Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Cajun - przepisy kuchni kahuńskiej BCM

24-01-2012, 7:24
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 3 zł     
Użytkownik andyzook
numer aukcji: 2047697468
Miejscowość ŁÓDŹ
Wyświetleń: 10   
Koniec: 19-01-2012 22:49:30

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 1998
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Przedmiotem aukcji jest bogato ilustrowana książka z przepisami

kuchni kahuńskiej

Kuchnia ludności Cajun zamieszkujących niedostępne i bagniste, obszary centralnej Luizjany w USA (tzw. bayou).

Kuchnia opiera się na ryżu z warzywami i dodatkami mięsnymi, głównie wieprzowymi lub skorupiakami, licznie występującymi w okolicznych bagnach. Kraby, raki, znane jako cawfish, crayfish lub mudbugs oraz krewetki, są częstym elementem wielu potraw.

Jako kuchnia "chłopska" jest prostsza i bardziej wyrazista (czytaj ostrzejsza) od wyrafinowanej kuchni kreolskiej z Nowego Orleanu.

Wiele potraw jest jednogarnkowych, zawierających lub serwowanych z ryżem i przygotowywanie ich zwykle zaczyna się od podsmażenia tzw. Świętej Trójcy (pokrojonych w kostkę: cebuli, słodkiej papryki i selera naciowego) lub przygotowania zasmażki tzw. Roux (widoczny wpływ kuchni francuskiej).

Tradycyjne potrawy to m.in.

Stan książki idealny, jedynie na ostatniej stronie - podpis właściciela


Zapraszam na pozostałe moje aukcje z książkami. Zakupy z różnych aukcji wysyłam jedną przesyłką!