BUTELKA 1 SZTUKA ZIELONA LUB OLIWKOWA.
PO ZAKUPIE PROSZĘ O WSKAZANIE JAKIE ZAPAKOWAĆ. W PRZYPADKU BRAKU DECYZJI PAKUJEMY LOSOWO - W JEDNYM KOLORZE.
Charakteryzują się znaczną wklęsłością dna butelki, co ma zastosowanie przy dekantacji (zlewaniu z nad osadu). Osad w wyniku zawirowań wina w butelce pozostaje przy dnie. Charakterystyka produktu :Szkło, których wykonane są butelki posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol. Użytkowanie: :Wyjaśnienie kilku szczegółów procesu butelkowania, pozwoli nam uniknąć niepotrzebnych błędów, stąd warto pamiętać, że:
- wino gotowe do butelkowania powinno być klarowne (przezroczyste); - nie zaleca się nalewania wina do butelek z białego szkła, gdyż istnieje możliwość, że światło spowoduje zbrązowienie ich zawartości; - butelki, w które zamierzamy zlać wino, powinny być wydezynfekowane.- przed zakorkowaniem butelek korki należy wrzucić na minutę do wrzącej wody - to spowoduje, że staną się one bardziej plastyczne; - napełnianie butelek prowadzimy, ściągając wino z baniaka przy użyciu wężyka, przepłukanego wcześniej środkiem dezynfekującym.
Należy zminimalizować czas, w którym wino będzie stykać się z powietrzem;
Butelki przeznaczone do dłuższego przechowywania napełniamy niemal do pełna, zostawiając przestrzeń zaledwie 1-2 cm. W przypadku wina, które ma być spasteryzowane przestrzeń ta powinna być większa ok. 4cm.
Butelki zakorkowane należy trzymać w pozycji leżącej, tak by wino ciągle zwilżało korek, przez co będzie zachowana prawidłowa wymiana gazowa i zostanie zapewniona odpowiednia szczelność.
Posiadają atest PZH.