Działa w organizmie jak policjant kierujący ruchem. Nadzorując pracę enzymów, wpływa na wiele procesów metabolicznych. Utrzymuje w stanie gotowości system immunologiczny, wzmagając odporność na zakażenia. Jest niezbędny do syntezy białka i materiału genetycznego. Zapewnia prawidłowy rozwój oraz czynność narządów płciowych. Pomaga w leczeniu dolegliwości związanych z przerostem prostaty. Ze względu na szczególny wpływ tego pierwiastka na proces wytwarzania męskich komórek płciowych ? plemników, może być pożyteczny w terapii bezpłodności. Przyspiesza gojenie się ran, reguluje zdolność skurczu mięśni. Obniża poziom cholesterolu w organizmie, wspomaga powstawanie insuliny (hormonu trzustki, potrzebnego do regulacji przemiany cukrów).
Niedobór cynku jest szczególnie niebezpieczny u kobiet ciężarnych. Może być przyczyną samoistnych poronień, ale to również zwiększone ryzyko urodzenia dziecka o niskiej masie ciała, bardziej narażonego na komplikacje w czasie porodu. U noworodków zaopatrzenie w cynk zależy od prawidłowego stanu odżywienia kobiet w ciąży i karmiących. Niedobór tego składnika w wieku dziecięcym może spowodować opóźnienie wzrostu oraz zaburzenia funkcji narządów płciowych. Odpowiednia ilość cynku potrzebna jest do prawidłowego rozwoju psychicznego - dzieci pozbawione cynku w diecie mogą mieć chwiejny nastrój, zaburzoną percepcję wzrokową i zaburzenia pamięci.
Cynk chroni organizm przed szkodliwym działaniem zanieczyszczonego środowiska. Głównym zagrożeniem ludzi mieszkających w dużych miastach jest ołów i kadm, które dostają się do powietrza z rur wydechowych samochodów oraz z dymu papierosowego. Przy zmniejszonej ilości cynku, organizm pobiera więcej metali ciężkich i odwrotnie: zażywając cynk można zmniejszyć wchłanianie toksycznych substancji.
Sportowcy potrzebują więcej cynku niż wynosi przeciętne zapotrzebowanie, ponieważ tracą dużo tego pierwiastka podczas treningów i zawodów.
Dzienna dawka cynku dla dorosłych mężczyzn zalecana przez Urząd ds. Żywności i Leków w Stanach Zjednoczonych (FDA) wynosi 15 mg. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że przeciętna amerykańska dieta dostarcza tylko około połowę tej ilości. W Polsce sytuacja przedstawia się podobnie.
Cynk jest magazynowany w organizmie w niewielkich ilościach, dlatego należy regularnie uzupełniać jego zapasy.
Niedobór cynku powoduje:
niedokrwistość,
niskie stężenie testosteronu,
spowolnienie tempa wzrostu,
wady wrodzone,
złe gojenie się ran,
łuszczycopodobne zmiany skórne,
zapalenia skóry i utratę owłosienia,
złą tolerancję glukozy, biegunki,
utratę apetytu,
kurzą ślepotę,
zmniejszenie odporności,
zaburzenia w grasicy i węzłach chłonnych.
U dzieci niedobór cynku sprawia, że są niższe niż rówieśnicy i gorzej się rozwijają umysłowo.
UWAGA!
• Wapń oraz wyższe dawki błonnika mogą zmniejszyć absorpcję cynku.
• Zapotrzebowanie na wyższe dawki cynku występuje w przypadku zwiększonej aktywności fizycznej, ciężkiej pracy fizycznej, u kobiet w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.