Cebula napowietrzna
Znana takze jako egipska cebula wedrujaca
lub cebula pietrowa 1szt=10 nasion
Bardzo oryginalna cebula wieloletnia( 3-4 lata na jednym stanowisku).
Malo znana a szkoda bo jest niezmiernie oryginalnym i efektywnym warzywem.
Jest odporna na mrozy ,pod sniegiem wytrzymuje nawet do -30 stopni.
Poza szczypiorem(wiosna), cebula ta latem wypuszcza gruby ped kwiatowy
na ktorym poza drobnymi kwiatkami wyrastaja male cebulki,
(ktore - nie zebrane - pod wlasnym ciezarem odpadaja od pedu i „zasadzaja” sie w ziemi.
pewnie od tego wziela sie nazwa „wedrujaca”),od cebulek tych wyrasta nastepny
ped kwiatowy z nastepnymi cebulkami na wierzcholku(stad nazwa cebula pietrowa).
Im wyzsze”pietro” tym plon slabszy wiec lepiej nie pozwalac na wyrosniecie
cebulek poza pierwsze pietro.Do spozycia nadaje sie cebula w czesci podziemnej,
aromatyczny szczypior i nie mniej aromatyczne cebulki napowietrzne.
Smaczne na surowo nadaja sie takze doskonale do marynowania.
Szczypior z tych cebul jest najwczesniejszym warzywem na wiosne
Nalepsze plonowanie cebula osiaga w 2-3 roku.
!