Przedmiotem aukcji jest 50 nasion Cebuli łodygowej z Katalonii Cebula łodygowa uprawiana jest w Katalonii i zajmuje szczególne miejsce w tradycji kulinarnej. W czasie zbiorów tej cebuli całe rodziny oraz znajomi spotykają się w dużych grupach i pieką na tradycyjnym ruszcie cebule. Są one następnie konsumowane ze specjalnym, tradycyjnym sosem. Wielka zaletą tej cebuli są jej słodkie, mięsiste pędy rosnące w ziemi, które w połączeniu z sosem stanowią niezwykły przysmak. Roślina tworzy długie, biały łodygi, na szczycie których znajduje się wiązka zielonych liści. Osiąga ok. 60 cm wysokości. Można ją gęsto siać od wiosny do lata, jest odporna na wysokie temperatury. Wyśmienita do pieczenia, do sałatek, smażenia, na surowo. Z wyglądu przypomina średniej wielkości pora. Katalońska cebula z grilla Składniki: 4 łyżki migdałów 3 słodkie papryki 1 ostra papryka 8 ząbków czosnku 4 dojrzałe pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki octu winnego 1 szklanka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Wykonanie: Migdały zalej wrzątkiem i ściągnij skórkę. Wysusz je. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i włóż migdały na 5-7 minut. Wystudź je, a następnie grubo je zmiel w blenderze. Pomidory pokrój w kostkę. Z papryki usuń nasiona, grubo ją pokrój. Obierz i posiekaj czosnek. Włóż do blendera migdały, paprykę i czosnek i lekko zmiksuj. Masa nie powinna być jednolita, w sosie powinny być wyczuwalne kawałki składników. Dodaj pokrojone pomidory, ocet i pietruszkę. Całość wymieszaj. Cebule lekko oczyść z ziemi zostawiając wierzchnie liście. Umieść je na ruszcie i griluj do miękkości. Cebule mają być zaczernione z zewnątrz, ale białe i miękkie w środku. Wyłóż do miseczek sos. Bierz cebule usuwając wierzchnie, przypalone liście i maczaj biały środek w sosie. Można podawać z pieczywem czosnkowym. Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami. Masz pytania związane z uprawą - pytaj, chętnie odpowiem. Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę. |
|
|
|
|