Składniki:
skrobia pszenna*, skrobia kukurydziana*, mielona wanilia Bourbon*(min. 1,5%), ekstrakt waniliowy.
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli KEZ o.p.s. 011043.
Budyń waniliowy Amylon jest doskonałym produktem, który może stanowić samodzielny posiłek jak i być dodatkiem do ciast i deserów.
Dlaczego warto wybrać bezglutenowy budyń waniliowy Amylon?
- Nie zawiera cukru, natomiast w jego skład wchodzi aromatyczna wanilia która nadaje mu niepowtarzalny smak atrakcyjny również dla najmłodszych koneserów zdrowych deserów.
- Jest to naturalny produkt zawierający składniki z ekologicznych upraw.
- Nie zawiera sztucznych barwników ani aromatów, a apetyczną barwę i aromat zawdzięcza ekstraktowi waniliowemu.
- W przeciwieństwie do innych budyniów nie zawiera mąki pszennej, dzięki czemu jest produktem bezglutenowym, a więc zalecanym dla osób z nadwrażliwością na gluten jak i celiakią.
- Budyń Amylon zawiera naturalną wanilię a nie wanilinę która to jest związkiem chemicznym stosowanym w większości produktów waniliowych oznaczanych wówczas jako wanilinowe. Wanilina u osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry, dlatego należy wystrzegać się produktów wanilinowych.
- Z kolei zawarta w Naszym budyniu wanilia bourbon jest bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej, jest wolna od laktozy, nie zawiera cukru i jest oczywiście ekologiczna.
Sposób przygotowania budyniu (na 0,5l mleka): zawartość opakowania rozprowadzić w niepełnej szklance zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony z mlekiem proszek ciągle mieszając do momentu zgęstnienia. Budyń ewentualnie można osłodzić cukrem brzozowym lub stewią.
Nasza propozycja na wykorzystanie budyniu:
Panna Cotta z musem malinowym
Składniki:
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną uprażyć przez kilka minut na suchej, rozgrzanej patelni.
- Zmielić kaszę na konsystencję przypominającą mąkę.
- Do podgrzanego napoju owsiano-waniliowego wsypać zmieloną kaszę, budyń oraz ksylitol i dokładnie wymieszać.
- Gotować tę masę przez ok. 15-20 minut co chwilę mieszając.
- Kiedy masa jest już gęsta zdjąć ją z gazu i przełożyć do miseczek.
- Po ostygnięciu wyłożyć na wierzch mus malinowy.
Smacznego!