BURAK LIŚCIOWY
Burak liściowy, boćwina (Beta. vulgaris L. var.cicla L.)
Rodzina:Komosowate-Chenopodiaceae - odmiana buraka zwyczajnego, roślina jednoroczna. Pochodzi z Litwy.
Liście podobne do buraka ćwikłowego czy cukrowego, lecz z widocznymi ogonkami koloru czerwonego, żółtego lub białego. Warzywo o jadalnych liściach wraz z ogonkami.
Liście i ogonki zawierają białko, węglowodany, błonnik, sole mineralne żelaza, wapnia oraz witaminy C,A,B1,B2. Burak liściowy jest zaliczany do warzyw łatwo strawnych i zalecany w żywieniu dzieci.Liście lub ogonki liściowe spożywane są w sałatkach, gotowane np. w barszczu.
Wymagania: burak liściowy jest wrażliwy na przymrozki. Jest rośliną niewymagającą w stosunku do stanowiska, należy unikać uprawy w monokulturze. Buraki liściowe można uprawiać z rozsady lub z siewu wprost do gruntu.
Liście bardzo duże, pokarbowane, żółtozielone. Ogonki liściowe zielonkawobiałe, grube. Nerwy liściowe płaskie, szerokie,jasne.Częścią jadalną są duże, mięsiste liście przyrządzane jak szpinak oraz soczyste ogonki liściowe. Najsmaczniejsze są młode liście zawierajace dużo lekkostrawnego białka, żelaza, wapnia oraz witamin.
Liczba nasion: 70-130szt. w gramie
Norma wysiewu: 15-20 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada IV
Rozstawa: 30-40 cm
Wegetacja: 53-70 dni
Termin zbioru: V-X
Gramatura: 5 g