Autor
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Opis
Wydawnictwo Wydawnictwo Lekarskie PZWL
ISBN 978-83-[zasłonięte]-3062-5
Warsza wa 2005, wyd. 1, format 145 x 205, objętość 108 str., oprawa miękka
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Wprowadzenie
Co to jest celiakia?
Częstość występowania celiakii w populacji
Jakie są objawy kliniczne celakii?
Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii?
Leczenie celakii
Rokowania
Produkty spożywcze bezglutenowe
Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celakii
Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią
Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii
Leki a dieta bezglutenowa
Piśmiennictwo
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!