Odbiór osobisty w sklepie przy ulicy Wodnej 2 (na przeciwko nr 17) w Krakowie (godz. 8:00-18:00)!
Przed przyjazdem sprawdź dokładnie mapkę dojazdu znajdującą się po lewej stronie!
Opis produktu:
Butelki oliwkowe charakteryzują się znaczną wklęsłością dna butelki, co ma zastosowanie przy dekantacji (zlewaniu z nad osadu). Osad w wyniku zawirowań wina w butelce pozostaje przy dnie.
Butelki idealnie sprawdzają się do butelkowania wina.
Charakterystyka produktu :
Szkło, których wykonane są butelki posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol
Dedykowane zamknięcia korkowe:
-Korek "grzybek"
-Korek aglomerowany 38mm
-Korek aglomerowany 44mm
-Korek kolmatowany B
-Korek naturalny
-Korek SP aglomerowany.
Użytkowanie: :
Wyjaśnienie kilku szczegółów procesu butelkowania, pozwoli nam uniknąć niepotrzebnych błędów, stąd warto pamiętać, że:
- wino gotowe do butelkowania powinno być klarowne (przezroczyste);
- nie zaleca się nalewania wina do butelek z białego szkła, gdyż istnieje możliwość, że światło spowoduje zbrązowienie ich zawartości;
- butelki, w które zamierzamy zlać wino, powinny być wydezynfekowane (najlepiej użyć w tym celu 70% spirytusu lub 2-3% roztworu pirosiarczanu sodu- 20-30 g pirosiarczanu na 1l wody);
- przed zakorkowaniem butelek korki należy odkazić roztworem pirosiarczanu sodu;
- napełnianie butelek prowadzimy, ściągając wino z baniaka przy użyciu wężyka, przepłukanego wcześniej środkiem dezynfekującym. Należy zminimalizować czas, w którym wino będzie stykać się z powietrzem;
Butelki przeznaczone do dłuższego przechowywania napełniamy niemal do pełna, zostawiając przestrzeń zaledwie 1-2 cm. W przypadku wina, które ma być spasteryzowane przestrzeń ta powinna być większa ok. 4cm.
Butelki zakorkowane należy trzymać w pozycji leżącej, tak by wino ciągle zwilżało korek (oddychało), przez co będzie zachowana prawidłowa wymiana gazowa i zostanie zapewniona odpowiednia szczelność.