Burak nasiona na kiełki 20 g PLANTICO
Czas kiełkowania 3-5 dni w temperaturze pokojowej.
Świeże kiełki nasion mają wyjątkowo wysoką wartość odżywczą. W wypuszczonym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy A, C, B1, B6, E, H oraz składniki mineralne i mikroelementy. Są także źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika. Mają wszechstronny wpływ na nasz organizm, np: obniżają poziom cholesterolu we krwi, wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek, wpływają pozytywnie na serce, nerwy skórę, krew i mózg, chronią przed anemią, zapobiegają i leczą przeziębienia, zwiększają odporność, odchudzają i odmładzają. Kiełki możemy spożywać w surówkach, kanapkach, mieszać z twarogami, jajkami, masłem, majonezem. Mogą być dodatkiem do past, zup, sosów, ryżu, ziemniaków, makaronów, farszów. Do ciepłych potraw należy je dodawać pod koniec gotowania.
Kiełki buraka charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Polecane szczególnie do pikantnych potraw z mięsa i ryb.
PRODUKCJA KIEŁKÓW:
Produkcja kiełków jest bardzo prosta do wykonania. Wypłukane nasiona zalać w wyparzonym słoiku na kilka godzin letnią przegotowaną wodą. Wodę zlać, nasiona przepłukać, słoik przykryć gazą, obwiązać gumką. Odstawić w ciepłe, nie nasłonecznione miejsce, aby nie były gorzkie. Przepłukiwać wodą co najmniej dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach są gotowe do spożycia.
Inne metody produkcji kiełków: na ligninie (położyć w naczyniu zwilżony kawałek ligniny czy waty i rozsypać na nim nasiona, należy pilnować by nie przeschły); na gazie (do naczynia nalewamy przegotowaną letnią wodę, nakrywamy gazą i mocujemy tak, aby środek gazy lekko dotykał wody, na obwodzie wysypujemy nasiona, nie mogą leżeć w wodzie by nie zgniły).
Zalecam używanie kiełkownicy BIO-NATURA dostępnej na innych naszych aukcjach.
Zobacz jak używać kiełkownicy: