Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BUŁGARIA PRZEWODNIK KULINARNY PASCAL

19-01-2012, 22:01
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik Brecko
numer aukcji: 2000250870
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 9   
Koniec: 14-01-2012 17:32:08
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

BUŁGARIA PRZEWODNIK KULINARNY

Seria: Przewodniki kulinarne
Marka: Pascal
Rok wydania: 2007
Autor: Zvonko Dimowski, Ewa Rejmer, Mirek Drewniak
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]30495
Liczba stron: 160
Format: 250 x 250
Oprawa: twarda



Cena rynkowa: 29.90 zł



Kuchnia bułgarska słynie z wyśmienitych sałatek, czorb (czyli zup), gołąbków zawijanych w liście winogron (tzw. sarmi) oraz dżodżenu - odmiany mięty dodawanej do bardzo wielu potraw i używanej do aromatyzowania likierów. To kraj, gdzie nieodzownym elementem każdego posiłku oprócz smacznego menu jest miłe towarzystwo przy stole.
Przewodnik kulinarny to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na bułgarskie dania, ale również podróż po konkretnych regionach. W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami.

Przewodniki kulinarne. Apetyt rośnie w miarę czytania.

Ryż zapiekany z ziemniakami
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
12 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cząbru
2 łyżeczki zielonej pietruszki
2 szklanki ryżu
1 szklanka mleka
1 szklanka rosołu
1/2 kostki masła
1 szklanka jogurtu
1 jajo
100 g ostrego sera

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na połowie masła z cebulą i czosnkiem. Lekko posolić i dusić, aż będą na pół miękkie. Doprawić cząbrem. Na drugiej połowie masła podsmażyć ryż i dusić, podlewając na przemian mlekiem i rosołem. Gdy wchłonie rosół i mleko, układać warstwami z ziemniakami, tak by ziemniaki znalazły się na górze, a ryż na dnie. Jogurt wymieszać z jajem i tartym serem. Zalać masą i zapiekać ok. 25-30 minut w temperaturze 160°C. Posypać zieloną pietruszką.

Spis treści:
Bułgarskie regiony. . . 5
Sofia i okolice, Góry Riła i Pirin, Dolina Róż, Równina Dunaju, Nizina Górnotracka, Rodopy, Region szumenski, Wybrzeże Północne, Wybrzeże Południowe

Przepisy . . . 42
Przystawki, Zupy, Dania główne, Ciasta i desery

Pory roku na bułgarskim stole . . . 121
Wiosna, Lato, Jesień, Zima

Alfabet kulinarny . . . 145

Indeks potraw . . . 158

 

 

Towar wysyłamy w ciągu 24h od dnia zaksięgowania wpłaty na naszym koncie (dotyczy dni roboczych). Termin dostarczenia przesyłki uzależniony jest od wybranej formy dostawy.

 

 

ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z POZOSTAŁĄ NASZĄ OFERTĄ