GARNEK RZYMSKI KLASYCZNY 4L


 

Brytfanna gliniana do pieczenia, inaczej zwane GARNKIEM RZYMSKIM, są współczesną odmianą istniejących od 2000 lat naczyń glinianych. Ten prastary sposób ma za zadanie zachować prawdziwe smaki potraw, ich wartości odżywcze oraz zawarte w nich witaminy.

Można piec w nich beztłuszczowo. Mięsa zachowują swą soczystość a warzywa wspaniały kolor i smak. Potrawy przygotowane w naszej brytfannie są lekkostrawne i naturalne, bardzo zdrowe. Można w nich piec na łonie natury w specjalnych piecach chlebowych. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, czy oleju, dzięki czemu dania zachowują swój naturalny aromat, witaminy i mikroelementy, są pyszne i zdrowe. Tak przygotowane potrawy są idealne dla osób będących na diecie. Porowata struktura naczynia pozwala na wchłonięcie wody, która następnie paruje w trakcie pieczenia. Nic się nie przypala, a piekarnik pozostaje czysty.

 

ZASADY UŻYTKOWANIA:
Przed pierwszym i każdym następnym użytkowaniem naczynie należy namoczyć na 30 minut w wodzie. Gliniane ścianki nasiąkną wodą, by potem "odparować" ją do potrawy, dzięki czemu jedzenie jest bardziej soczyste. Wilgoć zawarta w ściankach naczynia nie pozwoli na pękanie.
Naczynie z przygotowaną do pieczenia potrawą należy zawsze wstawić do ZMINEGO PIEKARNIKA, piekąc na łonie natury, obok ognia, gotując na kuchence gazowej - najpierw postawić na metalowej podstawce równomiernie rozprowadzając ciepło, a następnie rozpalić gaz.
Podczas pieczenia należy potrawę podlewać wodą, musi ona być zawsze ciepła, aby uniknąć pęknięcia na skutek szoku termicznego.
Nie należy dopuścić do kontaktu naczynia z otwartym ogniem.
Półmisek należy myć jedynie wodą, uprzednio go namaczając. Jeśli powstaną przywary na ściankach naczynia, moczenie powinno być dłuższe. Jeśli zabrudzenie jest uciążliwe i nie chce zejść pod wpływem wody, można do mycia dodać kilka kropli płynu do zmywania, jednak nigdy nie ziarnistego, a po myciu długo moczyć w ciepłej wodzie, a następnie płukać również w ciepłej wodzie, aby usunąć resztki.
Użytkując garnek, zawsze należy pamiętać o swoim bezpieczeństwie i po wyjęciu z piekarnika naczynie należy postawić na ściereczce lub drewnianej desce.
W czasie użytkowania i zmywania kolor naczynia ulega zmianom, ciemnieje i jaśnieje, jest to naturalny proces i nie uszkadza naczynia.

 

DANE TECHNICZNE
Pojemność - 4 litry
Głębokość - 21cm
Szerokość - 31cm
Wysokość - 14cm

 

Dane techniczne

 

    Stan techniczny Fabrycznie nowy
    Kolor Ceglasty
    Materiał wykonania Glina
    Wymiary 31 x 21 x 14 cm
    SKU 770604

     

    Zdjęcia produktu!

     

     

     

     

    Zapraszamy do zakupów