SPIS TREŚCI
Wykaz ważniejszych skrótów, symboli i oznaczeń ....................... '
Ważniejsze indeksy .................................................... °
Wstęp ................................................................. 9
1. Wprowadzenie ......................................................... H
1.1. Biogaz - 100 lat w służbie ludzkości ..........................-... H
1.2. Świat dobrobytu - świat ubóstwa, gospodarność czy marnotrawstwo ................................................... ^4
1.3. Oceany, jeziora czy fermy hodowlane - źródłem biogazu .........« ^b
2. Charakterystyka biomasy .............................................. *-°
2.1. Pochodzenie biomasy ............................................. *°
2.2. Oznaczenia flzyczno-chemiczne charakteryzujące biomasę .......... 1°
3. Charakterystyka procesów w komorach fermentacyjnych ................ 20
3.1. Podstawy teoretyczne ............................................ ^0
3.1.1. Zasady analizy systemowej ................................... ^
3.1.2. Kinetyka wzrostu mikroorganizmów i rozkładu substratu ...... 21
3.1.3. Modele matematyczne kinetyki procesów biochemicznych....... 24
3.1.4. Rodzaje modeli technologicznych.............................. 24
3.2. Procesy beztlenowego rozkładu substancji organicznych........... 31
3.2.1. Przemiany beztlenowe substancji organicznych ................ 31
3.2.2. Bakterie ..................................................... 35
3.3. Fermentacja metanowa ............................................ 36
3.3.1. Chemizm fermentacji metanowej ............................... 37
3.3.2. Przebieg fermentacji metanowej............................... 44
3.3.3. Kinetyka fermentacji metanowej niższych kwasów organicznych. 45
4. Bakterie metanogenne fermentacji metanowej ........................... 49
4.1. Taksonomia bakterii metanogennych .............................. 49
4.1.1. Systematyka bakterii metanogennych do roku 1979 ........... 49
4.1.2. Systematyka bakterii metanogennych od roku 1979 ........... 49
4.1.3. Propozycja systematyki bakterii metanogennych od roku 1985 .. 49
4.2. Opis bakterii metanogennych ..................................... 52
4.3. Budowa komórek bakterii metanogennych ......................... 65
4.3.1. Budowa ścian komórkowych .................................. 65
4.3.2. Błona cytoplazmatyczna ...................................... 67
4.3.3. Lipidy ....................................................... 67
4.3.4. Septum...................................................... 68
4.3.5. Kwasy nukleinowe - nukleotydy .............................. 68
4.3.6. Aminokwasy ................................................. 68
4.3.7. Nukleoid, plazmid............................................ 69
4.4. Metabolizm bakterii metanogennych ............................... 70
4.4.1. Synteza metabolitów pośrednich służących do utworzenia składników komórki ......................................... 70
4.4.2. Mechanizmy i koenzymy swoiste w procesie wytwarzania
metanu ...................................................... 72
4.4.3. Przenośniki związków jednowęglowych (C\) .................. 77
4.4.4. Przenośniki protonów i elektronów ........................... 81
4.4.5. Hydrogenaza - de hydro gen az a ............................... 83
•%.,'j. Energia aktywacji .............................................. 85
4.6. Czynniki hamujące przemiany i substancje toksyczne............ 87
4.6.1. Czynniki hamujące przemiany ................................ 87
4.6.2. Substancje szkodliwe ........................................ 87
4.7. Sód, potas, magnez, selen, wolfram - rola w metabolizmie ........ 87
4.8. Symbioza - synergizm bakterii metanogennych ................... 88
4.9. Warunki hodowli bakterii metanogennych ......................... 90
4.10. Przesłanki do technicznej fermentacji metanowej ................- 91
5. Technologia fermentacji metanowej .................................... 92
5.1. Zależność między temperaturą, czasem fermentacji, a ilością wytwarzanego gazu ............................................. 93
5.2. Stopień rozkładu substancji organicznych - funkcją czasu
i temperatury fermentacji ....................................... 96
5.3. Wpływ stężenia substancji organicznych na efektywność
fermentacji metanowej ........................................... 98
5.4. Ilość i skład gazu .....'.......................................... 101
5.5. Dozowanie biomasy .............................................. 104
5.6. Wpływ mieszania biomasy ........................................ 105
5.7. Potencjał oksydacyjno-redukcyjny ............................... 106
5.8. Odczyn, wapnowanie ............................................ 107
5.9. Zapotrzebowanie na azot, fosfor i potas ......................... 109
5.10. Wpływ innych substancji na procesy fermentacji metanowej ...... 110
5.10.1. Czynniki przyspieszające proces fermentacji ................ 110
5.10.2. Czynniki toksyczne ......................................• • HO
5.11. Wpływ fermentacji metanowej na organizmy patogenne i helminty . 115
5.12. Przykłady fermentacji biomasy .................................. 115
5.13. Zasady obliczania objętości komór fermentacyjnych .............. 119
5.13.1. Komory do fermentacji metanowej osadów ściekowych........ 119
5.13.2. Komory do fermentacji odchodów zwierząt hodowlanych oraz innych rodzajów biomasy................................... 122
Piśmiennictwo ........................................................... 124
Załącznik ............................................................... 153
Fotografie.............................................................. I"
WIELKOŚĆ 24x17CM,MIĘKKA OKŁADKA,LICZY 154 STRONY+25 FOTOGRAFII.
STAN :OKŁADKA BDB-,ŚRODEK BDB.
KOSZT WYSYŁKI WYNOSI 10 ZŁ - PŁATNE PRZELEWEM / KOSZT ZRYCZAŁTOWANY NA TERENIE POLSKI,BEZ WZGLĘDU NA WAGĘ,ROZMIAR I ILOŚĆ KSIĄŻEK - PRZESYŁKA POLECONA EKONOMICZNA + KOPERTA BĄBELKOWA.W PRZYPADKU PRZESYŁKI POLECONEJ PRIORYTETOWEJ PROSZĘ O DOPŁATĘ W WYSOKOŚCI 3ZŁ.KOSZT PRZESYŁKI ZAGRANICZNEJ ZGODNY Z CENNIKIEM POCZTY POLSKIEJ / .
WYDAWNICTWO PWN WARSZAWA 1989,NAKŁAD 850 EGZ.
INFORMACJE DOTYCZĄCE REALIZACJI AUKCJI,NR KONTA BANKOWEGO ITP.ZNAJDUJĄ SIĘ NA STRONIE "O MNIE" ORAZ DOŁĄCZONE SĄ DO POWIADOMIENIA O WYGRANIU AUKCJI.
PRZED ZŁOŻENIEM OFERTY KUPNA PROSZĘ ZAPOZNAĆ SIĘ Z WARUNKAMI SPRZEDAŻY PRZEDSTAWIONYMI NA STRONIE "O MNIE"
NIE ODWOŁUJĘ OFERT KUPNA!!!
ZOBACZ INNE MOJE AUKCJE
ZOBACZ STRONĘ O MNIE