Canihua, podobnie jak komosa ryżowa, odznacza się niezwykle wysoką zawartością białka bezglutenowego. W 100 g produktu znajduje się go ponad 15%. Ponadto, obydwie rośliny obfitują w błonnik, przeciwutleniacze, kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk i witaminy z grupy B, ale w jednym canihua prześciga swoją kuzynkę - ma zdecydowanie więcej żelaza (zaspokaja aż 60% dziennego zapotrzebowania). Na uwagę zasługuje też fakt, że canihua pozbawiona jest związków saponinowych, dlatego nie wymaga dokładnego płukania przez spożyciem, niezbędnego w przypadku komosy.
Ziarno canihua może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek. Zmielone ziarna mogą służyć do wypieku chleba, jako panierka do ryb i mięs, a także jako dodatek do ciast, mleka, jogurtu.
Sposób przygotowania: gotować na małym ogniu przez 15 min w proporcji 2 części wody na 1 część ziaren canihua, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić pod przykryciem na około 5 minut.
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1307 kJ / 312 kcal Białko - 14,8 g Węglowodany - 48,5 g Tłuszcz - 6,54 g
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (w tym laktozę) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
|