Normal 0 21
Przedmiotem aukcji jest zestaw 50 nasion buraka Chioggia
Ten wspaniały i niespotykany burak należy do włoskiej tradycji kulinarnej. Znany i wykorzystywany w kuchni weneckiej od XVI wieku. Ceniony za swoją słodycz i niezwykły wygląd. Owoce są kuliste z występującymi przemiennie białymi i czerwonymi pierścieniami. Burak ten najchętniej jest wykorzystywany w restauracjach do sporządzania sałatek z fetą i orzechami.
Okres wegetacji 55 dni.
Pieczone buraki i Feta podane na zielonej kołderce
- 3 młode buraki Chioggia - 1/2 opakowania sera Feta - kilka liści zielonej sałaty - garść liści rukoli - 1/3 szklanki orzechów włoskich - oliwa z oliwek - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka musztardy Dijon - pół łyżeczki soku z cytryny 1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Buraczki porządnie wyszorować, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać łyżką oliwy, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny. Wyjąć, wystudzić. 2. Zielone liście umyć, wysuszyć, porwać na kawałki, przełożyć do miski. 3. Orzechy króciutko uprażyć na suchej patelni. Rozdrobnić Fetę. 4. Wymieszać 4 łyżki oliwy, mód, musztardę i sok z cytryny. 5. Buraki pokroić w plasterki i położyć je na sałatach. Posypać pokruszonym serem, uprażonymi orzechami i polać sosem. Zaprosić gości i wspólnie delektować się wspaniałym smakiem i widokiem sałatki z niespotykanego buraka. Podawać z grzankami czosnkowymi.
Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami. Masz pytania związane z uprawą - pytaj, chętnie odpowiem.
Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę.
|