Opakowanie: 100 tabletek
Skład aktywny: Witamina C 1000mg (kwas l-askorbinowy) pozyskiwana z cytrusów, organiczna sproszkowana dzika róża 100mgDawkowanie: profilaktycznie 1 tabletka dziennie, dawka dzienna w przypadku poważniejszych schorzeń może sięgać nawet 1-2 gram na dobę
Preparat o przedłużonym działaniu (Delayed Release Tablet Technology), co oznacza, że aktywne składniki produktu są uwalniane stopniowo z tabletki, zapewniając przez dłuższy okres czasu ich stały poziom w organizmie. C 1000 Plus uzupełnia codzienną dietę w naturalny antyoksydant: witaminę C. Technologia przedłużonego działania zapewnia długotrwały i stały poziom aktywnych składników w organizmie.
Zastosowanie:
doskonale wzmacnia system odpornościowy.
wykazuje działanie bakteriobójcze (angina, zakażenie pęcherza, nerek)
chroni przed zmęczeniem i wyczerpaniem,
niezwykle ważna w przypadku chorób nowotworowych, podczas dużego stresu, wysiłku fizycznego, stosowania pigułek antykoncepcyjnych i sterydów,
Jest silny antyoksydantem chroniącym organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników powodujących starzenie i choroby,
Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitroamin
Bierze udział w tworzeniu kolagenu, chrząstek i kości,
Pomaga przy wchłanianiu żelaza (ważna przy anemii),
Wraz z kwasem foliowym i wit. B12 pobudza dojrzewania czerwonych krwinek,
Przyspiesza gojenie ran
- Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje:
- przy obniżonej odporności
- u palaczy
- u mieszkańców dużych aglomeracji miejskich,
- podczas stosowania środków antykoncepcyjnych, sterydów, leków
- osób narażonych na duży stres,
- w okresie intensywnego wzrostu,
- podczas chorób bakteryjnych, wirusowych (gorączka)
- podczas dializ
- ubytki witaminy C można zaobserwować u osób na dietach np. odchudzających
W odróżnieniu od większości zwierząt, człowiek nie potrafi samodzielnie wytwarzać witaminy C. Należy więc regularnie ją dostarczać z pożywieniem lub w postaci suplementów.
Jest niezwykle wrażliwa na działanie światła, wysokiej temperatury i wilgoci - przeciętne straty witaminy C spowodowane obróbką termiczną mogą sięgać od 40 do 70%. Przetrzymywanie już ugotowanych potraw w podwyższonej temperaturze lub ich przechowywanie w lodówce do następnego dnia może jeszcze obniżyć jej zawartość o 60-80%.
Jak każda witamina rozpuszczalna w wodzie, nie jest magazynowana w organizmie, dlatego jej nadmiar w ciągu kilku godzin – a przy obciążeniu fizycznym jeszcze szybciej – zostaje wydalony z organizmu. Witamina C 500 CaliVity dzięki nowoczesnym metodom produkcji zapewnia stopniowe wchłanianie do krwi i stały poziom witaminy C w organizmie.
W niektórych sytuacjach życiowych wskazana jest zwiększona suplementacja witaminą C. Podwyższona temperatura ciała, niektóre lekarstwa – np. doustne środki antykoncepcyjne, stres, niewłaściwa dieta mogą zwiększyć zapotrzebowanie na tę witaminę.
Walka przeciw nowotworom
W 1990 roku Amerykański Instytut Onkologiczny wydał oświadczenie, iż „witamina C wykazuje szeroki wpływ na różnorodne funkcje biologiczne. Jest chyba najaktywniejszym związkiem wśród składników żywnościowych”. W 1991 roku placówka ciesząca się renomą w świecie nauk medycznych, Narodowy Instytut Onkologiczny, zorganizował przełomowe sympozjum poświęcone udziałowi witamin C w leczeniu chorób nowotworowych.
Według słów doktor Gladys Block, specjalisty epidemiologa z Wydziału Zapobiegania Rakowi tegoż Instytutu, witamina C dowiodła swej wartości jako czynnik zapobiegający rakowi płuc, krtani, jamy ustnej, przełyku, żołądka , okrężnicy, odbytnicy, trzustki, pęcherza moczowego, szyjki macicy, śluzówki macicy, sutka oraz złośliwego guza mózgu u dzieci.
Z ogólnej liczby 47 badań przeprowadzonych nad leczniczym oddziaływaniem witaminy C 34 potwierdziły jej skuteczność. Naukowcy stwierdzili: „Gdybyśmy mieli do czynienia z działaniem przypadku, tylko w jednym lub dwóch z czterdziestu siedmiu podjętych eksperymentów uzyskano by statystycznie znamienne wyniki”. Rezultaty były zaś nawet jeszcze bardziej zaskakujące: ludzie , którzy należą do grupy górnych dwudziestu pięciu procent pod względem ilości zażywanej witaminy C, narażeni są na dwukrotnie mniejsze ryzyko zachorowań na raka niż ludzie należący do grupy dolnych dwudziestu pięciu procent – spożywających najmniejsze jej ilości.
Witamina C stosowana w dużych dawkach, uniemożliwia przekształcenie się w nitrozoaminy azotynów i azotanów znajdujących się w pożywieniu (dodatki spotykane najczęściej w wędlinach). Większość nitrozoaminy ma działanie rakotwórcze i może powodować raka żołądka lub nowotworu złośliwego jelit. Specjalista od oczyszczania organizmu G.P.Małachow, zaleca na 1 gram spożywanego białka zwierzęcego, zastosować 1 gram witaminy C w celach przeciwdziałania gniciu białka w jelicie.
Badania Amerykańskiego Narodowego Instytutu Onkologicznego wykazały, że dzienna dawka 5 gram witaminy C zwiększa produkcję limfocytów w organizmie, a dawka w granicach 10 g jest jeszcze skuteczniejsza. Witamina C wykazuje zbawienny wpływ na naszych małych sojuszników – limfocyty T.
W odniesieniu do układu immunologicznego witamina C wspiera funkcjonowanie gruczołów nadnerczy w okresach natężonego wysiłku, stymuluje produkcję interferonu niezwykle pomocnego podczas leczenia w chorobach nowotworowych, wzmacnia działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne białych krwinek.
Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera się działanie układu immunologicznego.
Dr Ewan Cameron, specjalista od nowotworów, w latach 60-tych podawał pacjentom w końcowej fazie choroby nowotworowej 10g witaminy C dziennie i zaobserwował, że żyli oni cztery razy dłużej niż chorzy nie stosujący witaminy C. Od tamtej pory przeprowadzono wiele prób, które doprowadziły do wniosku, że “istnieją bardzo istotne dowody ochronnego działania witaminy C w nowotworach hormononiezależnych“.
Witamina C a choroby zakaźne
Brak witaminy C prowadzi do zaburzeń odporności organizmu na zakażenia i oddziaływanie niektórych toksyn. Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu maksymalnych zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej czynności odtruwających. Ma to wielkie znaczenie we wszelkich infekcjach pasożytniczych (grzyby, bakterie, robaczyce), w zatruciach organizmu toksynami chemicznymi bądź w przypadku wszystkich rodzajów wirusowego zapalenia wątroby.
Witamina C posiada właściwości obronne w stosunku do wielu substancji toksycznych: ołowiu, dwusiarczku węgla, aniliny i innych.
Naturalna witamina C jest silnym w działaniu przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie, co powoduje jej łatwe przenikanie do tych tkanek, które są bogate w wodę. Przenika ona do każdej komórki i hamuje rozwój grzybów, bakterii czy wirusów, które mogły ją opanować i rozpocząć akcję zmiany kodów genetycznych. Komórka pęka i obumiera, nie pozostawiając aktywnych wirusów, które mogłyby kontynuować niszczycielską działalność.
Po przeprowadzeniu w latach trzydziestych swoich badań nad działaniem tej witaminy dr med. Frederik Klenner sformułował następujące wnioski: „Stopień neutralizacji infekcji wirusowej jest proporcjonalny do stężenia witaminy C w organizmie i okresu jej działania”.
Witamina C łączy się z wirusem, bakterią lub substancją chemiczną, tworząc nowy związek, który musi zostać utleniony przez dalsze ilości witaminy C. Dlatego leczenie witaminą C należy kontynuować przez dłuższy czas nawet po wystąpieniu pierwszych oznak polepszenia. W odniesieniu do układu immunologicznego witamina C wspiera funkcjonowanie gruczołów nadnerczy natężonego wysiłku, stymuluje produkcję interferonu, tym samym wzmacnia działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne białych krwinek.
Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera się działanie układu immunologicznego. A przecież tworzą one pierwszą linię obrony w walce z wirusami i bakteriami atakującymi nasz organizm.
Doktor Cheraskin porównuje działanie witaminy C na wirusy do działania antybiotyków, które nie mają tu pola do popisu. Witamina C działa stymulujące na układ odpornościowy, powodując wzrost poziomu silnego antyoksydantu glutationu, niezbędnego dla prawidłowego działania obronności organizmu. Nawet nieznaczny niedobór witaminy C może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz jego podatność na wszelkie infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowa.
Brak witaminy C zwiększa ryzyko choroby wieńcowej poprzez odkładanie złogów na ścianach tętnic. Zwiększone spożycie witaminy C podwyższa poziom “dobrego” cholesterolu HDL, który usuwa nadmiar “złego” cholesterolu LDL, zmniejsza jego nadmierną produkcję i pomaga w emulgowaniu go przez żółć. Dzięki temu zmniejsza się ilość niepotrzebnych złogów miażdżycowych. Dowiedziono, że dzienna dawka 500mg witaminy C może doprowadzić do zredukowania blaszek miażdżycowych w ciągu 2-6 miesięcy.
Dr Rath udowodnił, że skoro niedobór witaminy C jest powszechną przyczyną chorób krążenia u ludzi, to uzupełnianie tej witaminy, jest uniwersalnym lekarstwem na powyższe choroby.
Dr M. Ratha zalecał dawkę od 3 do 10 gram na dobę, dzięki czemu uzyskiwał odwrócenie procesów miażdżycy.