Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Burak CHIOGGIA włoska tradycja i smak

29-05-2012, 3:52
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.49 zł     
Użytkownik frezja36
numer aukcji: 2347849149
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 4   
Koniec: 19-05-2012 22:46:22
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Normal 0 21

Przedmiotem aukcji jest zestaw 50 nasion buraka Chioggia

Ten wspaniały i niespotykany burak należy do włoskiej tradycji kulinarnej. Znany i wykorzystywany w kuchni weneckiej od XVI wieku. Ceniony za swoją słodycz i niezwykły wygląd. Owoce są kuliste z występującymi przemiennie białymi i czerwonymi pierścieniami. Burak ten najchętniej jest wykorzystywany w restauracjach do sporządzania sałatek z fetą i orzechami.

Okres wegetacji 55 dni.

Pieczone buraki i Feta podane na zielonej kołderce

- 3 młode buraki Chioggia
- 1/2 opakowania sera Feta
- kilka liści zielonej sałaty
- garść liści rukoli
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- pół łyżeczki soku z cytryny

1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Buraczki porządnie wyszorować, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać łyżką oliwy, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny. Wyjąć, wystudzić.
2. Zielone liście umyć, wysuszyć, porwać na kawałki, przełożyć do miski.
3. Orzechy króciutko uprażyć na suchej patelni. Rozdrobnić Fetę.
4. Wymieszać 4 łyżki oliwy, mód, musztardę i sok z cytryny.
5. Buraki pokroić w plasterki i położyć je na sałatach. Posypać pokruszonym serem, uprażonymi orzechami i polać sosem.
Zaprosić gości i wspólnie delektować się wspaniałym smakiem i widokiem sałatki z niespotykanego buraka.
Podawać z grzankami czosnkowymi.

Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami.
Masz pytania związane z uprawą - pytaj, chętnie odpowiem.


Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę.