Camu Camu w kapsułkach BIO 90g
producent: PlanetBIO d.o.o. |
Proszek Camu camu jest ceniony głównie ze względu na jego niesamowicie wysokie stężenie witaminy C (12%). Według niektórych źródeł zawiera 30 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.
Camu Camu jest owocem krzewu rosnącego w dorzeczu Amazonki, w rzece lub tuż obok niej. Jest wielkości oliwek, ma purpurową skórkę i żółty miąższ. Owoce dojrzewają w szczycie pory deszczowej i tubylcy stosują je od tysięcy lat. Camu Camu jest ręcznie zbierane z kajaków i musi być wysuszone tak szybko, jak to możliwe, żeby jak najwięcej składników odżywczych zostało zachowanych. Zarówno świeże owoce, jak i proszek są bardzo kwaśne więc zwykle używane są w niewielkich ilościach lub zmieszane z wodą.
Właściwości:
Proszek Camu camu jest ceniony głównie ze względu na jego niesamowicie wysokie stężenie witaminy C (12%). Według niektórych źródeł zawiera 30 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników. Ponadto, wzmacnia system odpornościowy i jest kluczowa dla zdrowej skóry, szybkiego gojenia ran i odpowiedniej regeneracji mięśni po intensywnej aktywności fizycznej.Enzym, który odgrywa istotną rolę w syntezie kolagenu, aby być aktywny potrzebuje witaminy C. Niektóre dane wskazują, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza w jelitach o 85% i stosuje się do leczenia niedokrwistości. Oprócz witaminy C, camu camu proszek zawiera także witaminy z grupy B (B1, B2, B3), wapń, fosfor, potas i żelazo, antocyjany i flawonoidy.
Camu Camu Planet BIO jest najbogatszym źródłem witaminy C, pochodzący z Amazonii, gdzie jest wysoko ceniony jako żywność posiadająca przydatne właściwości:
- zapobieganie przeziębieniu, grypie i innychm chorobom sezonowym
- pobudzenie układu odpornościowego
- uśmierzanie bólu głowy i migreny
- właściwości antybakteryjne
Zastosowanie:
4-6 kapsułek (1 kapsułka = 500 mg) w godzinach porannych. Popij wodą, sokiem, koktajlem, itp.
Pochodzenie:
Peru
SI EKO-003