Skład:
olej słonecznikowy, syrop kukurydziany w proszku, karob w proszku, mąka sojowa, nieutwardzony tłuszcz palmowy, emulgator: lecytyna sojowa, wanilia Działanie:
Karob - inaczej chleb świętojański - jest bogaty w naturalny cukier, wapń i minerały. Reguluje pracę jelit. Jest doskonałym zamiennikiem kakao. Nie wywołuje alergii. Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik - smak i wygląd podobny do czekolady ale co NAJWAŻNIEJSZE NIE ZAWIERA kofeiny i TEOBROMINY oraz KWASU SZCZAWIANOWEGO BLOKUJĄCEGO prawidłowe wchłanianie WAPNIA. Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.: 1. Poprawia trawienie. 2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu 3. Działa jako antyutleniacz. 4. Może on być stosowany w leczeniu biegunkę u dzieci i dorosłych. 5. Zawiera substancję czynną, która jest skuteczne przeciw astmie. Chleb świętojański jest również stosowana w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie. 6. Ma właściwości wykrztuśnie polecany jest palaczom i po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc. 7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi. 8. Może pomóc w zapobieganiu raka płuc, jeśli używany jest regularnie. 9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości . 10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciw wirusowo i antyseptycznie. 11. Jest on używany do leczenia polio u dzieci - kwas galusowy . 12. Jest bogaty w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą. Dodatkowo w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu - chodzi o proporcje. Garbniki zawarte w karobie również hamują rozwój bakterii w organizmie .