Główny składnik aktywny papai to enzym papaina, substancja rozkładająca białka. Innym cennym enzymem papai są pektazy rozkładające pektyny.
Trawienie to proces przekształcania składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczów) za pośrednictwem rozmaitych enzymów na mniejsze cząstki, które mogą być wchłonięte i przyswojone przez organizm. Jeśli nie spożywamy posiłków w odpowiednim czasie, składzie i ilości, pogarsza się skuteczność procesów trawienia. Składniki odżywcze podlegają procesom fermentacji oraz gnicia, podczas których wytwarzane są szkodliwe produkty uboczne. Jednakże mniej skuteczny proces trawienia wcale nie musi być oznaką choroby. Na pracę układu trawiennego mogą również wpływać niektóre lekarstwa, zmiana stylu życia, predyspozycje fizjologiczne, stres oraz starzenie się człowieka.
Trawienie jest regulowane przez enzymy, dlatego też suplementacja naturalnych enzymów może wspomóc ten proces. Najważniejszym enzymem owocu i liści tropikalnej papai jest papaina, która przypomina ludzki enzym rozkładający białka – pepsynę. Jej nadrzędnym zadaniem jest wstępne rozłożenie białek (dzięki tej właściwości papaina jest szeroko rozpowszechniona w przemyśle przetwórczym oraz mięsnym). Papaina, rozkładając białka do postaci aminokwasów, zmniejsza procesy gnilne niestrawionych białek.
Aby trawienie przebiegało bez zakłóceń, muszą być spełnione trzy warunki.
- Po pierwsze – prawidłowe rozdrobnienie i wymieszanie pożywienia w ustach i żołądku.
- Po drugie – transport pożywienia przez przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube do odbytu.
- Po trzecie – wydzielanie soków trawiennych w przewodzie pokarmowym, np. śliny, kwasu żołądkowego, żółci oraz enzymów, dzięki którym organizm jest w stanie rozłożyć pożywienie na proste składniki i przetransportować je wraz z krwią do miejsc przeznaczenia.
Jeśli jeden z tych trzech mechanizmów nie działa prawidłowo, dochodzi do zaburzenia trawienia.
Do najczęściej spotykanych objawów należą:
- uczucie przesytu,
- wzdęcia,
- odbijanie się,
- zgaga,
- mdłości,
- wymioty,
- dolegliwości żołądkowe,
- biegunka,
- zaparcie i ból brzucha.
Każde zakłócenie pracy przewodu pokarmowego może prowadzić do dolegliwości trawiennych. Ponieważ wątroba, pęcherzyk i drogi żółciowe oraz trzustka biorą najważniejszy udział w procesie przemiany materii, ich choroby prowadzą zazwyczaj do dolegliwości trawiennych.
Trawienie jest regulowane przez enzymy, dlatego też suplementacja naturalnych enzymów może wspomóc ten proces. Jednym takich suplementów jest Meal Time, który zawiera enzym papai. Do jej zadania m.in. należy wstępne rozłożenie białek. Papaina, rozkładając białka do postaci aminokwasów, zmniejsza procesy gnilne niestrawionych białek.
Papaja jest bogatym źródłem takich substancji odżywczych jak: karoten, witamina C, A, z grupy B, potas, cynk, magnez, żelazo i włókno pokarmowe. Wartość energetyczna papai wynosi ok. 13 kcal, a więc jest daniem niskokalorycznym i można ten owoc stosować w dietach odchudzających.
Składnik aktywny / 1 tabletka do ssania:
Sposób użycia:
- Ssać 1-2 tabletki bezpośrednio przed posiłkiem.