![kakao plein arome](http://files.patiserka.pl/allegro/PRODUKTY/par1.jpg)
|
Kakao w proszku, ciemnobrązowe (100% cocoa) Cacao Barry 1kg torebka
Kakao w proszku to „sucha” część ziaren kakaowca, z której masło kakaowe zostało całkowicie usunięte. Desery zawierające kakao nie powinny być nazywane deserami czekoladowymi (w prawdziwej czekoladzie zawsze jest masło kakaowe), ale mogą być nazywane deserami o smaku kakaowym. Jeśli konsystencja biszkoptu lub ciasta ma być lekka i puszysta w składzie znajdzie się kakao, a nie czekolada. Proszek kakaowy może się różnić kolorami w zależności od sposobu pozyskiwania. Proszek z „holenderskiego” procesu ma ciemnobrązowy kolor z delikatnymi czerwonymi refleksami. Pionierami w tej metodzie pozyskiwania kakao byli Holendrzy, dlatego produkty poddane temu procesowi noszą nazwę „dutched cocoa”. Cacao Barry oferuje kakao „Plein Arome” – ciemny brązowy puder idealny do pieczenia oraz kakao „Extra Brute” w intensywnym miedziano-brązowym kolorze, idealne do obtaczania trufli i jako dekoracja. Obydwa produkty mogą być używane do nadawania smaku oraz koloru kremom, musom, lodom oraz napojom.
|