Cena rynkowa: 29.90 zł
Kuchnia bułgarska słynie z wyśmienitych sałatek, czorb (czyli zup), gołąbków zawijanych w liście winogron (tzw. sarmi) oraz dżodżenu - odmiany mięty dodawanej do bardzo wielu potraw i używanej do aromatyzowania likierów. To kraj, gdzie nieodzownym elementem każdego posiłku oprócz smacznego menu jest miłe towarzystwo przy stole.Przewodnik kulinarny to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na bułgarskie dania, ale również podróż po konkretnych regionach. W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami.Przewodniki kulinarne. Apetyt rośnie w miarę czytania.Ryż zapiekany z ziemniakami(porcja dla 4 osób)Składniki:12 ziemniaków1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka cząbru2 łyżeczki zielonej pietruszki2 szklanki ryżu1 szklanka mleka1 szklanka rosołu1/2 kostki masła1 szklanka jogurtu1 jajo100 g ostrego seraSposób przyrządzania:Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na połowie masła z cebulą i czosnkiem. Lekko posolić i dusić, aż będą na pół miękkie. Doprawić cząbrem. Na drugiej połowie masła podsmażyć ryż i dusić, podlewając na przemian mlekiem i rosołem. Gdy wchłonie rosół i mleko, układać warstwami z ziemniakami, tak by ziemniaki znalazły się na górze, a ryż na dnie. Jogurt wymieszać z jajem i tartym serem. Zalać masą i zapiekać ok. 25-30 minut w temperaturze 160°C. Posypać zieloną pietruszką.Spis treści:Bułgarskie regiony. . . 5Sofia i okolice, Góry Riła i Pirin, Dolina Róż, Równina Dunaju, Nizina Górnotracka, Rodopy, Region szumenski, Wybrzeże Północne, Wybrzeże PołudniowePrzepisy . . . 42Przystawki, Zupy, Dania główne, Ciasta i deseryPory roku na bułgarskim stole . . . 121Wiosna, Lato, Jesień, ZimaAlfabet kulinarny . . . 145Indeks potraw . . . 158
Towar wysyłamy w ciągu 24h od dnia zaksięgowania wpłaty na naszym koncie (dotyczy dni roboczych). Termin dostarczenia przesyłki uzależniony jest od wybranej formy dostawy.
ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z POZOSTAŁĄ NASZĄ OFERTĄ