Owoce
podłużne, walcowate, do 60 cm długości , mogą mieć różne kolory od
czarnego do pomarańczowego, miąższ bardzo aromatyczny, o zapachu melona.
Spożywane są na surowo, niedojrzałe także gotowane. Można zastosować je
dodając do dżemów, konfitur i sporządzania orzeźwiających napojów. Nasiona
zawierają 40% oleju i 25% protein, można z nich zrobić naszyjnik i nosić w
czasie bólu gardła. Owoce rozsiewają przyjemną woń podobną do zapachu
pomarańczy, dlatego wiesza się je w pomieszczeniach, wkłada do szaf z
ubraniami, podobno odstraszają mole i ćmy. Są również umieszczone na
ołtarzach kościelnych podczas Wielkiego Tygodnia. WŁAŚCIWOŚCI
LECZNICZE: Pokrojony owoc, cukier i alkohol pozostawiony przez noc w
temperaturze pokojowej zacznie lekko fermentować-powstałą nalewkę należy
często popijać dla łagodzenia bólu gardła. Liście są stosowane w leczeniu
chorób kobiecych(krwotoki maciczne) i chorobach wenerycznych. OPIS
ROŚLINY: Wieloletnie, szybko rosnące pnącze pochodzące z Ameryki
Południowej, uprawiane jako roślina ozdobna i jadalna. Liście palmowate,
szerokości do 30 cm., kwiaty kwiaty białe lub żółtawe. |
W naszym
klimacie uprawiać jako roślinę jednoroczną, szybko rośnie i owocuje
obficie w pierwszym roku uprawy,otrzymujemy dużo nasion. Owoce można
przechowywać w odpowiednich warunkach nawet do 0.5 roku (suche, raczej
zacienione miejsce). Lubi ziemię dość żyzną, miejsce uprawy słoneczne.
|