Opis produktu:
Butelki oliwkowe, pakowane w zgrzewkach po 8 szt. Charakteryzują się znaczną wklęsłością dna butelki, co ma zastosowanie przy dekantacji (zlewaniu z nad osadu). Osad w wyniku zawirowań wina w butelce pozostaje przy dnie.
Korki dopasowane do butelek:
-korek stożkowy z korka
-korki walcowe np: F18609, które wymagają użycia korkownicy.
Charakterystyka produktu :
Szkło, których wykonane są butelki posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol.
Użytkowanie: :
Wyjaśnienie kilku szczegółów procesu butelkowania, pozwoli nam uniknąć niepotrzebnych błędów, stąd warto pamiętać, że:
- wino gotowe do butelkowania powinno być klarowne (przezroczyste);
- nie zaleca się nalewania wina do butelek z białego szkła, gdyż istnieje możliwość, że światło spowoduje zbrązowienie ich zawartości;
- butelki, w które zamierzamy zlać wino, powinny być wydezynfekowane (najlepiej użyć w tym celu 70% spirytusu lub 2-3% roztworu pirosiarczynu potasu- 20-30 g pirosiarczanu na 1l wody);
- przed zakorkowaniem butelek korki należy wrzucić na minutę do wrzącej wody - to spowoduje, że staną się one bardziej plastyczne;
- napełnianie butelek prowadzimy, ściągając wino z baniaka przy użyciu wężyka, przepłukanego wcześniej środkiem dezynfekującym. Należy zminimalizować czas, w którym wino będzie stykać się z powietrzem;
Butelki przeznaczone do dłuższego przechowywania napełniamy niemal do pełna, zostawiając przestrzeń zaledwie 1-2 cm. W przypadku wina, które ma być spasteryzowane przestrzeń ta powinna być większa ok. 4cm.
bButelki zakorkowane należy trzymać w pozycji leżącej, tak by wino ciągle zwilżało korek, przez co będzie zachowana prawidłowa wymiana gazowa i zostanie zapewniona odpowiednia szczelność.