Tytuł |
Bydło mięsne |
Wydawca |
Top Agrar |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
98
|
Wymiary |
210 x 295 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83078-20-3 |
Poradnik eksperta „Bydło mięsne" stanowi zbiór cennych i wartościowych oraz
praktycznych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy
przygotowania pastwisk. Na łamach tego wydania profesjonaliści szczegółowo
omawiają aspekty związane ze zdrowotnością zwierząt, rozrodem, jak i zabiegami
pielęgnacyjnymi. Kolejną ważną zaletą poradnika „Bydło mięsne" są przedstawione
tam przykłady pomieszczeń dla bydła mięsnego i wyposażenia obór wraz z opisem
ich funkcji oraz przydatności z punktu widzenia praktyki, wykorzystywane przez
hodowców.
Produkcja żywca wołowego oparta na chowie odsadków w stadach krów ras mięsnych,
czy opasie buhajów do wagi ciężkiej, powinna zagwarantować opłacalność tego
kierunku produkcji i wysoką jakość wołowiny, co umożliwi konkurowanie na rynku
krajowym i zagranicznym. Jak tego dokonać, podpowiadamy w poradniku eksperta
„Bydło mięsne". Warto przeczytać.
W
magazynie:
Rynek
6
Polska wołowina trafia na eksport
10
Zdobyć rynek
Rasy
12
Rasy: zdolność adaptacyjna i smak mięsa
15
Aberdeen Angus czarny i czerwony
16
Belgijska biało-błękitna
16
Blonde d'Aquitaine
17
Charolaise
18
Hereford
18
Highland
19
Limousine
19
Marchigiana
20
Piemontese
21
Salers
21
Simental mięsny
Organizacja produkcji
22
Mieszańce mięsne: więcej zalet w opasie
28
Poprawić jakość żywca
32
Właściwy odchów to zdrowe jałówki
36
Dobry start to dorodne odsadki
40
Budynki dla bydła: otwarte czy zamknięte?
Obory
45
Przestronna obora z wysokim stołem
47
Obora z ażurową podłogą
50
Mamki tylko w oborze
52 W
oborze cały rok
54 Z
wygrodzeniami bezpieczniej
57
Funkcjonalne drabiny paszowe
58 Ze
starej na nową
Żywienie
60
Krowy w kondycji rozpłodowej
64
Opasy: podstawą pasze objętościowe
Pastwiska
70
Mieszanki na trwałe użytki zielone 74 Elektryzator: serce ogrodzenia
Rozród
76
Poród bez komplikacji
79
Sezonowość rozrodu bydła mięsnego
80
Wywoływanie i synchronizacja rui
82
Ciąża, poród i komplikacje okołoporodowe
84
Schorzenia okresu poporodowego u krów
Pielęgnacja
86 Usuń
rogi
88
Skoryguj racice
Zdrowie
90
Unikaj chorób układu pokarmowego
94
Zwalczaj pasożyty skóry