BUNC/ BUNDZ ZIMOWY
500 gram
Bundz to rodzaj sera twarogowego wyprodukowanego w sezonie (kwiecień/maj - październik) z mleka owczego, przyrządzonego w wyjątkowo oryginalny sposób. W smaku łagodny, delikatny, wyraźnie słodki. Podczas dojrzewania lekko kwaśnieje i w serze pojawiają się dziurki. Nie zawiera konserwantów.
Produkcja bundzu polega na kilkuminutowym podgrzewaniu masy serowej w 700 st. oraz całodobowemu odcedzaniu z serwatki. Następnie produkt ulega stopniowemu dojrzewaniu przez ok. 2 tygodnie. Wyśmienity smak ser nabiera dopiero po kilkunastu dniach.
Bundz można kroić i spożywać jak tradycyjny twaróg z mleka krowiego. Dojrzały bundz, pokrojony w plastry, przyprawiony odrobiną soli, świetnie nadaje się na przekąskę lub do kanapek. przede wszystkim jednak dojrzały bundz przerabiany jest na bryndzę.
Cena za ok 0,5 kg produktu.
* w okresie zimowym bundz wyrabiany jest z mleka krowiego.
SKŁAD:
100% mleko krowie
WAGA:
ok 500 gram
Przed wysyłką nasze sery pakujemy hermetycznie, aby:
- w pełni zabezpieczyć je w czasie dostawy
- aby mogli Państwo dłużej cieszyć się świeżym towarem.
Smak gór w domowym zaciszu...
:::Przepis na Bundz z grilla:::
Składniki (na 4 porcje):
80 dkg bundzu
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka melisy
Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Bundz rozgnieść widelcem. Posiekane zioła, olej (2 łyżki) oraz sól i pieprz dodać do sera - starannie wymieszać. Folię aluminiową podzielić na części, nasmarować olejem, nałożyć farsz i zwinąć w sakiewki. Grillować około 6 minut (pod koniec grillowania sprawdzać czy nic się nie przypala).
Fantastycznie smakuje na grillowanych kromkach chleba.
Ser wytwarzany jest przez naszego bacę Kazka Furczonia, który w 2012 r. został uhonorowany przez Prezydenta RP oraz Ministra Gospodarki tytułem "Farmera Roku".
"Ma Pan prawo do wielkiej satysfakcji. Konkurs, którego został Pan laureatem wyłania najlepszych gospodarzy w naszym kraju (...). Pana gospodarstwo ekologiczne specjalizujące się w hodowli owiec i produkcji tradycyjnych wyrobów z mleka owczego, jest wymownym dowodem na to, że pracowitość, gotowość do modernizacji, umiejętne wykorzystanie atutów oraz przynależność Polski do Unii Europejskiej to czynniki, które znacząco zwiększają efektywność gospodarowania" - napisał w liście gratulacyjnym Prezydent RP Bronisław Komorowski.
Tradycja hodowli owiec w rodzinie Furczoniów sięga XIX wieku. Dziś prowadzi gospodarstwo ekologiczne o pow. 120 ha użytków zielonych. Hodowane przez niego owce górskie (150 matek) wielokrotnie zdobywały pierwsze miejsca i tytuły czempionów na krajowych wystawach zwierząt hodowlanych.
Certyfikaty oraz nagrody Kazka Furczonia:
Zapraszamy do zakupów!
Zespół e-Oscypek