Opis książki: Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
- Wprowadzenie
- Co to jest celiakia
- Częstość występowania celiakii w populacji
- Jakie są objawy kliniczne celakii
- Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii
- Leczenie celakii
- Rokowania
- Produkty spożywcze bezglutenowe
- Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celakii
- Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią
- Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii
- Leki a dieta bezglutenowa
- Piśmiennictwo
|