Butelki zielone, pakowane w zgrzewkachpo 8 szt. Charakteryzują się znaczną wklęsłością dna butelki,co ma zastosowanie przy dekantacji (zlewaniu z nad osadu). Osad wwyniku zawirowań wina w butelce pozostaje przy dnie.
Korkidopasowane do butelek:
-korek stożkowy z korka
-korkiwalcowe np: F18609, które wymagają użyciakorkownicy.
Charakterystyka produktu :
Szkło,których wykonane są butelki posiada wszelkie atesty zezwalające nakontakt z produktami spożywczymi zawierającymialkohol.
Użytkowanie: :
Wyjaśnienie kilkuszczegółów procesu butelkowania, pozwoli nam uniknąćniepotrzebnych błędów, stąd warto pamiętać, że:
-wino gotowe do butelkowania powinno być klarowne (przezroczyste);
-nie zaleca się nalewania wina do butelek z białego szkła, gdyżistnieje możliwość, że światło spowoduje zbrązowienie ichzawartości;
- butelki, w które zamierzamy zlać wino,powinny być wydezynfekowane (najlepiej użyć w tym celu 70%spirytusu lub 2-3% roztworupirosiarczynu potasu- 20-30 gpirosiarczanu na 1l wody);
- przed zakorkowaniem butelekkorki należy wrzucić na minutę do wrzącej wody - to spowoduje, żestaną się one bardziej plastyczne;
- napełnianie butelekprowadzimy, ściągając wino z baniaka przy użyciu wężyka,przepłukanego wcześniej środkiem dezynfekującym. Należyzminimalizować czas, w którym wino będzie stykać się zpowietrzem;
Butelki przeznaczone do dłuższegoprzechowywania napełniamy niemal do pełna, zostawiając przestrzeńzaledwie 1-2 cm. W przypadku wina, które ma być spasteryzowaneprzestrzeń ta powinna być większa ok. 4cm.
Butelkizakorkowane należy trzymać w pozycji leżącej, tak by wino ciąglezwilżało korek, przez co będzie zachowana prawidłowa wymianagazowa i zostanie zapewniona odpowiednia szczelność.
SPRZEDAJEMY TYLKO W PEŁNYCH ZGRZEWKACH - 3 KOLORY DO WYBORU - ZIELONY,OLIWKOWY,BIAŁY