Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Carving. Krok po kroku

19-01-2012, 21:41
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 25 zł      Aktualna cena: 25 zł     
Użytkownik poltax
numer aukcji: 1996977341
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 49   
Koniec: 13-01-2012 10:05:27

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2012
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Carving - dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywami krok po kroku

Autor: Rajmund Królik
Wydawca: AD OCULOS
ISBN:[zasłonięte]978-83792-24-5
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 96
Oprawa: twarda
Format: 16,7 x 24,2
Wydanie: 3 poprawione

Wysyłka w ciągu 3-5 dni


EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]27922


CARVING DEKOROWANIE POTRAW ORAZ STOŁU OWOCAMI I WARZYWAMI KROK PO KROKU

Sukothai, stolica Tajów, jest miastem położonym w północno-centralnej części Tajlandii. Jego znaczenie administracyjne ukształtowało się w latach 1[zasłonięte]240-13. W czasie przygotowań do jednego z najważniejszych festiwali, zwanego Loi Kratong, jedna z poddanych króla kraju, Nang Noppamart, zastanawiała się, jak uczynić swój Kratong, bukiet z liści, jeszcze piękniejszym, by tym samym sprawić radość swojemu władcy. Jako wzór zdobienia użyła kwiatu, a następnie wyrzeźbiła ptaka, którego starannie ustawiła dziobem skierowanym w stronę płatków.

Festiwal Loi Kratong jest celebrowany do dziś, a Suko- thai jest jednym z najlepszych miejsc w Tajlandii, by go zobaczyć.

Rzeźbienie warzyw i owoców jest również wspomniane w poezji autorstwa króla Ramy Drugiego, który panował w latach 1[zasłonięte]808-18. Pisał on o pięknie tajskich deserów i właśnie o modelowaniu owoców i warzyw. Po rewolucji w roku 1932, kształtowanie owoców i warzyw przestało być tak popularne. Obawa przed całkowitym zanikiem tej sztuki spowodowała, że zaczęto uczyć jej w całej Tajlandii. W dniu dzisiejszym kurs ten można znaleźć w każdej szkole podstawowej (począwszy od 11 roku życia), poprzez szkołę średnią i nawet studia, gdzie jest przedmiotem opcjonalnym. Sztuka rzeźbienia jest obecnie przekazywana obcokrajowcom i praktykowana na całym świecie, szczególnie przez kucharzy, chcących poprawić wizualne efekty przygotowywanych przez siebie potraw.

Każdy może dzisiaj doświadczyć tej zdumiewającej praktyki w hotelach, na statkach, w dowolnej tajskiej restauracji na całym świecie i w Internecie . Coraz więcej ludzi codziennie odkrywa z zachwytem jej piękno, a wszystko to dzięki wyobraźni Nang Noppamart sprzed wieków.

Wyrafinowane rzemiosło rzeźbienia owoców i warzyw kształtowało się bardzo powoli, pozostając uzależnione od aktualnego dobrobytu mieszkańców kraju. W czasach dynastii Tang (lata 618-906) i dynastii Song ([zasłonięte]960-12), zdobienie jedzenia było już od dawna rozpowszechnione w Chinach. Przepiękne modele zwierząt! ludzi wykonane z owoców bądź cukru, nie były wyłącznie widziane na bankietach wydawanych na dworze cesarza; w rzeczy samej, sztuka ta była uprawiana również przez klasę średnią.

Pomimo że sztuka zdobienia potraw zaczęła stawać się w miarę upływu czasu coraz subtelniej sza, bardzo rzadko można doświadczyć prawdziwego przełomu w tym zagadnieniu. Dlaczego jednak tak imponujące dekoracje pojawiły się na stołach już w czasach, gdy większość łudzi z trudem zdobywała jedzenie niezbędne do przeżycia? Powód popularności rzeźbienia warzyw i owoców można znaleźć nie tylko w obfitości doczesnych produktów, ale również w potrzebie zachowania narodowej tożsamości. W czasach, gdy zachodnia kuchnia staje się coraz bardziej popularna w Japonii i Chinach, o wiele większą uwagę przywiązuje się do zdobienia tradycyjnych potraw, by podtrzymać ich narodowy status, oraz zwiększyć zainteresowanie klientów. Może to właśnie napływowi Zachodu powinniśmy zawdzięczać znaczącą promocję azjatyckiej sztuki zdobienia potraw. Z punktu widzenia historii rzeźbienia owoców i warzyw ma swoje korzenie w czasach chińskich dynastii Tang i Song.

Rajmund Królik - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem, że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię kulinarną, co w kuchni ma ogromne znaczenie. Wazon z cukini, róża z buraka, świecznik z melona, kwiat z arbuza to tylko niektóre z pięknych rzeźb, które można zrobić z pomocą książki.

Książka jest pierwszą tego typu pozycją na rynku polskim.


Spis treści:

Czym jest carving
Trochę historii
Jakich noży używać
Wazon z cukini!
Róża z buraka
Kwiat z arbuza
Liść jako wykończenie
Tulipan z marchwi
Liść jako wykończenie 2
Świecznik z melona
Kwiatki z marchwi
Kwiat z arbuza 2
Wariacje pomidorowe
Serce z ogórka
Arbuzowy torcik
Liść z jabłka
Jabłkowa wieżyczka
Jak przechowywać dekoracje
Nota biograficzna

Recenzje:

Książka zachęca do rzeźbienia w owocach i warzywach. Tym bowiem jest carving. Okazuje się, że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. W poradniku znajdziemy wiele praktycznych wskazówek, które umożliwiają szybką naukę. Warto próbować, bowiem smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię, co w kuchni ma ogromne znaczenie. A wszystko to zawdzięczamy jednej z poddanych tajlandzkiego króla, która blisko 700 lat temu - jak głosi legenda zastanawiała się jak uczynić swoją stolicę jeszcze piękniejszą, by tym samym sprawić radość swojemu władcy. Jako wzór zdobienia użyła kwiatu, a następnie wyrzeźbiła ptaka, którego starannie ustawiła dziobem w stronę płatków.

Carving. Krok po kroku