jarosz Objawy kliniczne Badania laboratoryjne Badania histopatologiczne Inne odchylenia w badaniach laboratoryjnych Leczenie celiakii – Mirosław Jarosz Rokowania – Mirosław Jarosz Produkty spożywcze zawierające gluten – Regina Wierzejska Charakterystyka glutenu i innych białek zbożowych Gluten w środkach spożywczych Wykaz produktów spożywczych zawierających gluten Produkty spożywcze bezglutenowe – Regina Wierzejska, Anna Taraszewska Charakterystyka zbóż bezglutenowych Wymagania dotyczące bezglutenowych produktów spożywczych Produkcja żywności bezglutenowej – regulacje prawne Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celiakii – Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik Jak wybierać odpowiednie produkty i układać jadłospis? Co na śniadanie? Co na obiad? Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakia – Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik Sezon letnio-jesienny Sezon zimowo-wiosenny Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii – Anna Taraszewska Leki a dieta bezglutenowa – Anna Taraszewska, Wioleta Respondek Piśmiennictwo
|