Balony szklanewąskootworowy przeznaczone do fermentacji win, piw, miodówpitnych i do nalewek. Balon znajduje się w koszu wiklinowy dziękiczemu wygląd jego jest bardzo efektowny. Polecane szczególnie osobąceniącym to, co naturalne i klasyczne
Korki dopasowane dobalonu o pojemności 10L
-korek gumowy o średnicy 43 mm, zotworem na rurkę fermentacyjną ( szklaną lub plastikową).
-korekz korka o średnicy 45 mm, bez otworu do zamknięciabalonu -
kaptur/korek gumowy
Charakterystyka
Szkło,z którego wykonane są balony jest szkłem sodowym posiadającymwszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułamispożywczymi.
Użytkowanie
Balonów nie wolno myćw gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym(przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia),zbyt wysokatemperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jestmycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środkówdezynfekcyjnych np.pirosiarczyn potasu
Zaletąszklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość„podpatrywania” procesu fermentacji. Z praktycznego punktuwidzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze wpojemniku fermentacyjnym, następnie po pierwszym zlaniu iodciśnięciu owoców, prowadzenie dalszej fermentacji w szklanymbalonie.
UWAGA
Ze względu na powstające wtrakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tymokresie zamknięcie balonu, mniej szczelnym, czopem z waty, cozapobiega jego ewentualnemu pęknięciu.
Szerokość produktu: 34cm
Głębokośćproduktu: 34cm
Wysokość produktu: 38cm